АКТУЕЛНО

ИТАЛИЈА: Од НАТО осиромашеног уранијума умрла 373 италијанска војника, а више од 7.500 оболелo


У Италији одржан скуп посвећен последицама коришћења осиромашеног уранијума, присуствовала и српска делегација. Лакетић: Евидентне последице радиоактивног зрачења, прикупљамо медицинску документацију

Тражимо од Европе да помогне погођенима последицама НАТО бомбардовања, да у европским седиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и оболелима. Јер трпе и Италијани и Срби – рекао је Доменико Леђеро из италијанске Војне опсерваторије, на научном скупу посвећеном последицама НАТО бомбардовања на здравље, који је одржан у Риму, преносе Новости.

Леђеро је поручио и да је час да се чује истина и признају жртве, да се прекине тишина.

Научном скупу „Жртве осиромашеног уранијума – година после четврте Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будућност“, у организацији италијанског удружења „Жртве осиромашеног уранијума“ и „Војне опсерваторије у Одељењу италијанске Одбране“, присуствовали су и српски представници – Дарко Лакетић, председник Комисије Скупштине Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, и Срђан Алексић, адвокат из Ниша, организатор прве Међународне конференције о последицама бомбардовања у Србији. Расправи су присуствовали и представници Савеза Срба Италије из више градова.

Дарко Лакетић захвалио се Италији и председнику четврте Парламентарне комисије, јер је њен извештај постао извештај и српске Комисије. Он је изнео податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан, на примерима истраживања у више села, као и истраживању о рођенима после 1999. године. Лакетић је нагласио да Комисија Скупштине Србије сакупља документацију управо следећи методологију из Извештаја италијанске Комисије, прикупља се медицинска документација из болница, медицинских центара, а урађена је медицинско-научна студија, где је анализирано здравствено стање деце и учесталост малигних обољења сваке генерације на групи деце од 5 до 9 година.

Говорници из Италије подсетили су и на стравични здравствени биланс италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом – 373 преминула и више од 7.500 оболелих. Подсетили су и да су оболели и породице преминулих добили на стотине пресуда.

Министарка здравља Ђулија Грило најавила је да ће доношење закона о превенцији за војнике обезбедити истинску реформу – признавање болести војника повезаних са излагањем токсичним материјама.

– Италијанска четврта Парламентарна комисија је у свом обимном и тешком раду сакупила више од стотину сведочанстава, и у 107 заседања изнела изузетне резултате, али се није помакло од тога у различитим институцијама и војним структурама влада равнодушност – сматра бивши председник те комисије Ђанпјеро Скану и наглашава да оболели имају право на одштету и да министар одбране у име владе треба да изнесе извесне гаранције.

ПОТРЕБНА ПОЛИТИЧКА ВОЉА

У Фокусу скупа у Риму била је патња оболелих и њихових породица и порука да само политичка воља може да им разреши агонију и врати достојанство. Оцењено је и да НАТО никада више не би смео да користи осиромашени уранијум.

М.Остојић, Новости

ИЗВОР: ВОСТОК

***

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Милош Бато Милатовић: Уранијум и жаљење

*Остоја Војиновић: Двадесет година од агресије НАТО – Злочин који се никада неће и не сме заборавити и опростити

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

———

5.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Za uticaj osiromašenog uranijuma na ljude, životinje i biljke morala bi da se da neka kvalifikacija koja bi imala veću težinu od genocida. Genocid nije dovoljno jaka reč za opisivanje ovakvih događaja. U pitanju je potpuno uništenje svega i to na veoma veoma dug vremenski period.

    Свиђа ми се

  2. Znate – na sve to vam neki marksista iz prestonice SFRJ Beograda postavi dezertera za ministra vojnog i dodjete do tacke u kojoj ne mozete da odolite pomisli – ZASLUZILI SMO SVE STO NAS JE SNASLO I JOS MNOGO MNOGO VISE.
    Ali kako kaze postovana pokojna majka Mile Aleckovic – Druze Tito Mi Ti Se Kunemo baby !!!

    Свиђа ми се