АКТУЕЛНО

Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа!


Оснивач Викиликса (WikiLeaks) Џулијан Асанж ухапшен је у амбасади Еквадора у Великој Британији, саопштила је лондонска полиција. Полиција је навела да је Асанж одведен у притвор и да ће се појавити пред судом „што је пре могуће“.

Полиција је навела да је ухапсила Асанжа на основу налога лондонског суда од 29. јуна 2012. године, издатог због његовог непојављивања пред судом.

Лондонска полиција наводи да је имала дужност да изврши судски налог и да је у еквадорску амбасаду ушла на позив амбасадора, пошто је влада Еквадора укинула азил Асанжу.

Да је позив полицији упутио амбасадор Еквадора потврдио је и Викиликс на Твитеру.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант захвалио је Влади Еквадора на сарадњи у хапшењу Асанжа.

Викиликс је недавно најавио да ће Асанж бити ухапшен, наводећи да ће изговор бити „ИНА документи“ који представљају збирку докумената послатих једном еквадорском парламентарцу у којима се еквадорски председник Ленин Морено оптужује за корупцију.

Морено је оптужио Асанжа да крши договор о свом азилу у амбасади. Еквадор такође сумња да је Викиликс одговоран за дељење Моренових приватних фотографија на друштвеним мрежама.

Асанж се склонио у амбасаду 2012. године како би избегао хапшење и изручење у Шведску где је оптужен за силовање. Шведско правосуђе у међувремену је одбацило пријаву.

Он страхује од изручења САД где би могао бити оптужен за објаву хакованих владиних докумената око ратова у Авганистану и Ираку.

Његов однос с амбасадом погоршао се у последњих неколико година, а Еквадор му је прошле године укинуо интернет.

ИЗВОР: Н1

***

© AP Photo / Alastair Grant

‘Dark moment for press freedom’: Edward Snowden responds to Assange arrest

***

*

© REUTERS / Toby Melville

***

***

Марија Захарова о хапшењу Асанжа: Рука „демократије“ стеже грло слободе

Рука „демократије“ стеже грло слободе – тако је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала хапшење Асанжа.

Захарова је то написала на свом налогу на Фејсбуку.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да се нада да ће сва Асанжова права бити поштована.

„Ако су наводи медија тачни, он је ухапшен у Лондону, тако да немам ништа више ту да додам. Ми се надамо, наравно, да ће сва његова права бити поштована“, рекао је Песков новинарима одговарајући на питање да ли је Русија спремна да додели азил Асанжу, пренео је Тас.

Асанж (47) је ухапшен данас у Амбасади Еквадора, пошто му је влада те земље укинула азил.

У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избегао изручење Шведској, која га је теретила за сексуално злостављање.

Асанж је негирао оптужбе и одбијао изручење, страхујући да ће га Шведска предати властима САД које га оптужују за обелодањивање поверљивих војних и дипломатских докумената.

„Викиликс“: Асанж је ухапшен да би био изручен Америци а тамо му прети смртна казна

Међународна непрофитна организација Викиликс, чији је оснивач Џулијан Асанж данас ухапшен у Лондону, оптужила је „моћне актере“, укључујући америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА), за „софистициране напоре“ да се Асанж дехуманизује, делегитимише и одведе у затвор.

„Викиликс“ је навео да је Џулијан Асанж ухапшен са циљем да се изручи Америци. Иначе, Асанжу у Америци прети и смртна казна.

Организација је на свом налогу на Твитеру објавила фотографију Асанжа, уз коју је написала да је „овај човек син, отац и брат“, да је он освојио десетине новинарских награда и да је био номинован за Нобелову награду за мир сваке године од 2010.

„Моћни актери, укључујући ЦИА, ангажовани су у софистицираним напорима да се он дехуманизује, делегитимизује и затвори“, навео је Викиликс уз хештег „Заштити Асанжа“.

ИЗВОР: МАГАЦИН

***

Симоњанова: Асанж је требало да нађе уточиште у нашој амбасади, сада би живео као Сноуден

Главни уредник телевизије РТ Маргарита Симоњан пкоментарисала је хапшење оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, рекавши да је победило светско лицемерје.

Симоњанова је рекла да се упознала са Асанжом пре осам година, док је он „живео у кући свог пријатеља у селу код Лондона, са наногицом“.

​„Асанж није пристајао да прича ни о чему осим о времену у било којој просторији у којој постоје зидови. Тада ми се чинило да претерује. Многима се тада тако чинило. Али он је инсистирао и ми смо, оставивши своје телефоне код куће, шетали кроз шуму — тако уредну, да се чинило да би прислушкивачи могли бити и тамо“, написала је Симоњанова на Фејсбуку.

Она је додала да је Асанж говорио „како функционише свет -прецизније, како функционише светско лицемерје“.

„Много пре него што смо почели да нешто сумњамо, објаснио је да ’Гугл‘ и други ’твитери‘ на овом свету постоје да би а) све пратили, б) да управљају расположењем масе. Да је велики брат из најстрашнијих дистопија већ дошао, да је сваки дан поред нас, у нашем џепу, а ми се радујемо јер нам је живот учинио тако згодним и занимљивим“, додала је она.

Симоњанова је саопштила да су се договорили да Асанж води ауторску емисију на РТ-у и он је успео да уради неколико сјајних епизода. Према њеним речима, РТ ће их у четвртак репризирати.

„Схвативши да ће се наћи светско лицемерје зашто да га ухвате или га чак убију, Асанж је нашао уточиште у еквадорској амбасади. Требало је, наравно, у нашој. Сада би живео као Сноуден – ишао би у Сочи, слободно разговарао с ким жели. Али он се није консултовао. А било је немогуће да га извучемо из еквадорске амбасаде – они би га одмах узели. Као што су то учинили данас“, додала је она.

„Шта га сада чека? Деценије у затворима? Смртна казна у једној од држава светског светионика демократије? Био је спреман на све. Данас је светско лицемерје победило“, закључила је она.

ИЗВОР: ВОСТОК

—————

11.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић