АКТУЕЛНО

Институт: Стабла на Калемегдану и Ушћу посечена пре процене утицаја на средину


Регулаторни институт за обновљиву енергију саопштио је да су стабла на Калемегдану и Ушћу исечена на основу решења чија је правоснажност под сумњом, као и да у поступку реализације припремне фазе пројекта изградње гондоле постоје елементи незаконитог поступања.

Председник Управног одбора тог института Јован Рајић казао је на конференцији за новинаре да је Законом о планирању предвиђено да нижи урбанистички акти морају бити усклађени са вишим, а да у конкретном случају План детаљне регулације који је урађен за изградњу гондоле није био усклађен са непосредно вишим Планом генералне регулације за Град Београд, који изричито забрањује изградњу жичара на београдској тврђави.

Рајић је навео и да је одобрење за сечу стабала донето 8. марта, а да су већ 13. марта стабла посечена.

„Решење постаје правоснажно тек након 15 дана, осим у случају да се стране одрекну права на жалбу. Уколико то није био случај, за шта немамо информације, сеча стабала није била законита“, рекао је Рајић.

Рајић је изјавио и да је у записнику Стручне комисије наведено да се сеча стабала обавља у оквиру припремних радова, за шта је по закону неопходна грађевинска дозвола.

„На основу јавно доступних информација једино знамо да постоји захтев за издавање дозволе који је од 22. марта“, навео је Рајић.

Програмски директор Института Мирко Поповић рекао је да су стабла посечена пре него што је почео поступак процене утицаја на животну средину.

Он је рекао да Институт захтева да институције обуставе радове и поступак издавања дозволе, као и да је пројекат „контроверзан“ што потврђује негативно мишљење у јавности.

ИЗВОР: Н1

——-

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић