АКТУЕЛНО

„Швајцарци“ решени: Отписује се 38 одсто главнице, преостали део кредита конвертује се у евре


Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Србије, којим је предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

фото- илустрација

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење, наводи се у саопштењу министарства.

„Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране“, навео је Мали.

Разговори, каже, нису били нимало лаки.

„Али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга“, каже министар.

Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

„Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата“ истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора.

Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

Лекс специјалис о швајцарцима ушао у скупштинску процедуру

Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима ушао је данас, по хитном поступку, у процедуру Скупштине Србије.

Предложеним законом, око 16.800 грађана који су задужени у швајцарским францима имаће могућност да реше овај финансијски проблем, без обзира на висину дуга.

У предлогу закона, који је објављен на сајту скупштине, финансијска средства потребна за спровођење закона обезбедиће се у буџету емитовањем обвезница.

„За спровођење овог закона у 2019. години није потребно обезбедити средства у буџету Републике Србије. Укупан ефекат овог закона на буџет Републике Србије износи до 11,68 милијарди динара (11.686.680.000)“.

За спровођење овог закона у периоду од 2020. до 2023. године планираће се до 389,5 милиона динара (389.556.000) по годинама за трошкове камате.

Како је наведено, у 2024. години планираће се износ до 10,1 милијарда динара (10.128.456,000) ради измирења трошкова камате (до 389.556.000 динара) и отплате главнице (до 9.738.900.000 динара).

Павловић: Веома смо задовољни законом, доноси стабилност

Председница Удружења грађана CHF задужених у швајцарским францима, Јелена Павловић, оценила је да је данашње усвајање лекс специјалиса добра вест за све дужнике у овој валути и резултат компромиса свих учесника у преговорима.

Павловић каже да су чланови Удружења грађана CHF веома задовољни, да су проценти и износи који се наводе у тексту предлога закона резултат компромиса, али да је најважније што ће овај закон после много година обезбедити сигурност и стабилност задужених.

„Веома смо задовољни, сви смо толико узбуђени“, истиче Павловић за Танјуг.

Објашњава да никада није била суштина за кориснике кредита у швајцарској валути износ и висина бројки, већ да им је жеља била да закон буде у оквирима уставности, да буде коректан и правичан.

Да би се дошло до нацрта закона који је Влада Србије данас усвојила, након чега ће бити послат у Скупштину пред надлежне одборе, а затим у форми Предлога иде пред посланике, одржано је више од осам састанака банкара, задужених у швајцарцима и надлежних државних органа.

Кључни захтеви су, каже Павловић, испоштовани па ће према њеној оцени дужници осетити само бенефит лекс специјалиса.

„Добро је то што је урађено. Било је потпуно бесмислено да 37.000 људи иде на суд. Ово јесте резултат компромиса и заиста овим законом сви треба да буду задовољни, обе уговорне стране, чак и држава“, навела је она.

Објашњава да су грађани задужени у швајцарцима, пре свега, до сада били жељни стабилности у животу, што ће им како каже, усвајање закона и омогућити.

Указује да закон није обавезујући, да онај ко дугује банци не мора да дуговање конвертује у другу валуту уколико то не жели.

Павловић посебно апострофира да ће значајном броју грађана који су задужени на 30 година овај закон омогућити да могу да планирају живот унапред што, каже, до сада није био случај.

ИЗВОР: РТВ

***

Сајт Народне скупштине Републике Србије 

ЗАКОНИ У ПРОЦЕДУРИ

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О КОНВЕРЗИЈИ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА ИНДЕКСИРАНИХ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА 16. април 2019. Влада Републике Србије PDF , DOC

———

16.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић