АКТУЕЛНО

Ђуровић: Хрватска полиција брутално бије и илегално враћа мигранте у Србију


Директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић изјавио је данас да Хрватска полиција наставља праксу да брутално бије и илегално враћа мигранте у Србију, али све насилније и без поштовања уговора о реадмисији за оне који су илегално ушли у ту државу из Србије.

Фото: ФоНет АП

Он је агенцији Бета рекао да је само од 19. до 22. априла више од педесет илегалних миграната „колективно гурнуто“ назад у Србију.

„Након што их хрватска полиција ухвати кад дођу у Хрватску, било преко Србије или чак преко Босне, људе довезу до границе са Србијом и фактички их гурну у Србију“, рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, мигрантима се такође ускраћује право да затраже азил, а веома често „бивају брутално претучени, уништавају им се телефони, одузима новац“.

Он је рекао да Центар нема сазнања да је Србија због тога реаговала и да предузима адекватне мере да се та незаконита пракса заустави.

Према његовим речима, све интензивније такво поступање хрватске полиције је везано и са повећаним бројем улазака миграната у ту државу.

„То је најоптерећенија граница, по преласку људи, после српско – босанске“, рекао је Ђуровић, додајући да поступање хрватске полиције поприма све насилније облике и да у одређеним случајевима поприма сразмере мучења.

Ђуровић је раније данас на друштвеној мрежи Твитер поставио слике Азила у Србији (АПЦ) на којима су приказани мигранти са модрицама и написао да „сурово третирање миграната и избеглица на хрватској граници и илегални push back-ови не престају“.

ИЗВОР: ДАНАС

————-

25.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић