АКТУЕЛНО

Усвојен лекс специјалис о кредитима у швајцарцима


Скупштина Србије усвојила је Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који ће за 15.785 грађана олакшати отплату тих позајмица. То решење између корисника стамбених кредита у швајцарским фанацима, банака и државе, коштаће 11,7 милијарди динара.

Овај лекс специјалис предвиђа да се преостали дуг конвертује у евре и да се од те суме отпише 38 одсто, а каматна стопа је она која је важила 31. марта 2019. за кредите индексиране у еврима, исте вредности и рочности.

За банке које нису имале у понуди стамбене кредите или су имале несразмерно велике каматне стопе примењен је лимит од 3,4 одсто, плус тромесечни или шестомесечни еуробор за варијабилне каматне стопе, и лимит од четири одсто за фиксне каматне стопе.

Закон је опозиција критиковала, јер нису обухваћени сви грађани, односно сви који су узимали те позајмице, а исплатили су их или им је одузет стан, јер нису могли да кредит исплаћују. Негодовали су и јер држава преузима на себе део трошкова за спровођење тог закона.

„Неки економисти сматрају да држава не треба да плаћа погрешне индивидуалне одлуке, али не треба да оставимо те грађане на улици“, одговорио је министар финансија Синиша Мали.

***

Удружење банака: Лекс специјалис знатно олакшава отплату кредита у швајцарцима

Удружење банака Србије (УБС) оценило је да ће Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који је данас усвојен, клијентима знатно олакшати отплату тих позајмица.

Задуженима ће преостали дуг бити умањен за 38 одсто, а банке ће за подршку грађанима издвојити износ од око 130 милиона евра, наводи се у саопштењу УБС.

Генерални секретар УБС Владимир Васић рекао је да очекује да ће се сви који су задужени у швајцарским францима јавити својим банкама после пријема понуде за закључење уговора о конверзији дуга у евро.

„Та понуда ће им бити достављена у законски прописаном року од 30 дана од дана ступања закона на снагу“, рекао је Васић.

Он је оценио да је на тај начин учињен значајан корак у „системском решавању дугогодишњег проблема који је оптерећивао грађане“.

 

ИЗВОР: Н1

——–

25.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић