АКТУЕЛНО

РТ: Ирански парламент прогласио Централну команду САД терористичком организацијом


Централна команда САД-а (Центком) је проглашена за „терористичку организацију“ од стране иранског парламента, као реципрочни одговор САД-у на стављање Револуционарне гарде Ирана на црну листу.

Све организације, институције и снаге под командом Центкома проглашене су „терористима“ од стране огромне већине иранских посланика, који су одобрили садржај закона, који такође осуђује амерички потез да на црну листу стави Револуционарну гарду Ирана, званичног војног огранка Оружаних снага Исламске Републике Иран.

„Влада Исламске Републике Иран и Оружане снаге су дужни да усвоје превентивне мере и превентивне мере одбране кад год је то потребно, како би одвратиле било које непријатељске америчке снаге од употребе било каквих могућности против интереса Исламске Републике Иран“, наводи се у закону. Свако ко нуди или даје војну, обавештајну, финансијску или било коју другу подршку Центкому и његовим повезаним снагама сматраће се присталицом тероризма.

Закон од 13 чланова такође налаже Генералштабу да почне да прикупља обавештајне податке о активностима Центкома како би се материјал могао користити у иранским судовима за кривично гоњење одређених појединаца. Закон, међутим, не помиње тачне механизме кроз које се очекује да се Американци приведу правди у складу са иранским законима.

САД су у понедељак по први пут икада прогласиле званичну страну војну институцију – 
Револуционарну гарду Ирана – као терористичку организацију, јер су напетости између држава достигле максимум након једностраног повлачења председника Доналда Трампа из споразума о иранском нуклеарном питању и поновног увођења санкција.

Револуционарна гарда Ирана је била елитна снага Исламске Републике за време Хомеиниа, као и посљедњих 40 година, након што је срушен шах Мухамед Реза Пахлави којег су подржавале САД. Док Вашингтон тврди да разне гране Револуционарне гарде активно учествују у „глобалној терористичкој кампањи“, Иран оптужује САД за ширење страха и вођење кампање против њега.

 

Извор: Восток / РТ

———

17.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић