АКТУЕЛНО

Др Зорка Вукмировић: Преседан или дуг пут до Конвенције о забрани урaнијумских оружја


ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ ЗАБРАЊЕН У БЕЛГИЈИ 2009. ГОДИНЕ[i]

У Риму је 4. априла поводом обележавања годишњице усвајања извештаја  Италијанске парламентарне комисије о оболевању учесника војних мисија одржан скуп на коме је оцењено да НАТО никада више не би смео да користи осиромашени уранијум (ОУ).

Белгија је много раније донела закон о забрани производње, складиштења, продаје, превоза и упoтребе оружја са осиромашеним уранијумом. Закон је ступио на снагу половином јуна 2009. године после двогодишње упорне борбе социјалистичког посланика Дирка ван дер Маелена. Том приликом је отворена изложба са потресним фотографијама жртава у Ираку, посебно деце рођене са деформитетима. Представницима медија је г. ван дер Маелен изјавио да су на њега вршени притисци, а на његово изненађење посетили су га два пута амерички представници убеђујући га да треба да одустане од иницијативе за доношење закона о забрани оружја са ОУ. Њихови аргументи су били да САД имају велике залихе тог оружја и да би их много коштало да их униште.  Дакле, нема потребе коментарисати ове аргументе, јер би се само оваквом политиком могло објаснити зашто је ТВ релеј на Пљачковици код Врања гађан ОУ муницијом а у његовој близини није било војних формација. Седморо радника од њих осам, који су чистили терен, није више у животу, а и последњи је оболео.

Није случајно што је Белгија прва усвојила такав закон упркос томе што је седиште НАТО-а у Бриселу. Наиме, у Белгији је 2003. године основана Међународна коалиција за забрану уранијумског оружја (МКЗУО).  Ова коалиција је окупила 160 група из 33 државе. Посланик ван дер Маелен је добио све доказе о опасностима употребе оружја са ОУ од ове коалиције. Из Белгије се званична канцеларија преселила у Манчестер у Енглеској.

ФОТО: МОНДО

Велика Британија  је вршила пробе гађања тврдих мета овом муницијом код Ескмилса (Eskmeals). Пробе су започете  у 1960. а вршене су све до 1995. и биле су најинтезивније у 80-им годинама. Истраживачи са Универзитета у Манчестеру су 2010. објавили податке о физичко-хемијским особинама аеросола ОУ и контаминацији земљишта ослобођеним честицама при удару, као и деловима експлодираних метака. У Енглеској је постојало вишедеценијско сазнање о опасностима употребе овакве муниције. Шкотски Санди Хералд је објавио 2. августа 1999. да је  особље Министарства одбране Велике Британије на Косову упозорено да се држи подаље од подручја која су била погођена муницијом са осиромашеним уранијумом и да тамо могу боравити само ако имају пуну заштитну одећу. Међутим, избеглице које су се враћале у јако контаминирана подручја нису обавештене о опасностима. Министарство одбране је тврдило да одговорност за упозоравање на опасност имају хуманитарни радници Уједињених нација (УН). Никаквог договора није било у Алијанси о чишћењу контаминираних зона и препорука како треба да се понаша затечено становништво и повратници. Портпарол Министарства одбране Британије је тада изјавио да НАТО треба то да координира. Чишћење је извршено само на местима на југу Србије ван КиМ, као и у Црној Гори у периоду 2002-2007. у организацији наше војске и Института у Винчи, где је загађена земља ускладиштена као радиоактивни отпад.

По обављању своје мисије у Енглеској, канцеларија МКЗУО се крајем 2018. године преселила у Берлин. Прошле године, на Међународном фестивалу филмова о уранијуму у Берлину, документарни филм „Уранијум 238 – моја прича“ Миодрага Миљковића, рађен на основу породичне трагедије адвоката Алексића из Ниша, добио је посебно признање.

Ова коалиција разматра у којој мери су судске тужбе од стране цивилних жртава ефективан метод за одговорно држање НАТО-а. Поред тога, истиче да људско право на здраву животну средину важи и у току и након рата. Од кључног је значаја да НАТО и њене чланице појединачно признају своју политичку и хуманитарну одговорност за последице употребе ОУ у току 78-дневног рата против бивше СРЈ. Оне треба да подрже став УН-а изнет у низу резолуција Генералне скупштине, а недавно у бр. 73/38, да се поштује

– начело предострожности у заштити животне средине по коме се у недостатку прикупљања научних доказа не одлажу ефикасне економске мере за смањивање штете

–  потпуна транспарентност података о координатама места дејствовања

–  помоћ и подршка погођеним областима.

У 70. години од оснивања НАТО-а, критика ове коалиције је посебно усмерена на Савезну Републику Немачку, која не поседује уранијумско оружје, али годинама омета активности УН-а у решавању проблема његове употребе опструктивним понашањем, посебно уздржавањем од гласања на Генералној скупштини.

На крају треба нагласити да су акти коришћења ОУ муниције, бомбардовања објеката хемијске индустрије, рафинерија и складишта горива, затим великих трансформатора у Србији, као и коришћење савремених експлозива и убојних средстава у току  НАТО агресије 1999. имали очигледне последице по животну средину, које су констатовале и мисије УН, па се поставља питање:

– зашто држава Србија није благовремено покренула код УН примену начела предострожности?

Стручним санирањем последица у животној средини би се умањио ризик по здравље.

 

У Београду, 7. априла 2019.

 

Др Зорка Вукмировић,
научни саветник у  пензији
Института за физику у Земуну

[i] Послато дневном листу ПОЛИТИКА. 7. априла у 12:46 / НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО.

***

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

——-

13.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

 1. НАТО (НАјвећа Терористичка Организација) је у агресији на СРЈ осим коришћења ОУ извршио, хемијско и биолошко загађење великих размера, а са јасним геноцидним и екоцидним намерама.
  Како се види из текста, САД имају велике залихе тог оружја и много би коштало да их униште, па нам је „милосрдни анђео“ даривао ОУ. Уз пут нас је окупирао и од Србије отео део њене територије. Србија коначно дугује својим грађанима анализу последица НАТО агресије. и следеће информације:
  – број убијених и рањених војника, цивила и деце;
  – детаљну процену материјалне штете;
  – процену садашњег стања загађености животне средине и стања здравља становништва на основу међународно признате методологије.

  Остаје још оно немерљиво и ненадокнадиво, а то је – срушивши међународно право – НАТО је нанела душевну бол српском народу који их ничим није угрозио.

  Свиђа ми се