АКТУЕЛНО

Лавров о уласку Црне Горе и Македоније у НАТО: Неће вам се свидети


Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће након ступања Црне Горе и Македоније у НАТО у тим земљама нићи и војни објекти Алијансе, као и да ће те земље убудуће морати да троше додатан новац на куповину америчког оружја, али да се то „никоме неће свидети“.

Сергеј ЛАВРОВ

Поред тога, то ће уједно значити и да ће се војна инфраструктура још више приближити истоку, од чега Европа неће мирније спавати, упозорио је.

Лавров се у интервјуу за „Московский Комсомолец“ осврнуо и на време када је тек кренула кампања увлачења Црне Горе и Македоније у НАТО, оценивши да је то рађено апсолутно „без сваког пардона“.

– У Македонији су организовали референдум уз најгрубље кршење Устава, пре свега јер Устав налаже да се на плебисцит износи искључиво једно питање, док је у овом случају питања било три – да ли желите да Македонија уђе у састав ЕУ, у састав НАТО-а и да зарад тога промени име – подсетио је и оценио да је то било изузетно „кварно“.

Говорећи о оптужбама на рачун Русије да се мешала у организацију референдума, Лавров је рекао да то није било фер, јер је Москва искључиво настојала да скрене пажњу на поштовање македонског Устава, на основу ког македонски министри нису имали никаквог права да потпишу Преспански споразум.

– То је био питање за председника, а Ђорђе Иванов је изнео јасан став по том питању – да је против. Међутим, њега су изигнорисали и на најгрубљи начин прекршили македонски Устав, док су наше западне колеге, а пре свега генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, канцеларка Немачке Анегла Меркел и шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, све време узвикивали да сви на референдуму морају да кажу: ‘да, да, да’ – закључио је Лавров.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић