АКТУЕЛНО

Од данас појачана контрола саобраћаја: Промените зимске гуме – због безбедности у саобраћају


Управа саобраћајне полиције спровешће од данас до 7. априла акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на контролу брзине кретања возила, саопштио је МУП. Акција ће почети данас на свим важним путним правцима у 29 држава које су чланице организације Мреже саобраћајних полиција Европе -ТИСПОЛ.

фото: РТВ

Како се наводи, биће ангажовани сви расположиви уређаји за мерење брзине кретања – ручни радари, радари у системима видео надзора и уређаји за мерење брзине у такозваним „пресретачима“, док ће на аутопутевима бити мерена и просечна брзина кретања возила.

Полицијски службеници ће приликом заустављања сваког возила које прекорачи дозвољену брзину кретања контролисати и коришћење сигурносних појасева, а сваки контролисани возач биће алкотестиран.

У среду, 3. априла, на свим европским путевима биће реализована и целодневна акција „Speed Marathon“, током које ће на најважнијим путним правцима бити непрекидно мерена брзина у трајању од 24 часа.

Министарство унутрашњих послова напомиње да се неприлагођена брзина јавља као утицајни фактор у скоро половини саобраћајних незгода са смртним исходом.

Власници четвороточкаша немају законску обавезу да замене зимске гуме, неће добити казну, али је реч о безбедности. Хабање зимских пнеуматика на врелом асфалату и дужи зауставни пут приликом наглог кочења могу довести до опасности саобраћају.

Да подсетимо, шаре на зимским гумама су најмање пет милиметара дубине, морају имати велики број блокова газећег слоја и ситних ламела да би добиле еластичност на температурама нижим од нуле.

Са друге стране, на топлом времену то је контрапродуктивно јер како се гума окреће, блокови су притиснути на подлогу и гуме се више загревају и брже уништавају.

Већина возача је одговорна и редовно мења пнеуматике у зависности од сезоне.

ИЗВОР: РТВ, Блиц

————

1.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић