АКТУЕЛНО

Коломбје: Косово је неприхватљив преседан, Брисел греши што притиска Београд


Француски посланик у Европском парламенту Жак Коломбје оценио је да је самопроглашено Косово велики неуспех Брисела, да је учињен неприхватљив преседан, те да се апсолутно противи независности те српске покрајине.

Жак Колумбје (фото: facebook.com/colombier.jacques)

Он је нагласио да је у случају Косова учињен неприхватљив преседан, јер ни ЕУ ни било ко други, нема право да се меша у унутрашње функционисање суверених земаља.

– Србија има интегритет на целој својој територији, укључујући и Косово и Метохију. То је принципијелан став. Исто тако, на пример, мислим и о Каталонији у односу на Шпанију – рекао је Коломбје за Вечерње новости.

На питање зашто ЕУ нема исту позицију у та два случаја, он је навео да је Француска, да би се усагласила са САД, била дeо савезништва које се огледало у скандалозном бомбардовању осиромашеним уранијумом, због чега је оболио велики број људи, те да није поносан што је Француска учествовала у томе.

Према његовим речима, апсурд је да ЕУ тражи од Србије да призна самопроглашено Косово иако то нису учиниле ни неке земље чланице ЕУ.

– То показује жељу технократа из Брисела да се Косово призна као независна држава, против жеље грађана Србије, али и својих чланица. Пет земаља није признало, нити ће признати Приштину – рекао је Коломбје.

Он сматра да се притисак на Србију одвија и тако што се траже равноправни преговори између државе и Покрајине, као да се ради о две земље.

– То је уцена. ЕУ се, на крају, кроз неколико година, када дође време за пријем Србије у чланство, неће устручавати да отворено затражи од Београда да призна независно Косово као услов за пријем – рекао је Коломбје.

Говорећи о решењу за Космет он је указао да је реч о територији на којој мафија има јак утицај, као и да не треба заборавити да су ОВК чак и САД сматрале терористичком структуром.

– ЕУ непрестано подсећа на општи принцип људских права. Зашто онда не обраћа пажњу на друштвену, етничку и верску дискриминацију према Србима на Космету – навео је Коломбје.

 

ИЗВОР: РТРС/НОВОСТИ

——–

9.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »