АКТУЕЛНО

ЦХФ Србија: Јелена Павловић – ПРВА битка је добијена


Данас је Врховни касациони суд донео СТАВ по захтеву грађана са „кредитима у швајцарцима“ који су осам дана протестовали испред суда.

Јелена Павловић, адвокат

Адвокат Јелена Павловић, члан УО удружења ЦХФ Србија, данас испред ВКС-а је новинарима је на питање да ли је задовољна ставом, изјавила:
„Прва битка је добијена. А односи се на препознавање проблема, и на то да корисници кредита не треба да буду избацивани из својих станова док се судски поступци не заврше, то је једна велика ствар за кориснике кредита. Верујемо, да када је сада изашло у облику правног става, да ће судови сада такву одлуку поштовати.

Што се тиче другог дела, везаног за индексацију у ЦХФ, могу да кажем да сам делимично задовољна, на неки начин је оваква одлука била и очекивана. Очигледно је да ЦХФ није релевантна валута, и да по њој се не може вршити обрачун. С тим што је Врховни суд у данашњем правном ставу изрекао и следеће – да би требало да тако нешто се прерачуна по курсу евра. То је на неки начин, по мом мишљењу добра сугестија и препорука, али ја као адвокат могу да кажем да тако нешто у закону нажалост нема свој основ.

Сматрам да ће у данима који следе банке такође читати овај правни став, и да ће наћи начина да са својим корисницима коначно уђу у одређене споразуме ради измене правичне, ових кредита. На неки начин је, по мом мишљењу, овом данашњом одлуком, још мало дато време банкама да поправе своје позиције, што сматрам има неког основа. Али, са оваквим ставом се доводи у питање да ли заиста има потребе доносити неки lex specialis. Ја лично, сматрам, да нема потребе плаћати банкама било шта поводом ових кредита, односно да су ови заиста суштински ризици банке.

Желим да истакнем и следеће. Ова држава је преко 85% ових кредита осигурала. Трошак ових кредита не сносе банке, него сносе сви порески обвезници. То је разлог због којег поздрављам, да кажем – настојање наше државе да се активно укључи у решавање овог проблема. И очекујем да, колико већ сутра, седнемо за сто – представници банака, представници државе и представници корисника ових кредита, како би се заиста и ишло у циљу изналажења правичног решења без велике количине судских спорова.
Заиста сматрам да судски спорови нису ничији интерес, ни корисника кредита, ни банака, ни државе. Они су нужност, и апелујем да овај моменат и овакав исти став банке искористе да на неки начин, заиста правично, измене ове уговоре. Јер, у супротном просто је неодрживо да ће овакав став остати заувек.

Значи, јесте Врховни суд данас рекао да се треба вршити конверзија у евро, али опет кажем, тако нешто нема баш свој основ у закону, и сутра уколико би ова држава судила по нечем што нема основ у закону, тада би опет морали да плате грађани Републике Србије преко Стразбура.
Ја истичем да смо ми, као корисници кредита, већ спремили и тужбу за Стразбур, због евентуалне повреде права на имовину, и права на правично суђење.

Апелујем на ову државу, на неки начин се и захваљујем што су ово препознали, али апелујем на државу и на банке да се максимално у овом моменту укључе у решавање овог проблема, како би последице по све биле још мање.

Знам врло добро, да ни корисници кредита нису људи који воле претерано да иду на суд, овде су суђења дуга, скупа и неизвесна. Зато сматрам да у овом сад новом терену који је отворен, треба максимално искористити све ресурсе, да би се овај проблем свео у неке разумне оквире“.

Она је рекла да су се људи данас окупили испред ВКС-а са једним разлогом, да чују став, већина њих су људи којима су уговори о кредитима раскинути и којима никаква конверзија у евре не доноси било какав бенефит.
„Надам се да ће у данима који следе бити предлога како да се ти поступци реше, да ли ће то бити само судски поступак, или ће то бити неки договор између банака и клијената, то је заиста нешто о чему не могу унапред да причам. Али, тврдим, да свака конверзија на евро-индекс апсолутно ништа не значи људима чији су уговори раскинути“ – рекла је Павловић.

Препорука из става је да се кредити враћају на почетак и прерачунају у динаре, питање је новинара, на шта је Павловић рекла:
„Али, то није нешто што има у закону и банке треба максимално искористе спремност корисника кредита да после дуго година изађу из агоније, да максимално искористе овај моменат да те уговоре сведу у неке разумне, нормалне оквире. Верујем да има доста корисника кредита који би пристали на то него да живе и даље у агонији и великој неизвесности.
Мислим да су највећи проблеми ту где су уговори раскинути, а већ продате некретнине. Међутим, сматрам да ипак нема велики број таквих случајева, из разлога што је ова држава осигуравајући ове кредите преко Националне корпорације довела до тога да већину раскинутих уговора о кредиту плаћају данас порески обвезници преко Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, тако да велики број станова још увек није продат“.

На крају је објаснила зашто су се корисници кредита заједно са њом окупили испред Врховног касационог суда:
“Окупили смо се данас овде да чујемо став. Сматрам да је ово ипак некакав помак, јер до сада су ови људи који стоје овде били, у потпуној анонимности, односно, сматрало се да је то њихов лични проблем. Ово није лични проблем корисника кредита, ово је проблем и државе Србије и свих њених грађана, јер је држава Србија гарант за ове кредите.“

Биљана Диковић

***

ПОВЕЗАНО:

*Врховни суд донео СТАВ: „ПУНОВАЖНОСТ ВАЛУТНЕ КЛАУЗУЛЕ КОД УГОВОРА О КРЕДИТУ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА И КОНВЕРЗИЈА“

*ДАНАС: Кредити у швајцарцима – дете се родило, ваља га љуљати

*Бранко Драгаш: ШВАЈЦАРЦИ

*ЦХФ СРБИЈА: НЕ ОДУСТАЈЕМО – 2.априла, 12-16 часова чекамо СТАВ испред ВКС

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: „Рок за СТАВ ВКС“ – данас у 12 часова, протест ЦХФ Србија 7.дан

*ПРОТЕСТ ЦХФ Србија траје, 8.дан – И председник Вучић испред Врховног касационог суда

2.4.2019. СРБски ФБРепортер