АКТУЕЛНО

Портпарол МСП Русије, Мариja Захарова: Не постоји држава „Косово”


11. април 2019 EADaily

Фото: РИА Новости

Питање Косова је много шире и не може се посматрати само као проблем „непоштовања међународног права или унутрашњег законодавства Србије”. Ово мишљење је изнела портпарол руског министарства иностраних послова Марија Захарова на брифингу у Москви 11. априла, одговарајући на питање дописника агенције Eадејли. Питање је било да ли се, узимајући у обзир да ни након шест година од потписивања Бриселског споразума није основана Заједница српских општина, можемо сложити са оценом да међународни споразуми о Косову постоје само да не би били испуњени.

„Мислим да се овде поставља друго питање. Постоји специфичан моделиран геополитички контекст. И у овом случају  суштина није била у поштовању међународног права, већ у реализацији постављеног циља – да се Косово одвоји од Србије. То је био план западне заједнице, наравно, на челу са САД и низом земаља ЕУ” – навела је Захарова. Према њеним речима, постављена је финансијска и политичка основа у циљу извршења тог задатка, док је „правну основу било немогуће поставити јер је та одлука била противзаконита.“

Ипак овакво геополитичко и геостратешко моделирање ситуације у региону није довело до реализације постављеног циља, наставила је Захарова.
– Не постоји држава „Косово”. Тај пројекат, чак и ако га посматрамо ван поља закона, наравно је пропао. Не постоји држава „Косово”. Без обзира на очигледну незакониту основу овог плана, он није спроведен и де факто“ – резимирала је званична представница руског министарства иностраних послова.

Према извештају агенције ЕАдејли, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је у интервјуу за грчко издање „Ефимерида тон синдактон” у децембру 2018. Године рекао да Косово остаје главни извор нестабилности на Балкану и да Приштина не само да отворено саботира спровођење споразума постигнутих у дијалогу са Београдом уз посредовање ЕУ, већ предузима и нове провокативне кораке. „Већ пет и по година ништа није урађено на оснивању Заједнице српских општина на Косову ”, оценио је Лавров.

_____________________
Превод: СРБски ФБРепортер