АКТУЕЛНО

ГЕНЕРАЛ Живановић, командант одбране Кошара: Тадићеви људи су ме сменили због НАТО официра!


Генерал Драган Живановић, командант одбране Kошара, за Новости каже НАТО официри нису желели да разговарају са бившим противницима.

У тренутку када је 2014. почела прича о подвигу наших војника и херојској одбрани Kошара, Тужилаштво за ратне злочине поднело је против команданта 125. моторизоване бригаде, генерала Драгана Живановића, кривичну пријаву за наводне ратне злочине на Kосмету. Тако се догодило да се на неким страницама новина слави војнички успех, а већ на следећим пише како је командант одбране Kошара у ствари злочинац?!

– Било је све то стресно и шизофрено – каже генерал Драган Живановић и признаје да од 2014. није давао изјаве за медије, шокиран ситуацијом кроз коју је пролазио.

– У српским медијима је управо почело да се говори и пише о херојском отпору наше војске на Kошарама, али су неке „познате“ невладине организације подигле кривичну пријаву против мене, као команданта јединица које су браниле овај комад Kосова. Наиме, 9. односно 10. априла 1999. године, када је почео напад на Kошаре, мени је потчињена нека јединица територијалаца у Метохији, која је заиста у два наврата доцније починила неке злочине над цивилима. Нити сам знао ту јединицу, нити сам је тражио. Шта су радили чуо сам, практично, тек када су ме позвали у Тужилаштво.

Живановић, који је на крају рата 1999. важио за Павковићевог наследника, после рата на Kосову именован је за команданта елитног Београдског корпуса, али је 2006, после „реформе“ оружаних снага – пензионисан, пишу Новости.

– Имао сам 45 година када сам постао генерал, а 51 када сам пензионисан. Тадићеви људи су ми објаснили да у процесу приближавања наше војске НАТО њихови официри неће да разговарају са онима против којих су ратовали и да сам вишак. То ме је повредило. Отишао сам на Сувобор, одакле сам родом, да живим у шуми, да не слушам вести и не гледам то приближавање својим очима. Године 2014. моја стрина је чула на вестима да сам „злочинац“ и дошла је код мене у шуму да ме пита „шта сам то радио“. Тако сам сазнао да ме туже Наташа Kандић и Јелена Милић.

Тужилаштво за ратне злочине, после три године ислеђивања, одустало је од кривичног гоњења против Живановића.

ИЗВОР: НОВОСТИ/ИНТЕРМАГАЗИН

***

Херојски пут 125. мтбр из Косовске Митровице! – Генерал Драган Живановић

Више пажње у емисији Разбуђивање генерал Живановић је посветио Бици за Кошаре, која је почела 9. априла 1999. године на Велики петак, а трајала је све до 14. јуна те године. Непријатељи су кориситили амерички систем напада у таласима. Први жестоки талас је био од 9. до 11. априла 1999. када је 53. гранични батаљон издржао страховити удар. Тада се у ширем рејону карауле Кошаре налазило свега 135 људи, иако је првобитно Војска Републике Албаније гранатирала суседну караулу Морина, што је била варка.
Аутор и водитељ емисије Милан Чучковић.

ИЗВОР: HelmCast

——

10.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. ГОСПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ ПРАВИ СИ ЧЕТНИК ТАКО И ТРЕБА ШУМА И ПЛАНИНА МАЈКА ОВИ САД ШТО СУ ТЗВ ОФИЦИЈЕРИ ВС СУ нато официри НЕМА НИТИ СРБСТВА НИТИ ЉУДСТВА ШТО ЗБОРИ ЊЕГОШ У ГОРСКОМ ВИЈЕНЦУ СССС

    Свиђа ми се

  2. свима који су били у политици од 1990-те године, мора бити забрањено бављење том делатношћу!

    Свиђа ми се