АКТУЕЛНО

ИНТЕРВЈУ „НОВОСТИ“: ПРОФ. МАЈКЛ ЧОСУДОВСКИ – Југославију је Вашингтон „разорио“ 1974.


Проф. Мајкл Чосудовски, оснивач „Глобал рисрча“: Економски разлози били су пресудни за уништење ваше земље. Крвави део посла урадили ЦИА и пензионисани амерички генерали

Одлуку да се уништи Југославија званично је донео Вашингтон још 1974. године, у време Ричарда Никсона, а крвави део посла су обавиле западне обавештајне агенције на челу са ЦИА.

Говори овако, у ексклузивном интервјуу за „Новости“, професор Мајкл Чосудовски, оснивач угледног Центра за истраживање глобализације „Глобал рисрч“. Геополитичар који живи и ствара у Канади, рођени Швајцарац са јеврејским и руским коренима, открива да је неколико година касније, 1981, Реганова администрација разрадила документ у ком стоји да Југославија треба да се демонтира, и то из економских разлога:

– Тадашњи моћници Светске банке и Међународног монетарног фонда су проценили да им не треба успешна социјалистичка земља као пример да тржишна привреда успева и у социјализму. Зато је у вашој земљи економска криза направљена 1981, док је 1989. и 1990. доживела експанзију. Национализми су дошли у исто време, и ту су западне обавештајне агенције имале пресудну улогу, па су вешто искористиле нерашчишћене рачуне из Првог и Другог светског рата између два највећа народа у СФРЈ.

* У ратном сукобу који је уследио, главну реч су водили странци, који су, тврдите, трасирали пут тзв. победницима?

– Срби су највећи и једини државотворни народ Балкана који зна шта је држава. Тзв. победници у тим ратовима немају чиме да се хвале, јер нису они војно тријумфовали. У Хрватској, од „Медачког џепа“ до „Олује“, командовали су амерички генерали, окупљени око приватне војне компаније МПРИ, а са хрватском војском је садејствовао НАТО. У БиХ је Западна војна алијанса имала огромну помоћ обавештајних служби исламских држава, богатих нафтом. На Косову је већину прљавог посла одрадио НАТО, а исламисти нешто мање.

* Сарадња Американаца и иранског фактора у БиХ је посебна прича?

– У америчком Конгресу републиканци су водили истрагу против Клинтонове администрације недуго после афере „Левински“. Резултати истраге назване „Афера Иран-Босна“, указују на то да је политику САД у БиХ лично одобрио Бил Клинтон на предлог Ентонија Лејка, тадашњег шефа америчке кровне обавештајне агенције (НСА). Главни оперативац стратегије на терену је био амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, који је био заслужан за јачање иранског утицаја у БиХ. Галбрајт је из Хрватске, преко Шефка Омербашића, првог имама у Загребу, модификовао исламски војни фактор у БиХ.

* Када је 1997. завршена истрага у Конгресу САД, шта се догодило?

– Представнички дом Конгреса је поднео кривичну пријаву против Лејка и Галбрајта, али је све заустављено. Испоставило се да нису само демократе у администрацији шуровале са терористима, већ и републиканци. Све је заташкано.

* Говорите о тзв. независности Косова као о „нонсенс концепту“?

– Тамо на власти нема никог ко није криминалац. Ужасавам се од помисли да себи морам да персонализујем тзв. јунаке косовске државе, од Тачија, преко британског генерала Џексона, до Бернара Кушнера.

* Суд у Хагу је, упркос свему, направио слику рата према којој су Срби главни кривци за све?

– О Хашком трибуналу мислим све најгоре. Зато и цитирам документа релевантних извора према којима су најстрашније злочине у БиХ починили исламисти, са пуном подршком Запада.

МИЛОШЕВИЋ

* Бивши председник Србије Слободан Милошевић вас је звао да му будете први сведок одбране на суду у Хагу?

– Он је моје књиге о исламском тероризму, Ал каиди и повезаности западних сила са исламским фанатицима, називао „пиштољ који се дими“ и користио је њихове делове у својој одбрани. Пристао сам да будем сведок одбране, али нисам изашао на суд јер сам био против Милошевићеве идеје да се сам брани. Он је несумњиво био паметан човек, али у судници су му били потребни адвокати.

ПЛАЋЕНИКЕ ПРЕДВОДИЛИ ОФИЦИРИ САД

ЧОСУДОВСКИ каже да је током ратних деведесетих на страни Хрвата ратовала плаћеничка приватна војна компанија МПРИ, састављена од бивших високих официра америчких оружаних снага.

– Иста компанија је током рата у Босни имала помоћ Ал каиде и Иранске обавештајне службе и борила се на страни муслимана. Удружени, поново су против Срба деловали неколико година касније, 1999. године на Косову и Метохији – категоричан је проф. Чосудовски.

МЕДАЉА

КАНАДСКИ професор Мајкл Чосудовски одликован је Златном медаљом за заслуге, 2013. године, поводом Дана државности Србије, одлуком тадашњег председника Томислава Николића.

 

АУТОР: Драган Вујичић

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

8.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић