АКТУЕЛНО

ЕФЕКТИВА: Протест због ЦХФ кредита испред Владе Србије 15.4. у 14 часова – НЕМА ДОГОВАРАЊА СА БАНКАМА, САМО ПОТШУЈТЕ И ПРИМЕЊУЈТЕ ЗАКОНЕ


Незадовољни чињеницом да се након донетог става Врховног касационог суда, којим је валутна клаузула у швајцарским францима проглашена незаконитом, уопште ушло у преговоре са банкама, које су сада очити и једини кривци за ситуацију у којој се налазе корисници ових кредита, као и досадашњим током преговора и понудама којима се свакодневно лицитира, а из којих се види да ће оне дужницима донети знатно мање од онога што доноси примена става ВКС, удружење Ефектива је донело одлуку да у понедељак 15.4.2019. године, одржи двочасновни протест корисника ЦХФ кредита, испред зграде Владе Србије.

Циљ протеста је потреба за поштовањем става ВКС и законских одредби, којима се јасно дефинишу смернице за решавање овог проблема. Према ставу ВКС то је конверзија ових кредита у евро, по паритету који је важио на дан исплате кредита и уплате сваке појединачне рате, или утврђење ништавости ових уговора, односно раскида због промењених околности, чије последице би биле динарска реституција.

Сматрамо да нема потребе, нити било какве логике, преговарати око поштовања и примене законских прописа, када је већ утврђено да су банке пословале несавесно. Сваки преговори у том смислу, могу погодовати искључиво банкама, односно направити штету дужницима. Сваки преговори, који ће довести до тога да држава банкама плаћа губитке, који су ставом ВКС проглашени непостојећим, неприхватљиви су из угла логике, јер пљачкаш за своју радњу не може бити награђен, већ осуђен и кажњен, а корисници кредита обештећени у пуној вредности претрпљене штете. Преговори могу бити вођени само о начину, динамици и техничким детаљима примене става ВКС, чије дејство се не сме умањивати.

Постављамо питање моралног учешћа у овим преговорима, када знамо да банке 8 година уназад одбијају било какав разговор на ову тему, током којих је бар петоро људи одузело себи животе, а хиљаде породица остало без својих домова, у предаторским походима приватних извршитеља. Зар такву активност банака држава треба да дотира новцем грађана Србије? Зар таква активност банака није за казну и осуду, а не за повлађивање и препуштање иницијативе у решавању ЦХФ проблема?

Протест почиње у понедељак 15.4.2019. у 14ч испред Владе Србије, а неки од говорника ће бити проф. др Дијана Марковић Бајаловић, професор права и корисник ЦХФ кредита, др Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда и др Денис Перинчић, председник удружења Републичка унија потрошача!

НАПОМЕНА: Протесту треба да се одазову сви чланови Ефективе који су поднели тужбу против банке, нарочито за раскид уговора у ЦХФ, јер ови преговори умањују дејство пресуде ВКС, а што се сутра може одразити и на судске спорове! Дакле, обавезна је заједничка борба како би се судски поступци привели крају онако како је законом предвиђено!

ИЗВОР: ЕФЕКТИВА

——

10.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић