АКТУЕЛНО

Дужници прекинули састанак о „швајцарцима“ – „Ако усвоје закон то ће показати да су банке изнад државе“


Иако је Врховни касациони суд донео СТАВ да је валутна клаузула ништава, банке су инсистирале да се у лекс специјалис који намеравају да усвоје, убаце одредбу да је валутна клаузула била законита – и због тога су представници Удружења корисника кредита прекинули састанак.

„преговори“ – фото ТВ Пинк

Корисници динарских кредита индексираних незаконито у валуту швајцарски франак данас су прекинули састанак са представницима банака у Србији јер су се након недељу дана усаглашавања текста закона који је требало да буде наредне седмице усвојен по хитном поступку у њему нашле одредбе које су за задужене грађане неприхватљиве.

Како пише дневни лист ДАНАС, банке су у нацрту закона који је коначан облик требало да добије у недељу, понудиле клијентима отпис од 38% преосталог дуга, од тога би 23% платиле банке а 15% држава. Ако тако остане, то значи да ће држава за решавање овог проблема издвојити 76 милиона евра, а банке неких 117 милиона евра, јер је укупан преостали дуг 511 милион евра.
Међутим, проценат дуга који би требало отписати, односно који је договорен са банкама је, како за Данас каже председница Удружења ЦХФ Србија Јелена Павловић, најмање споран.

– Оно што је јако спорно и због чега смо јуче прекинули састанак је то што су банке убациле у текст закона одредбу у члану 1 којом се каже да је валутна клаузула била дозвољена. То је неприхватљиво и ниједан закон не сме да се бави тумачењем става једног суда – истиче Павловић.

Осим тога, како каже, у текст закона је унето и то да сви који прихвате конверзију могу да сматрају да су све њихове обавезе према банци завршене. То је, напомиње Павловић, још једна ствар на којој су они инсистирали да не сме да се деси и због тога не желе да наставе преговоре са банкама на овакав начин.

– Држава не сме да ограничава права потрошача законом и не треба да испуњава захтеве банака. Мислим да ће без обзира на све овај закон бити усвојен и није на нама у Удружењу, нећемо притискати задужене грађане да то не прихватају уколико им одговара, али ми приниципијелно кажемо да ово није у реду и све што тражимо је уставност и законитост – наглашава Јелена Павловић.

Корисници кредита су добили динаре, а кредит им је индесиран у валуту ЦХФ – швајцарски франак

Предлог банака је, о чему су медији ових дана писали, да се отпише део дуга, и да се тако добијена главница конвертује у евро, по средњем курсу, а да се на то плаћа камата од 3,5 одсто годишње.

Министар финансија Синиша Мали је у петак, како су пренеле Новости, рекао да ће коначна верзија бити спремна у недељу, а да већ од наредне седмице може да се очекује усвајање овог лекс специјалиса у Скупштини.

Подсећамо, ВКС је 2. априла изнео став да су уговори ништави уколико банке не поседују писане доказе о томе да су се задуживале у швајцарској валути. Уследио је договор о преговорима, који су јуче, упркос најавама из државе да ће све бити у реду, прекинути због незадовољства задужених грађана.

Ако буду хтели да усвоје закон, усвојиће га, али ће то показати да су банке изнад државе – напомиње Јелена Павловић.

ИЗВОР: ДАНАС

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ: Коме ће бити поднет рачун решења проблема кредита у „швајцарцима“ – Павловић и Шошкић (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: ВКС коначно донео ПРАВНИ СТАВ о кредитима – хвала држави и свим грађанима који су помогли

*ЦХФ Србија: Јелена Павловић – ПРВА битка је добијена

*Врховни суд донео СТАВ: „ПУНОВАЖНОСТ ВАЛУТНЕ КЛАУЗУЛЕ КОД УГОВОРА О КРЕДИТУ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА И КОНВЕРЗИЈА“

—————

12.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић