АКТУЕЛНО

КОНТРАПУНКТ: Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности


У емисији Контрапункт емитујемо интегрални интервју са проф. др Гидеоном Грајфом, аутором веома значајне студије „Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности“.

Монографија представља мултидисциплинарну студију у којој је први пут извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца. Штампана је у Израелу, на хебрејском, српском и енглеском језику, у импресивном формату (42 x 29 сантиметара), у пуном колору, на најфинијој кунстдрук хартији. Издавачи монографије су Институт за Холокауст „Шем oлам“ (Израел), Фондација за пројекте едукације о Холокаусту (Мајами, САД) и Академски колеџ Оно (Израел). Чланови уређивачког одбора су професори и историчари из Израела, САД, Норвешке, Италије и Јапана. Проф. др Гидеон Грајф је историчар специјализован за период Xолокауста, стручњак за Аушвиц и Зондеркомандо, главни историчар на Институту за образовање, документовање и истраживање о Xолокаусту „Шем oлам“ у Израелу, главни историчар Удружења за образовне пројекте о Xолокаусту у Мајамију (САД), a директор je и Међународне експертске групе ГХ7 против ревизионизма у историји. Године 1986. Грајф је интервјуисао тридесет једног преживелог радника Зондеркоманда из Аушвица и на основу њихових сведочења написао књигу Плакали смо без суза, која је инспирисала јеврејско-мађарског редитеља Ласла Немеша да сними филм Саулов син, који је 2016. године награђен Оскаром.

Гидеон Грајф је недавно именован за председавајућег Mеђународне комисије за Сребреницу, коју је формирала Влада Републике Српске за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992‒1995. Недавно је потписан и један од круцијалних докумената којим је институционализована сарадња проф. др Грајфа са надлежним институтима и другим научним установама на заштити културе сећања на заједничке жртве у НДХ и Јасеновцу у Другом светском рату.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

Биљана Ђоровић

11.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић