АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ: У ове суботе – у Београду и многим градовима Србије


Протести су у суботу одржани у Београду, Крагујевцу, Баточини, Лебану, Пироту, Бабушници, Власотинцу, Прокупљу, Сврљигу, Бојнику, Бачкој Паланци, Великој Плани и Сремској Митровици.

фото: Pressek.rs/M.J.

У Крагујевцу поновљени захтеви за оставкама, а грађани позвани на митинг 13. априла у Београду

У Крагујевцу је вечерас одржан 14. протест „1 од 5 милиона“ на коме је било знатно мање грађана него претходних 13 субота, преноси ФоНет.

На скупу су поновљени захтеви за оставке председника државе Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и свих министара у Влади Србије, а грађани позвани да сопственим аутомобилима, или редовним превозом дођу у Београд 13. априла на заказани велики митинг.

Доцент на Факултету инжењерских наука Саша Јовановић им је поручио да би требало да истрају у започетој борби за нормалну државу Србију.

„Један од степеника на том путу биће тај 13. април. Позивам вас да тог дана покажемо сву величину и значај речи слобода и солидарност. И да се сетимо поруке војводе Живојина Мишића – ‘ко сме тај и може’, рекао је Јовановић додајући да од 13. априла не треба очекивати ни превише ни премало, већ да је довољно „бити само на правој страни“.

Хирург Клиничког центра Крагујевац (КЦК), доктор Владимир Ђорђевић поручио је Александру Вучићу да влада са четвртином подршке укупног гласачког тела, укључујући мртве гласаче, уцењене и беле листиће и позвао га да ослободи медије и „изађе на црту опозицији“, којој је предложио: „Да се организујете и да се уједините и, пре свега, да осмислите јасну стратегију за будућност ове земље“, рекао је Ђорђевић.

Он је рекао да је у Србији све лажно, почев од председника државе до министара у Влади, и да због тога ова власт мора да буде промењена.

„У овој држави све је лажно. Лажни председник који крши устав, дајући себи овлашћења која му не припадају, лажни премијер који нема никаквих овлашћења, министри са лажним дипломама. Због тога ово одавно нису протести већ револуција и борба за голу егзистенцију“, рекао је Ђорђевић.

Нагласио је „да се трули систем урушава и да је тренутно у паници“ због чега ће, по његовим речима, 13. априла бити тешко пробити се до Београда, услед свакојаких опструкција и застрашивања од представника власти.

Почев од прислушкивања наших телефона, до претње људима који желе да помогну протесте и превозницима који би обезбедили превоз до Београда.

Пре доласка на Ђачки трг испред Прве крагујевачке гимназије грађани, међу којима су били и чланови Локалног фронта из Ваљева, прошетали су централним градским улицама, носећи државне заставе и скандирајући „Готов је, готов је“. Током протеста није било никаквих инцидената, а саобраћајна полиција је обезбеђивала улице којима је колона пролазила.

Како наводи портал Прессек.рс, Станислава Сташа Павловић, из организационог одбора протеста, за крај је поручила:

– 13. априла у Београду – ми или он.

Протест у Баточини: Војска и полиција неће штитити терористички режим, већ ће бити уз свој народ

Представници Војног и Полицијског синдиката Србије поручили су вечерас на протесту „Један од пет милиона“ у Баточини да ни војска ни полиција неће штитити „никакав терористички режим“ већ да ће бити уз свој народ.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић рекао је окупљеним грађанима да у Србији данас не постоји подела на законодавну, извршну и судску власт како је предвиђено Уставом, већ да је целокупна власт у рукама једног човека.

„Ми данас живимо у две Србије, стварној у којој смо ми, и у имагинарној Србији у којој живи председник Вучић са његовим чаушима. Такву Србију свакодневно промовишу на првом месту телевизија Пинк и њихове новине попут Информера и осталог смећа“, рекао је Антић.

Наводећи да „живимо у медијском мраку“, Антић је рекао да „свако од нас има задатак да свакодневно пропагира истину“.

„Будите сигурни да ни припадници војске, ни припадници полиције неће штитити никакав терористички режим него ће бити уз свој народ. Дакле будите спокојни. Видимо се 13. априла у Београду. Живела слободна Србија“, поручио је Антић.

Председник Полицијског синдиката Србије (ПСС) Вељко Мијаиловић је рекао да када неправда постане закон, „отпор постаје наша дужност“.

„Држава функционише само онда када треба обичан радник, обичан сељак, обичан грађанин за нешто да одговара. Када се треба применити закон у супротном смеру-држава се прави мртва“, рекао је Мијаиловић.

Он је рекао да учесници протеста траже потпуну примену закона и Устава, и функционисање државних институција јер их сада воде медиокритети и уопште не функционишу.

Оценио је да је тренутно најопаснија појава у Србији „огромно неповерење носилаца државе према полицији и војсци.

„Они су сад прешли на модус да организују људе из подземља да се обрачунавају са сопственим народом, са сопственом полицијом и војском“, упозорио је Мијаиловић и додао да је „под покровитељством“ начелника Полицијске управе у Панчеву на јучерашњи протест у том граду послато 20 нарко дилера.

Мијаиловић је грађане који ће 13. априла доћи на велики народни протест у Београду, замолио да не показују анимозитет према полицији и да не вређају, омаловажавају нити нападају њене припаднике.

„Некоме је у интересу да се завади народ и полиција односно народ и војска. Ми им то нећемо дозволити. Крајње демократски морамо да се боримо за наша права“, рекао је председник ПСС.

Шетње у Пироту, Бабушници, Лебану, Власотинцу, Прокупљу, Бабушници и Сврљигу, први пут у Бојнику

Грађани Власотинца, Лебана, Прокупља, Пирота, Бабушнице, али и Сврљига изашли су још једном на улице да на протестима „1 од 5 милиона“ покажу незадовољство актуелним режимом. Први пут протестовали су и житељи Бојника, преносе Јужне вести.

Десете суботе заредом грађани Власотинца окупили су се испред зграде општине на протесту „1 од 5 милиона“.

Захтеви протеста су непромењени.

На протестима је оцењено да локална власт и даље покушава да разним притисцима на суграђане, омаловажавањем грађана који протестују и осталим методама притиска покушава да угаси протест уместо да разговара са незадовољним суграђанима о свим отвореним питањима.

У недељи за нама подељене су новчане награде најбољим студентима и ученицима. И то је јесте добра ствар за мотивацију тих младих људи. Оно што не ваљда јесте порука коју им шаље локална самоуправа, а имајући у виду да су скоро сва одговорна места у извршној власти и јавним предузећима узурпирали нестручни партијски кадрови, без високог образовања или са купљеним дипломама чији је једина квалификација за обављање јавне функције то што су чланови странке. Погледајте само општинско веће и све ће вам бити јасно – поручили су демонстранти.

Иако је за следећу суботу, 13. априла заказан велики протест „1 од 5 милиона“ у Београду, сви који неће моћи да оду у престоницу, окупиће се опет испред зграде Општине Власотинце у 18 сати.

Лебанчани су на протесту „1 од 5 милиона“ поручили да желе живот достојан човека и систем у коме ће од плате моћи да купе и храну и гардеробу и да плате рачуне. Након окупљања испред Дома културе „Радан“ и говора гостију из Београда, незадовољни грађани прошетали су улицама града.

Најупорнији грађани Пирота и Бабушнице и вечерас су се окупили како би показали да се не слажу са путем којим земљу води Александар Вучић.

Пироћанци су се окупили на Тргу пиротских ратника, а вечерашње окупљање прошло је без говорника, али и без шетње. Грађани су међусобно разговарали о предстојећем скупу у Београду заказаном за 13. април, као и о промени термина протеста у Пироту.

На платоу испред Дома културе окупили су се и Бабушничани, а и њихов скуп протекао је без говорника и без шетње. Следеће окупљање најавили су за следећу суботу у Београду, када ће већина присутних отићи за главни град Србије како би присуствовала централном протесту.

Грађани Власотинца, Лебана, Прокупља, Пирота, Бабушнице, али и Сврљига изашли су још једном на улице да на протестима „1 од 5 милиона“ покажу незадовољство актуелним режимом. Први пут протестовали су и житељи Бојника. 

Уз поруку Александру Вучићу да народ због своје деце, унука, због будућности Србије нема право да се повлачи и одустане И позива да се 13. априла сви окупе у Београд И “замоле Александра Вучића да оде са власти, завршен је још један протест 1 од 5 милиона у Прокупљу, на коме су се окупљеним грађанима обратили историчар чедомир Антић, редитељ Јанко Баљак, правник Константин Самофалов и студент Страхиња Божиновић.

Како се ради о последњем окупљању пре финалног протеста за седам дана у главном граду Србије, колона је након говора прошетала главном улицом до просторијама Демократске странке где је уприличен и пригодан коктел за поједине учеснике протеста.

Да ли је ово живот који желимо и који желимо да оставимо нашим потомцима. Један најобичнији политикант без дана радног стажа, човека огрезлог у корупцији, покушава да нам отме државу. Њега нико не воле, ни полиција, ни војска ни народ, нико га не воли, али га се плаше. То је та невидљива војска која ће га шутнути у дупе, када буде потребно – рекао је Баљак окупљенима.

Напомиње да ће следеће недеље народ Србије показати шта мисли и позвао грађане да се не предају, те да је видљив пад овог како каже „диктатора“.

И Чедомир Антић је поновио да је Београд место где ће народ срушити Вучића, те да су пред нама одлучни дани.Десете суботе заредом грађани Власотинца окупили су се испред зграде општине на протесту „1 од 5 милиона“.

Бачка Паланка

Велика Плана

Сремска Митровица

Према информацијама објављеним на ФБ страници „Митровачки отпор“ вечерашња колона протестаната гађана је јајима. На протесту је истакнута подршка и предлог за радикализацију протеста од 13. априла, а администратори су позвали заинтересоване за одлазак на протест у Београд да им се јаве поруком.

***

Лидери опозиције однели ограду са Трга пред Градску скупштину

Лидери опозиције симболично су вечерас на крају протеста „Један од пет милиона“ оградили Скупштину Београда заштитном оградом скинутом са Трга Републике. Наредни протест, овог пута под паролом „Сви као један“, заказан је за 13. април у 15 часова у центру Београда.

FoNet/Aleksandar Levajković

Председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ оптужио је заменика градоначелника Београда Горана Весића да „отима“ од грађана центар града.

Весић уништава културно историјско наслеђе тако што прави жичару на Калемегдану, рекао је Бастаћ.

Он „лаже, краде и вара, а када га ухвате у крађи, вређа и етикетира, исто као и његови пријатељи из напредног клана“, указао је Бастаћ и за Весића рекао да руши у Београду оно што ни освајачи нису рушили.

Шеф одборничке групе СзС Никола Јовановић је назвао градску власт „београдским дахијама“.

Он је поручио Весићу да деца у Београду неће слушати „шкрипу жичаре која спаја две кафане“.

Јовановић је предвидео да долази дан када Весић неће обнављати 200 метара улице 20 месеци и када неће километар асфалта на булевару коштати девет милиона евра.

„Кукавице у четвртак си се сакрио иза жена“, рекао је Јовановић и поручио Весићу да је на мала врата дошао на чело Београда и да ће тако и да оде.

Јовановић је председнику Србије Александру Вучићу поручио да не може ништа грађанима који протестују. „Александре Вучићу, ти си прошлост Србије и позивам вас да му то кажемо 13. априла и да му кажемо да је готов“, нагласио је Јовановић, говорећи са камиона испред Скупштине Београда.

Како је јавио наш репортер са лица места, када је колона стигла до Коларчеве улице где су биле постављене барикаде због извођења радова на реконструкцији Трга републике, лидери опозиције прешли су на чело колоне.

Како је објашњено, они су склонили заштитне ограде и барикаде како би „ослободили“ Трг, и позвали грађане да склоне све ограде које виде.

Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Марко Бастаћ, Борко Стефановић, Никола Јовановић, Зоран Лутовац, Жељко Веселиновић, Мариника Тепић и чланови Савеза за Србију, уз помоћ организатора протеста, носили су металне и пластичне барикаде.

Ђилас: Велика прослава кад Пинк изгуби фреквенцију

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас изјавио је да учесници протеста „Један од пет милиона“ у Београду неће ићи вечерас до зграде телевизије Пинк као што је било планирано, јер како је рекао не желе да дају прилику власти да „убаци своје људе“ међу демонстранте и тако изазове инциденте.

„Отићи ћемо пред телевизију Пинк када стигне слобода и када изгуби националну фреквенцију. Тада ћемо направити велику прославу“, поручио је Ђилас.

Стефановић: Скандалозно понашање испред Владе Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић вечерас је на свом Твитер налогу оценио скандалозним понашање лидера Савеза за Србију и њихових следбеника, којима је приписао да су „гађали јајима полицијске службенике на дужности испред зграде Владе“.

Лечић: Акцијама са Пинком и Скупштином Београда власт хтела да спречи протест 13. априла

Протест Један од пет милиона почео је испред Владе Србије нешто после 18 часова интонирањем химне „Боже правде“ и минутом ћутања за жртве шестоаприлског бомбардовања 1941. године у Београду.

Грађанима окупљеним испред зграде Владе обратио се глумац и функционер Демократске странке Бранислав Лечић.

Подсећајући да је раније било најављено да ће учесници протеста отићи до зграде телевизије Пинк на Дедињу, Лечић је казао да је у том објекту полиција у цивилу, да се планирају инциденти и позвао окупљене да „не учествују у Фарми и да се не ваљају у Митровићевом блату“.

Лечић је рекао да је власник ТВ Пинк Жељко Митровић рекао да је за учеснике протеста Један од пет милиона спремио цистерну са изметом, и да му му он поручује да је слободно искористи на себе.

„Жељку Митровићу поручујем да сваког дана чека 6. октобар, а тај 6. октобар ће сада трајати док не буде завршен“, казао је Лечић.

Лечић је оптужио власт да је „акцијама“ са телевизијом Пинк и Скупштином Београда планирала да спречи велики опозициони протест заказан за 13. април у Београду.

Према његовим речима, мета незадовољних грађана није телевизија Пинк, чији је власник Жељко Митровић најавио да ће демонстранте „полити цистерном гована“, и да разумни и мирни грађани неће „насести“ на провокације.

– Он је спремио озвучење, у згради приватне телевизије се налази полиција у цивилу, коју сви ми грађани плаћамо и мораће да одговара и објасни како и по чијем налогу полиција ради за њега – поручио је Лечић.

Док је трајало протестно окупљање испред Владе Србије на другој страни града Жељко Митровић је на тераси зграде Пинк пуштао музику.

Гласно ћу се насмејати Жељку Митровићу и Пинку, јер је насео и спремио плаћенике да изазову сукобе, поручио је Лечић и додао да опозиција никада није стварно планирала одлазак до зграде ТВ Пинк.

На ово окупљање стигли су и студенти након велике студентске шетње која је под слоганом „Студенти не ћуте“ кренула у 16 часова од Студентског града на Новом Београду.

***

Протест „Студенти не ћуте“

Велика студентска шетња #1од5милиона под слоганом студенти не ћуте кренула је у 16 часова, а студенти и грађани су се окупили код Студентског града на Новом Београду.

Foto: Poceloje.rs

Студентима се обратио писац Марко Видојковић.

„Студенти, ви сте онај нормални део Србије, ви нисте довучени овамо, вец сте дошли јер вам се не свиђа ово у чему живите. Хватајте своје другаре на факултету и реците им -хоћу да се борим да нешто променим!“, поручио је Видојковић.

Шетњи је претходио краћи ди џеј наступ музичара и аутора великог протестног хита „Barbara – the singing bot”, Sevdahbaby.

На протесту су студенти универзитета из Београда, Новог Сад, Ниша.

Студенти ће се прикључити осталим демострантима у 18 часова.

***

Лечић је поздравио студенте и нагласио да је младост та која шета и која треба да носи промене у друштву а да су сви окупљени цивилизовани грађани који треба да се упуте ка Тргу републике као симболу слободе и уређене државе.

Лидери СЗС положили венац испред Пинка

Лидери Савеза за Србију су нешто пре 18 сати дошли испред зграде Телевизије Пинк, где су положили венац са фотографијом једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића и поруком „Сазнаћемо ко те је нанишанио спотом на Пинку. Обећавамо“.

Након што су представници СЗС отишли, са звучника испред Пинка пуштена је музика.

ИЗВОР: ДАНАС

———–

7.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић