АКТУЕЛНО

САЧУВАЈМО ПЧЕЛЕ – Огромне казне за тровања пчела


Удружење „Сачувајмо пчеле” и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени су у акцију заштите пчела у Србији од тровања опасним материјама, а траже и помоћ МУП-а и измену закона.

фото: Infomedia Balkan

Акција ће трајати током читаве пчеларско пашне сезоне, а казне су огромне ако се лабораторијском анализом утврди да је биље третирано опасним отровом, неоникотиноидом.

Ово је, у виду упозорења пољопривредницима и воћарима, сада у време цветања и прскања биља, упутило Удружење „Сачувајмо пчеле” из Јагодине, кога је потписао председник Дејан Марковић, уз напомену да су ова средства „неретко фалсификована”.

Неоникотиноиди, у средствима за заштиту биља, која стижу кријумчарењем, углавном са далеког истока, остављају огромне последице на медонсону пчелу у Србији, потпуно су уништиле преко десет хиљада врста инсеката а европског бумбара на нашим просторима готово више и да нема.

У Удружењу, речено је Танјугу, да се „продаја одвија и преко друштвених мрежа и форума” а кријумчари, у последње време, су трговину организовали „користећи апликације вибер на андроид телефонима”.

Посебно упозоравају на уљану репицу, прву озбиљнију пашу, на коју пчелари селе пчеле.

Удружење „Сачувајмо пчеле”, које је и чланица коалиције Европске уније „Save the bees”, упозорава пољопривреднике и воћаре, да су пчеле веома важан фактор у опрашивању биљака. Њиховим тровањем знатно се умањују приноси.

Истичу, и да у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и са Фитосанитарном инспекцијом, подузимају мере контроле засада, пре свега индустријског биља, уљане репице и сунцокрета, и траже помоћ и МУП.

„Трговина опасним материјама, у овом случају пестицидима, је кривично дело, њихова купопродаја такође и из тих разлога потребна нам је потпуна сарадња са МУП, као и промена закона у вези самовољног третмана са непознатом дозом употребе ових средстава која могу озбиљно да угрозе и здравље људи”, објашњавају у Удружењу.

Они наводе да је Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде решена да ове године направи превентивне акције провере засада уљане репице и сунцокрета широм Србије на присуство неоникотиноида.

Као партнер акције, која ће трајати током читаве пчеларско пашне сезоне укључено је Удружење „Сачувајмо пчеле”, чији је задатак да инспекцији достави тачно одређене локације са којих ће бити узети узорци и послати у лабораторију на анализу.

Сви трошкови анализа узорака обезбеђени су из буџета Управе за заштиту биља. Уколико се анализом покаже да је биље третирано неоникотиноидима, казне су огромне, а страдање пчела пада на власнике парцела, на којим је коришћен овај препарат.

У Удружењу верују, иако је територија велика, да неће бити препрека да се узму узорци са многих парцела и позивају у помоћ „грађане, пчеларе и савесне пољопривреднике”.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———-

16.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић