АКТУЕЛНО

ДЕКЛАРАЦИЈА – СВИ СРБИ ЈЕДАН НАРОД


ДЕКЛАРАЦИЈА

СВИ СРБИ ЈЕДАН НАРОД

Српске поделе и вишевековни међусобни сукоби православних Срба са исламизираним, католицизираним Србима и Србима Арнауташима, у околностима поремећеног мира, довели су до великих људских жртава, економске штете, сеоба и нових деоба српскога народа свих конфесија, зауставили културни, духовни  и сваки други цивилизацијски развој српскога народа. Конвертити Срби редовно су подржавали и сарађивали са окупаторима Србије, а у мирнодопским условима сепаратистичким активностима подривају уставни поредак и руше интегритет Србије.

Увиђајући понављање тих историјских деструктивних појава Српска развојна академија из Београда је одлучила да анимира савест грађана Србије да јединственом акцијом зауставимо таква дешавања, исправимо штету историје нанету српском народу и да Србе конвертите свих конфесија и идеологија позовемо на јединство српскога народа.

Срби, као један од најстаријих европских народа, насељавали су највећи део централног и западног дела Хема или Балканског полуострва. У римским изворима су се Срби подразумевали под заједничким словенским именом Венеди, Венети, Венди. Има бројних и страних и домаћих аутора који сматрају да су Илири заправо синоним за Србе. Према византијским изворима у средњем веку познате су земље и области насељене Србима као што су Рашка, Дукља, Травунија, Босна, Захумље, Паганија, Усора, Соли. То би био садашњи простор између река Цетине и Дрима, Саве и Дунава и Јадранског мора. На том простору су настале српске средњовековне државе Рашка или Србија, Дукља или Зета и Босна у којима су постојале бројне жупе, удеоне кнежевине и бановине.

Већ у 9. веку постоји српска држава Рашка којом влада кнез Властимир, а настављају његови наследници Властимировићи. У 11. веку постоји и друга српска држава Дукља којом је владала династија Војислављевића, а кнез Михаило Војислављевић је крунисан и за краља Дукље (Зете) 1077. године у чијем саставу су тада биле и Травунија и Захумље, као и велики делови Босне. У другој половини 12. века Рашка се поново уздиже под династијом Немањића и стиче независност од Византије. Велики жупан Стефан Немањић је крунисан за краља 1217.године. Православну архиепископију, црквену самосталност је српска држава стекла 1219. године, а патријаршију 1346.године за време цара Душана. Србија, као независна држава, постојала је до 1459.године када су је освојили Турци Османлије. Босна се такође развила у независну државу у борбама између Угарске и Византије и која је постојала од краја 12.века па до турског освајања 1463. године. Босном је владала династија Котроманића која је била у блиским родбинским везама са Немањићима. По тој вези је и крунисан за краља Босне и Србије Твртко I 1377.године.

Према томе, Срби су у средњем веку имали своје независне државе које су створили у борби за слободу и опстанак између Византије и Угарске и повремено на неким деловима територије и Венеције и Бугарске.

Турци Османлије су током 15. и у првој половини 16. века завладали свим српским земљама у којима ће бити вишевековни окупациони господари. У том дугом периоду робовања међу Србима је под разним околностима дошло до процеса исламизације. Они који су се исламизирали настојали су да се идентификују са тада моћним освајачем који је и донео ислам у српске земље. Посебан вид насилне исламизације и отимања српске мушке деце је био кроз данак у крви (девширма). И сами Турци су подржавали такву политичку идентификацију. Међутим, ипак се то турцизирање није десило, јер је огроман број тих конвертита знао своје порекло и очувао свој матерњи српски језик, ћирилично писмо и многе преисламске српске народне традиције.

На простору Далмације, Дубровника, Боке Которске и Војне Крајине осим Срба православаца живео је и велики број Срба католика. Без обзира на све покушаје католичке цркве да православце унијати и католицизира уз велику подршку Аустроугарске, тадашњег окупатора тих српских земаља, ипак се највећи број одржао у православљу. Од почетка 20. века хрватски национални романтизам и католичка црква су разним притисцима настојали да Србе католике кроатизирају и тако денационизују знатан број Срба са паролом да католици морају бити Хрвати. Аустроугарска је бескрупулозном пропагандом и разним другим средствима упорно радила на одвајању Срба муслимана из српског националног корпуса проглашавајући их Бошњацима, а Србе католике Хрватима. Било је отпора том процесу денационације код великог броја Срба католика и Срба муслимана што су непријатељи српског народа упорно сузбијали, али ни српска политичка и културна елита није се довољно залагала да одлучније подржи такав отпор.

За време Краљевине Југославије покушано је јединство са интегралним југословенством што је, такође, разбијало јединство српског народа. За време фашистичке окупације 1941-1945.године вођен је братоубилачки рат, а на простору фашистичке усташке Независне државе Хрватске извршен је геноцид над српским народом. Слично се догађало и на Косову и Метохији.

По завршетку Другог светског рата комунистички режим је наставио са разарањем српског народа гушењем верског идентитета и стварањем нових нација. Тако су од Срба настали Црногорци, Муслимани и Македонци. Муслимани су 1993. године поново преименовани у Бошњаке. Многи муслимани Бошњаци и сада празнују српске православне празнике, говоре српским језиком иако га називају босански и нису заборавили ћирилично писмо. После крвавог распада СФРЈ настала је и бројна српска дијаспора, али они који су рођени у иностранству већ у трећој генерацији су денационизовани и тако изгубљени из српске популације. После сурове агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију (Србија и Црна Гора) поново је настао период одласка младе и здраве радне снаге чиме је, и поред неких других фактора, такође угрожен и биолошки опстанак српског народа.

Обзиром на ове чињенице, позивамо све верске, етничке и асимиловане Србе конвертите да прихвате историјску чињеницу да су њихови преци били Срби и да су потомци тих српских конвертита по биолошкој и духовној природи српскога порекла. Ни српски преци конвертити, ни њихови потомци, не сносе никакву историјску кривицу због верског, националног и асимилационог конвертитства Срба. Позивамо све Србе конвертите по било ком основу, да слободном вољом, према својем интимном осећању и јасној свести прихвате историјску чињеницу да је њихово порекло српско и да се изјасне да припадају српском народу.

Верско и идеолошко опредељење је променљива категорија чињеница, ствар слободног избора сваког Србина конвертита који могу слободно да бирају своје верско и идеолошко опредељење. Позивамо све цркве, верске заједнице и државе чији су грађани српски конвертити, да им дозволе слободан избор верске, националне и идеолошке опредељености према њиховој слободној вољи и интимном осећању. Позивамо државу Србију, друштвене организације Србије и интелектуалну популацију Србије да подрже Декларацију Сви Срби један народ и да сви свесрдно помогнемо да се овај вишевековни проблем конвертитства српскога народа ваљано, хумано и хармонично одвија и заврши.

 

Београд 21.03.2019.

Српска развојна академија Београд

Академик мр Салих Селимовић
Академик др Добросав Никодиновић

————-

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Кад би којим случајем Србија и Срби стицајем историјских и геополитичких услова стекла велику државу на Балкану, постали сила, е, онда, могућа је остварива идеја о понуђеној декларацији. Јер, тзв. конвертити радо би је прихватили јер су податни да себе сачувају, своју вјеру или идеологију све донекле док постоји сила звана Србија. А кад нестане силна Србија вратили би се као данас некој новој владавини антисрба.

  Свиђа ми се

 2. Да није тужно било би смешно али опет ајде да и то чудо видимо како ће проћи.Лично мислим да од тога нема ништа због једне просте чињенице а то је вера која одређује место свакоме.Не може се гледати затворених очију зато се мора знати да не може бити никаквог искреног јединства ни слоге ако нема једномислија првенствено у вери а потом и у осталим друштвеним односима јер пуки збир разномислећих по већини питања не значи да ће бити хомоген сложан и спреман на сваку жртву да се заједница заштити од сваке врсте угрожености.Имали смо ми слично искуство са југословенством па пуче ко цигански бас.Да сте позвали бивше Србе да се врате коренима кроз повратак прађедовској светосавској вери имало би смисла јер је то једини исправни и поуздани пут и начин да се нешто смислено уради јер је вера једини могући кохезиони фактор за опстанак неке ма какве заједнице!

  Свиђа ми се

 3. Благодарим Богу на иницијативи даној у овом тексту, предлагач свестан погубности која задеси Род наш, у потпуности по мени је…у праву. Дао Бог да чује трезвен, уман, свестан човек, па да заједно уз помоћ Божју учинимо што је до нас. Данас није проблем установити ко смо, од кога смо, учинимо то Наука нам је у помоћ!

  Свиђа ми се

 4. ГОСПОДО ПРВО ГРАЖИ ДА БЕОГРАДСКА ВЛАДА КОЈА ЈЕ У ОЈАДЂЕНОЈ СРБИЈИ ПРОГЛАСИ ОКУПАЦИЈУ СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ И ДА СЕ ПОНИШТЕ НЕПОСТОЈЕЋЕ ТЗВ државе курватска И ТЗВ бих СРБСКА ДАЛМАЦИЈА НИЈЕ БИЛА НИКАДА ПОД курватима А ТЗВ бих НЕ ПОСТОЈИ ПОДРЖАВАМ ПРОГЛАШЕЊЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ БАР ОНО ШТО ЈЕ ДРЖАЛА ДИНАРСКА ДИВИЗИЈА ОД 1941 ДО 1944 ГОДИНЕ А ТО СУ СЕВЕРНА ДАЛМАЦИЈА ЈУЖНА ЛУКА И ДОЊИ КРАЈИ СА ТАЛИЈАНИМА НАПРАВИТИ СПОРАЗУМ СЕВЕРНОМ ЛИГОМ ДА СЕ ИЗМЕДЂУ СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ ПОДЕЛИ НА ШТЕТУ курвата ОДБАЦИТИ ТЗВ НЕЗАВИСНОСТ ПРОШИРЕНЕ ЦГ СА РЕПУБЛИКОМ СРБСКОМ УЈЕДИНИТИ СТАРУ ХЕРЦЕГОВИНУ И РАШКУ И СА СРБСКИМ КОСОВОМ МЕТОХИЈОМ ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ УКОЛИКО БЕОГРАД ОДБИЈЕ ОВО ПОД ХИТНО ПРОГЛАСИТИ БЕРАНЕ ЗА ГЛАВНИ ГРАД СРБИЈЕ ЗАБРАНИТИ ДЕЛОВАЊЕ комуниста БАР КОД КРАЉА АЛЕКСАНДРА КАРАДЂОРДЂЕВИЋА ЈЕ БИЛО ЗАБРАЊЕЊО ДЕКРЕТОМ ПРОГЛАСИТИ ЈЕДИНО РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ ДА ЈЕ БИЈО И ОСТАО СРБСКИ ДЕМОКРАТСКИ ДОК ЈЕ ОНАЈ партизански БИЈО терористички ЗНАМ ДА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ црвенима КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГА СССС

  Свиђа ми се