АКТУЕЛНО

Бог вас клео погани изроди: Полицијски десант на „Сузу Његошеву“ (ВИДЕО)


Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Миајло Бацковић позвао је полицајце да се повуку, пођу кућама и загрлиле своју дјецу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу

полиција опкољава крстионицу на Превлаци

Јаке полицијске снаге опколиле су рано јутрос крстионицу „Суза Његошева“ на Превлаци Светог Архангела Михаила, код Тивта, да би се повукле око 7 сати и 30 минута.

Иако је рушење крстионице било најављено за 9 часова, полиција је, преварно, дошла у 4 сати и 35 минута и то са угашеним свијетлима са мора, покушавши да тајно и нечујно опколе Крстионицу у којој се мноштво народа молило и учествовало на служби Божијој.

Тиме је потврђено писање нашег портала да полиција спрема поноћни десант на светињу.

ноћни десант полиције на светињу

Очекује се да се у 9 сати на лицу мјеста појави грађевински инспектор Драган Зејак, који ће, вјероватно, констатовати да нема услова да се изврши наредба о рушењу крстионице.

Свеноћно бдење служили су свештеници Борис РадовићМиајло БацковићЂорђе Оровић и игуман манастира Превлака о. Бенедикт

Отац Бацковић: Напад по узору на НАТО

Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Миајло Бацковић позвао је полицајце да се повуку, пођу кућама и загрлиле своју дјецу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу.

Бацковић је, у изјави за портал ИН4С, осудио полицијски десант.

Као терористи, у току ноћи, покушали су да упадну снаге безбједности, а у том тренутку ми је изгледало као НАТО напад, јер су дошли са два брода, са чамцем и са десантним бродом, пробали су да се искрцају на нашу крстионицу, и да пробају да уђу на капију са интервентом јединицом, казао је он.

Према његовим ријечима, јаке полицијске снаге су још увијек присутне у близини крстионице.

Он је навео да је имао разговор са начелницима полиције Тиват и Херцег Нови, који су га питали на који компромис је спреман, на шта им је он одговорио да је спреман само на то да се крстионица не руши и да ресорни министар услиши молитве народа да крстионица остане ту гдје јесте.

Бацковић је, такође, подсјетио и на ријечи премијера Душка Марковића, који је прије неколико дана казао да ће се градити тамо гдје народ жели да се гради, и исто тако да се неће градити, тамо гдје то народ не жели.

вјерници бране крстионицу

Ето, истакао је он, по истом том принципу, како је рекао премијер, гдје народ не жели да се руши – нека се не руши.

Понудили смо више од 5 пута, само у децембру два пута да платимо закуп. Крстионица је у зони Морског добра, али је дио манастира, односно изграђена је на постојећој понти која је предвиђена за крштења и, што је најважније, није нико презиђивао море, како то раде многи око нас, није нико заузимао морски простор. Једноставно смо на постојећој понти направили малу црквицу од 11 квадрата и опет понављам не бјежимо од тога да платимо закуп те понте, истакао је отац Бацковић.

Инспекција Министарства одрживог развоја и туризма најавила је за данас безумни чин рушења крстионице „Сузе Његошеве“ на Превлаци Светог Архангела Михаила, код Тивта.

Крила испекцији дао је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић који је ратнохушкачки поручио да ће крстионица сигурно бити срушена.

–Како смо срушили објекте у Бару, Улцињу тако ћемо срушити и овај апсолутно подједнако, казао је Радуловић.

С друге стране, велики број вјерујућих грађана још синоћ се окупио испред крстионице у намјери да молитвом сачува светињу.

Рјешење о рушењу потписао је урбанистички грађевински инспектор Драган Зејак.

Крстионица се налази се у самом мору и представља обнављање старе изграђене прије више од 11 вјекова.

У манастиру Михољска превлака свакодневно се врше крштења и све је више оних који у љетном периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да Крстионица буде обновљена и постављена на води. Непосредно испод остатака манастира налазила се манастирска стара понта која је ојачана, а на њој подигнута мала црква – Крстионица, изграђена у складу са архитектуром 9. вијека и, посвећена Светом Ловћенском тајновидцу – Петру Другом Петровићу Његошу.

Да из историје не учимо управо је доказ нова најава рушења. Као некада Ловћенску капелу, држава сада креће на нови вјерски објекат са истим жаром.

Позив властима да преиспитају одлуку о рушењу крстионице упутили су и тиватски одбори Нове српске демократије и Демократске Црне Горе.

Рјешење о рушењу донијето 14. децембра 2019. !?

Колико је властима било стало да по сваку цијену сруше Крстионицу показује чињеница да рјешење о рушењу садржи ноторну бесмислицу, а то је да је донијето ништа мање него 14. децембра 2019. године!?

Рјешење је, такође, обесмишљено и тиме што је неписмено, односно упућено је непостојећем вјерском субјекту. Наиме, Обајвештење о извршењу рјешење упућено је – „Митрополоја Црногорско-приморској“ умјесто Митрополији црногорско-приморској.

Митрополоја у Црној Гори не постоји, а Митрополија постоји и постојаће док је вијека и свијета.

Зејак познат по злоупотребама службеног положаја

Подсјећамо да је против Зејака, чији потпис стоји на рјешењу о рушењу Крстионице, прошле године поднијета кривичну пријаву, због постојања основане сумње да је починио продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја.

Кривичну пријаву поднијели су службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за сузбијање привредног криминалитета Сектора криминалистичке полиције у Херцег Новом.

Зејак је, како се сумња, кривично дјело починио у вријеме док је био запослен у Управи за инспекцијске послове на начин што је у својству овлашћеног лица – инспектора заштите простора у овој Управи, у више наврата у периоду од 03 новембра 2016. године до 29. августа 2017. године, сачинио лажне службене исправе – записнике о извршеном инспекцијском прегледу у којима је навео неистините податке везано за чињенична стања.

-Ти неистинити подаци су се односили на контролу градње објеката од стране више инвеститора, на подручју општина Херцег Нови и Тиват. Такође, кривично дјело је, сумња се, починио и на начин што није предузимао мјере и радње из своје надлежности, а сходно његовим овлашћењима и важећим законским прописима. Осумњичени је на овај начин, како се сумња, противправним искоришћавањем свог службеног положаја и невршењем своје службене дужности, омогућио инвеститорима да граде објекте без претходно прибављене грађевинске дозволе,  казали су у Управи полиције.

ИЗВОР: ИН4С

***

Верници и крстионицу одбранили молебаном

Јаке полицијске снаге јутрос од 4 до 7.30 извршиле су блокаду Манастира Михољска Превлака у циљу рушења крстионице Рушење крстионице није обављено јер је велики број верника са свештенством држао молебан и опколио крстионицу чије рушење је требало бити обављено јутрос у 9 часова на основу решења Дирекције за инспекцијске послове и надзор МОРТ.

Током ноћи звонила су и манастирска звона која су позивала вернике на отпор молитвом. У полицијској акцији учествовала је интервентна јединица Центра безбједности Херцег Нови са опремом за разбијање демонстрација, два пловила Пловне јединице МУП-а уз асистенцију скоро читавог састава ОБ Тиват.

Два пловила МУП покушали су да са мора изврше блокаду крстионице али су верници окупљени у молитви певали црквене песме а неколико њих се попело и на куполу.

Око 5 сати начелник ЦБ Херцег Нови, Горан Банићевић и начелник ОБ Тиват Драган Контић обавили су разговор са свештеником Миајлом Бацковићем, секретаром Одбора за обнову манастира у коме су тражили да се верници повуку како би се приступило рушењу.

Он им је саопштио да је Митрополија црногорско приморска више пута нудила држави да плати закуп понте.

– Крстионица је у зони Морског добра, али је дио манастира, односно изграђена је на постојећој понти која је предвиђена за крштења и, што је најважније, није нико презиђивао море, како то раде многи око нас, није нико заузимао морски простор. Једноставно смо на постојећој понти направили малу црквицу од 11 квадрата и опет понављам не бјежимо од тога да платимо закуп те понте – истакао је Бацковић.

У једном тренутку мирног окупљања верници су донели службеницима полиције кафу и чај, а они су се око 7.30 повукли јер се нису стекли услови за рушење.

Од 9 часова у крстионици архијерејску литургију служи епископ диоклијски Методије са свештенством. Литургији присуствује незапамћено велики број верника међу којима су посланик Милун Зоговић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредсједник општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Биљана Живковић: Монтенегринима смета Дух Свети!

———–

2.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. МОЛИТВЕ ГОСПОДУ И СВЕТОМ АРХАНДЂЕЛУ МИХАИЛУ ДА СЕ СПРЕЧИ РУШЕЊЕ КРСТИОНИЦЕ ЛЕПО ЈЕ СВЕШТЕНИК ИМ РЕКАО ДА НЕ РУШЕ КО НЕ ДАЈ БОЖЕ ПОЧНЕ ДА РУШИ ДА БОГ МУ СВЕ У КУЋИ ПОГИНУЛО ОД МАЧА ПРАВДЕСВЕТОГ СРХАНДЂЕЛА МИХАИЛА ШТА ТРЕБА ДА СЕ НАМ шиптари ИЗ ТУЗИ УЛЦИЊА РОЖАЈА балије И шокци СМЕЈУ И ВЕСЕЛЕ СРБИ НА СРБСКОМ ПРИМОРЈУ СУ ДОБРИ ЉУДИ ПРАВИ ДОМАЋИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ БОКА КОТОРСКА БУДВА ТИВАТ НЕК ЈЕ ВАЗДА БОГ И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ У ПОМОЋИ А СРБСКА ИСТОРИЈА ЋЕ ЗАПАМТИТИ ТОГ ДРАГАНА ЗЕЈКА ТЗВ ГРАДЂЕВИНСКОГ КОНТРОЛОРА И ТЗВ црногорску полицију СРБИ У полицији цг СКИНУ ТУ погану униформу ОБУЦИ СРБИЈАНСКУ ЂЕДОВИ ВИ СРБИ БИЛИ ГИНУЛИ ПО КОСОВУ МЕТОХИЈИ БОСНИ ХЕРЦЕГОВИНИ тзв курватској словенији НИЈЕ ОВО монтенегро НО НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО СРБСКИ БЈЕЛАШ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРДЂОРДЂЕВИЋА ДО СМРТИ СССС

    Свиђа ми се

  2. Овај пасус говори највише о нашем јединству и даје наду за очување крстионице: ,,Литургији присуствује незапамћено велики број верника међу којима су посланик Милун Зоговић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредсједник општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине,,.

    Свиђа ми се