АКТУЕЛНО

Биљана Живковић: Монтенегринима смета Дух Свети!


Монтенегринима смета прелепа крстионица на Михољској Превлаци, где се дечица… људи… крштавају Светим Духом и Божјом љубављу.
Смета им, дакле, Дух Свети!!!

Под сводом древног српског манастира Св. Архангела Михаила, који саградише Свети Сава и Свети Стефан Првовенчани, на темељима наше пређашње порушене светиње, деца, људи су крштавани. Нова капела, крстионица је белином и лепотом привлачила погледе дивљења свакога ко је угледао.

Али, много сметају Бог и лепота у данашњој Монтенегрини!
Нису могли да поднесу да новокрштени, Светим Духом рођени, гледају прелепо небо над Михољском Превлаком – Богу благодарећи!

Увек су српске светиње рушили они, који су духом били близу пакла и синова пакла. Зато им и смета свето место где се људи крштавају Светим Духом.

Острашћеност, мржња, вандализам… све су то „карактерне црте“ оних који су из својих душа отерали сваку светлост и самога Бога.

Капела-Крстионица је посвећена Његошевој неугаслој љубави према роду своме… А род његов руши сваку помисао и сећање на Његоша, колико је то у њиховој мржњи и „моћи“.

НО, ЗАДЊУ РЕЧ ИМА БОГ!

Биљана Живковић

*Документарац режисера Крста Шканате о рушењу завјетне капеле Петра II Петровића Његоша на Ловћену 1974 године. Филм је био забрањен од стране тадашњег комунистичког режима. Захваљујући велико новинару Драгану Барјактаревићу филм је пронађен у складишту РТВ Београда а Народна странка га је први пут приказала јавности 1990 године.

***

Багерима на „Сузу Његошеву“ или како инспектор Зејак спроводи „закон“ 

Наводна брига Министарства Павла Радуловића о чувању простора о Боки кроз рушење крстионице од 11 метара квадратних, поред стотина нелегалних објеката који су последњих година никли у Боки, представља превасходно политичку одлуку

Након рушења Његошеве капеле на Ловћену бојазан је да ће, по одлуци последње неокомунистичке власти у Европи, исту судбину подијелити и крстионица посвећена славном владици на Михољској Превлаци.

Наводна брига Министарства Павла Радуловића о чувању простора о Боки кроз рушење крстионице од 11 метара квадратних, поред стотина нелегалних објеката који су последњих година никли у Боки, представља превасходно политичку одлуку.

Након ступања на снагу новог Закона о уређењу простора и изградњи објеката услиједио је нови талас бетонирања обале на који су државни инспекцијски органи остали нијеми. Најпознатији је случај изградње нелегалне понте од 50 метара у Какрцу италијанског инвеститора на кртољској обали која и поред рјешења о рушењу Управе за инспекцијске послове и након двије године остаје нетакнута.

Занимљиво је да је инспекцијски надзор у овом случају обавио Драган Зејак, исти инспектор који потписује рјешење о рушењу крстионице на Михољској Превлаци. Против њега је претпрошле године  Управа полиције МУП-а – Одсјека за сузбијање привредног криминалитета Сектора криминалистичке полиције у Херцег Новом поднијела кривичну пријаву због сумње да је злоупотријебио службена овлашћења

Да је рјешење о рушењу крстионице од 11 метара квадратних на Михољској Превлаци донијето из политичких, а не разлога контроле изградње у Боки и бриге о законима, свједочи и најновији случај нелегалне градње на подручју Радовића.

На катастарској парцели 424/10 у катастарској општини Никовићи која је у државној својини тренутно ниче десетак нелегалних објеката. У непосредној близини Новог насеља у Радовићима поред самог пута који ће у бити проширен у дионицу МР2 саобраћајнице за комплекс Луштица Беј, према свједочењу мјештана зида се чак и нелегалан хотел.

На подручју Крашића никло је протеклих година на десетине нелегалних понти а Министарству Павла Радуловића на памет не пада да се тим проблемом позабави. Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић прије пар мјесеци је због интензивиране нелегалне изградње ургирао код општине Тиват да појача инспекцијски надзор, након чега су заустављени радови на само једном објекту.

Да ли ће потоњи европски неокомунистички режим успјети у свом науму и започети рушење православних вјерских објеката или ће вјера и љубав побиједити идеолошку искључивост, јавност ће сазнати у уторак након 9 часова када је заказано рушење крстионице на Михољској Превлаци.

ИЗВОР: ИН4С

1.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НЕК ГОСПОД САЧУВА СВЕ СРБСКЕ СВЕТИЊЕ МАРКОВИЋУ ДА БОГ ТЕ МАЧ СВЕТОГ АРХАНДЂЕЛА МИХАИЛА СРУШИЈО И СВИ КОЈИ РУШИТЕ СРБСКЕ СВЕТИЊЕ НИЈЕСУ ЛИ СПАЉИВАЛИ турци 395 ГОДИНА АМА МАНИ СЕ РУШЕЊА ШТО НЕ РУШИТЕ џамије И шокачке цркве ПО ПРОШИРЕНОЈ ЦГ НИЈЕ ОВО монтенегро НО НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО СРБИЈА КРАЈ МОРА У ВРЕМЕ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА ТО ЈЕ ГРЕХ НЕК ВИ БОГ И СВЕТИ АРХАНДЂЕО МИХАИЛО СУДИ СВИМ КОЈИ РУШЕ УНИШТАВАЈУ СРБСКЕ СВЕТИЊЕ НИЈЕСУ ЛИ латини ОТРОВАЛИ СРБСКЕ КАЛУДЂЕРЕ У ТОМ КРАЈУ ПОШТО ОВИ НИЈЕСУ ШЋЕЛИ ДА СЕ унијате БРАТСКИ ПОЗДРАВ МОЈОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА СРБИМА И СРБКИЊАМА У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ НЕК ГОСПОД И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ДЛАВА МУ И МИЛОСТ ВАЗДА БУДУ У ПОМОЋИ СРБСКОМ РОДУ ПРОШИРЕНЕ ЦГ БРДА РАШКЕ И СРБСКОГ ПРИМОРЈА АМИН СССС

    Свиђа ми се