АКТУЕЛНО

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Припадници албанске војске и војници Кфора у шетњи од сат времена


Припадници албанске војске данас су заједно са више десетина припадника Кфора прошетали главном улицом Северне Косовске Митровице, пише КиМ Радио.

Група војника у униформама је обилазила главни мост, а потом и главно шеталиште у овом граду. То је изазвало интересовање али и узнемирење међу појединим грађанима на северу Косова. На друштвeним мрежама су се појавили снимци шетње и коментари Митровчана о овој посети.

Припадници албанске војске и војници Кфора задржали су се на северу око сат времена. Из Кфора још увек нема информације о каквој се посети ради.

Подсетимо, недавно је командант Кфора Lorenco D’Adario гостујући у емисији „Договор!?“ поручио да грађани на северу не треба да страхују када тамо виде њихове трупе, јер се ради о уобичајеним активностима.

“Хоћу да кажем свима, ако нас видите, а можда нас нећете увек видети јер некада радимо у 4 сата ујутру, али ако нас видите – будите срећни јер ми само радимо наш посао. То су сталне патроле, сталне вежбе, како би урадили управо оно што је наш посао који нам је поверен мандатом по Резолуцији СБ УН 1244“, рекао је D’Adario.

ИЗВОР: КиМ радио

***

Кфор: Албански војници на северу Косова и Метохије део НАТО

ПРИШТИНА – Кфор је вечерас, поводом навода о присуству албанских војника на северу Косова и Метохије, саопштио да то није била провокација, већ извиђачка активност групе официра НАТО у пратњи Кфора и да нема разлога за узнемирење.

„Ово није провокација, већ заједничка активност НАТО, а присуство четири албанска официра не би требало никога изненадити јер је Албанија члан НАТО већ 10 година. Осим тога, требало би да буде познато да Албанија такође доприноси мисији Кфора“, прецизира се у саопштењу Кфора, достављеном Танјугу.

кфор, косово, косовска, митровица

Танјуг (Сава Радовановић)

Кфор наводи да су официри који учествују у тим активностима из различитих држава НАТО, укључујући Албанију. Додаје се да се активност састоји од посете различитим местима на Косову и Метохији, укључујући Митровицу и друге локације на северу.

Поводом, како кажу, ширења неодговорних гласина и изазивања неосноване забринутости међу становништвом, Кфор поручује да је ситуација на северу, као и широм Косова и Метохије, „апсолутно под контролом и да нема никаквих назнака или доказа о могућим немирима или насиљу“.

„У стварности нема разлога за бригу нити страха од било чега“, наводи Кфор.

У саопштењу се истиче да Кфор наставља да буде непристрасно посвећен свом мандату датом од стране УН како би заштитио све људе на Косову и Метохији.

„Сви се морају осећати безбедније када Кфор спроводи вежбе и креће се по Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу.

———

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Izgleda da je Zapad razradio plan u dve varijante vezano za severni deo KiM-a.

  Varijanta A – Da će se sredinom ili krajem aprila , možda čak početkom maja pokrenuti akcija protiv srpskog stanovništva slično „Oluji“.

  Varijanta B – Pošto je KFOR podeljen na zone odgovornosti na KiM da se podmuklo preda severni deo KiM-a albanskoj vojsci koja je zvanično član NATO-a , a zatim da se krene proterivanjem srpskog stanovništva , i ukoliko Vojska Srbije i MUP pokrenu kontraofanzivu da se zaštiti naš narod , onda će Albanija kao članica NATO-a da se pozove na član 5 statuta NATO-a i pozove ostale pripadnike KFOR da uđu u otvoreni kopneni sukob sa nama i pokušaju da se ponovo okrivi Srbija za sve i ponovo bombarduje.

  Možda grešim u svojoj proceni , ali meni barem tako izgleda.

  Свиђа ми се

  • Једина процјена у којој гријешиш је ова помисао: „ukoliko Vojska Srbije i MUP pokrenu kontraofanzivu da se zaštiti naš narod“… неће кренути да бране свој народ. Војска је под контролом издајника и НАТО пакта и слушаће њихове наредбе!

   Свиђа ми се