АКТУЕЛНО

Студенти „хранили“ Вулина и Весића – „Мандат је кратак, поједи батак“


фото ФоНет – Зоран Мрђа

Студенти више београдских факултета, учесници протеста „Један од пет милиона“, организовали су испред Народне Скупштине перформанс под називом „Мандат је кратак, поједи батак“, поручивши да желе да нахране министра одбране Александра Вулина и заменика градоначелника Београда Горана Весића, који су раније најавили штрајк глађу.

Студенти су искористили листове „Информер“ и „Српски телеграф“ како би запалили ватру за роштиљ, а током перформанса пустили су песме „Буђав лебац“ и „Појешћу све колачиће“.

Један од организатора протеста „Један од пет милиона“ Мартин Бежинаревић рекао је да данашња акција, којој су дали назив „Вулинијада“, везана за „наводни“ штрак глађу Вулина и Весића.

„Ми студенти, који по њима имамо ‘веће привилегије’, одлучили смо да нахранимо ‘јадне’ функционере у скупштини. Спремићемо им роштиљ и по један батак“, рекао је Бежинаревић.

***

Перформанс „1 од 5 милиона“ у Београду: „Велика сеоба студената“

Студенти Београдског универзитета окупљени у „1 од 5 милиона“ одржали су протестну шетњу Кнез Михаиловом до зграде Ректората, како би показали своје незадовољство и указали на проблем све масовнијег одласка младих из Србије и позвали су студенте на протест 13. априла у Београду.

Извор: Танјуг/ Драган Кујунџић

На перформансу који су назвали „Велика сеоба студената“, они су поплочавали Кнез Михаилову паролама „Да не буде више лажних диплома, буди 1 од 5 милиона“ и симболично носили кофере обележене заставама европских земаља и са натписом „Будућност Србије“, док су преко уста имали траке „цензурисано“.

Студенткиња Биолошког факултета Мила Јовановић изјавила је новинарима на почетку шетње да имају три циља. „Прво да укажемо на проблем лажних диплома и плагираних доктората, пошто је ректорка Универзитета у Београду 12. фебруара рекла да Комисија има 60 дана да објави извештај о томе, изашли смо да им кажемо да слушамо шта су урадили, јер тај рок истиче у суботу“, рекла је она. Друго, док се по Србији организују каравани, где се људи окупљају уценама и сендвичима, нас 20.000 одлази годишње из земље, предочила је Јовановић. То није фер, рекла је, истичући да млади одлазе јер немају избор.

Позивамо све своје колеге студенте, али и све грађане да се прикључе великом протесту „Сви као један“ 13. априла испред Народне скупштине, рекла је Јовановић и нагласила да нема изговора, јер је то борба за све нас.

Извор: Танјуг/ Драган Кујунџић

ИЗВОР: Н1

————

12.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић