АКТУЕЛНО

О Самиту у Берлину: Карпентер, Сафонов, Енгелхарт


Аналитичар америчког института Кејто Тед Карпентер оценио је данас да исход самита о Западном Балкану, одржан у Берлину, представља делимичан успех за Меркелову и Макрона као организаторе, јер су се Београд и Приштина сложили да наставе разговоре.

– И због тога самит није потпуни неуспех. Али, две владе нису ништа ближе него пре у превазилажењу разлика о суштинским питањима – оцењује Карпентер домете састанка у немачкој престоници.

Упитан како види перспективу дијалога Београда И Приштине, амерички аналитичар каже, да управо због тога што нема приближавања у суштинским питањима, као И због „тврдоглавих разлика“ по другим питањима, посебно када је реч о промени граница, нова рунда разговора највероватније неће бити ништа успешнија од претходних покушаја.

Карпентер, такође, сматра да САД треба да се клоне овог спора у потпуности и да треба да препусте европским силама да га решавају.

– Раније америчко мешање комбиновано са „слепом“ подршком Приштини изазвала је довољно трагедија на Балкану – закључује Карпентер.

Ево шта кажу руски експерти о самиту у Берлину

Самит у Берлину показао је да је косовски конфликт у ћорсокаку и да нема нарочитих полуга да се то промени, оцењују руски експерти, истичући да двојац Ангела Меркел и Емануел Макрон немају велике шансе да остваре ишта више од бриселске посреднице Федерике Могерини.

Самит у Берлину

Александар Сафонов, стручњак за Балкан и бивши професор МГУ, сматра да ни Меркелова ни Макрон реално не очекују промену ситуације, те да је самит у Берлину био само показивање амбиција Француске и Немачке и демонстрирање да разумеју одговорност за европски континет.

– Читав самит је више био церемонијална ствар, него неки покушај да се сукоб реши – верује Сафонов.

Георгиј Енгелхарт, експерт за Балкан са Института за словенске студије Руске академије наука за Спутњик, каже да је одсуство конкретних резултата у Берлину последица и чињенице да је председник Александар Вучић претходно у Пекингу разговарао о косовском питању са лидерима Кине и Русије, након чега је поновио став да је признање самопроглашене независности Косова неприхватљива варијанта.

Руски експерт подсећа да је од почетка прошле године главни захтев Београду био што скорије фактичко признање независности Косова, односно постизање споразума о свеобухватној и правно обавезујућој нормализацији односа Београда и Приштине.

– Али постоји и варијанта признања која би Приштини омогућила улазак у међународне организације, идеално би било у УН, али пре свега у НАТО – каже Енгелхарт, уз констатацију да чак ни тако утицајна влада као што је Вучићева не може да ризикује да иде на тако велики уступак Приштини.

С друге стране, ту је и став савезника Србије Москве и Пекинга, а позната је позиција Русије да прихвата било које решење на бази Резолуције 1244, а то је управо оно што не желе и Берлин ни Париз, примећује наш саговорник.

На питање остаје ли простора за било какав компромис после изјава приштинских званичника у Берлину које су традиционално неприхватљиве за Београд, Енгелхарт истиче да Косово остаје проблем не само за Београд, већ и за Приштину, ма колико тамо причали да је то питање решено.

– Он остаје проблем и за Запад, и за Брисел, Вашингтон, Берлин, Париз. То питање није затворено, иако о томе причају и у САД и у Немачкој. Засад нема сагласности Београда да се одрекне властите територије, па дакле ни решења за тај спор. А то значи да остаје и основа за преговоре и за компромисе. Зато што су све стране заинтересоване да се пронађе решење – каже он.

Енгелхарт објашњава и да Приштина максимално покушава да искористи слабост преговарачке позиције Београда и капитализује његову кључну грешку, а то чињеница да је унапред направио огроман број уступака Приштини на основу Бриселског споразума, а да ништа није добио заузврат.

– Други моменат који је врло важан са становишта Приштине јесте реална конкуренција између Тачија и Харадинаја која резултира тиме да они на сваки начин исказују своје националпатриотске позиције и кваре један другом преговарачку политику. Рецимо, док је Тачи покушавао неки дијалог са Вучићем, Харадинај је крајем прошле године уложио силне напоре да те преговоре сломи и блокира. Случај са царинама је одличан пример за то како је Харадинај спречио сваку могућност да Тачи убележи преговарачке поене с Вучићем – објашњава руски експерт.

Према мишљењу Александра Сафонова, маневарски простор за решење косовског питања можда ће се појавити за 10-15 година када са сцене оду актери који су, на овај или онај начин, учествовали у конфликту — или непосредно, или су ученици оних који су били непосредни учесници.

– Када дође нека нова генерација политичара вероватно ће бити лакше да се потраже прагматичније варијанте решења – сматра Сафонов.

Говорећи о могућим решењима Сафонов каже да су кориговање граница или двоструки суверенитет компликовани са правног становишта, те ће Приштини и Београду бити тешко да постигну консензус око тога. Кориговање граница би подразумевало размену Севера Косова за енклаве на територији централне Србије, што би било и правно сложено и тешко објашњиво за бираче, напомиње тај експерт.

Додаје да је, с друге стране, двоструки суверенитет можда и добра концепција, али слабо применљива за решавање балканских прилика.

– Концепција двоструког суверенитета је главни проблем за Београд управо због тога што би то био споразум који би, обрни-окрени, значио званично признање независности преостале територије Косова, а опет би неке српске енклаве попут Грачанице остале изван тог двоструког суверенитета. Ако се негде другде та формула може и разматрати, као у случају Северног Кипра, за Балкан је то веома тешко – наглашава Сафонов.

Ни концепт две Немачке, према мишљењу тог експерта, није погодан за Балкан.

– Можда звучи песимистички, али тренутно смо сведоци да су европске земље у стању да замрзну сукоб, као што је рецимо у БиХ, али нису у стању да предложе ефикасне механизме за њихово решење. Неки успех имале су само у нормализацији односа Грчке и Северне Македоније, али и то је изазвало тако оштру реакцију да ц́е остале балканске земље сто пута промислити пре него што предузму нека слична решења – закључује Александар Сафонов.

Објављени закључци берлинског скупа

Београд и Приштина су се сложили да наставе са напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума, један је од закључака скупа у Берлину, објављених на званичном сајту немачке канцеларке.

Берлински скуп су иницирали немачка канцеларка и француски председник, Ангела Меркел и Емануел Макрон, а у закључцима стоји да је наглашен значај коначног, правно обавезујућег споразума о, како се наводи, потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Такав споразум је, истиче се, кључан за пут Србије и Косова у Европу. Учесници су се, наводи се, сложили да такав споразум треба да буде свеобухватан и политички одржив и да допринесе стабилности у региону.

Наглашан је значај инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требао да буде праћен мерама за изградњу поверења.

Учесници су похвалили успешно закључени споразум Грчке и Северне Македоније о имену и констатовали да је тај споразум изванредан пример успешног решавања сукоба.

Берлинском скупу су присуствовали лидери земаља Западног Балкана и Приштине заједно са премијера Хрватске и Словеније и високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседником Европске комисије.

На скупу је било речи о заједничкој европској перспективи Западног Балкана.

Учесници су се, стоји у саопштењу, сложили да појачају своје напоре на успостављању регионалне економске области у складу са изјавом Самита у Софији за 2018. и закључцима Председништва о самиту Западног Балкана 2018.

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у оквиру такозваног Берлинског процеса.

Повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбедносна сарадња, размене младих и помирење су централни елементи процеса.

На берлинском скупу поново је потврђена подршка лидера земаља Западног Балкана Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РИЦО).

Напомиње се да ће предстојећи самит бити одржан у Познану, у Пољској.

Учесници су се, такође, сложили да прошире своју сарадњу како би спречили радикализацију и борбу против тероризма, недозвољене трговине САЛВ и илегалне миграције.

Нагласили су, стоји у саопштењу, Учесници своју непоколебљиву посвећеност демократији, укључујући централну улогу избора и парламентарних институција, владавину права и добру управу, борбу против корупције и организованог криминала, те улогу цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и за јачање отпорности друштава на унутрашње и вањске изазове нашег времена.

Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвећеност стабилности региона.

У том циљу, учесници су поздравили намеру Хрватске да организује самит ЕУ за западни Балкан током свог председавања ЕУ 2020.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*„Телеграфи“ објавио наводни нацрт заједничке изјаве у Берлину

*Јово Вукелић: Компромис – то је кад се две стране подједнако компромитују

———-

1.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ KOSOVO METOHIJA IS HEART OF SERBIA КО ЈЕ БРЕ ТА рзв еу ДА СРБИМА ОДРЕДЂИВА ШТА ЋЕ ЧИНИТИ YOU FROM WESTERN EUROPE ARE RESPONSIBLE FOR ALL WARS IN WORLD TOGETHER WITH vatican AND jews masons YOU OCCUPY SERBIAN HOLY KOSOVO METOHIJA YOU WILL BEE KICKED OUT LIKE turks 1912 SERBIAN TIMES AND POWER WILL CAME WITH SERBIAN HOLY DYNASTY NEMANICI

    Свиђа ми се