АКТУЕЛНО

Велики пожар у Македонији, у току евакуација становништва (ФОТО, ВИДЕО)


У источним деловима Северне Македоније евакуише се становништво због великих пожара, у кавадарском селу Фариш пожар је захватио винограде, а ватрена стихија прети и кућама и црквама, преноси македонски портал Плусинфо.

Због појаве великих шумских пожара, Влада Републике Северне Македоније увела је 24-часовну забрану кретања у шумама и шумским подручјима.

Ватрогасци из Територијалне противпожарне јединице у Кавадарцима улажу максималне напоре како би угасили пожар.

Ватрена стихија у селу Росоман већ је захватила црква и гробље, а приближавам се и првим кућама у селу.

У селу Саса, на истоку Северне Македоније, евакуишу се сељаци који живе у близини насеља Траканица и Аџиите. Ангажован је велики број људских и техничких ресурса како би се заштитило становништво.

Све је извеснија опција да ће бити неопходно авионско гашење пожара.

Такође је Преспански регион, као и туристичка насеља Отешево и Сирхан, захваћен великим пожаром, као и део македонског националног парка Галичица.

Пожар је захватио око 300 хектара шуме, воћњаке и трске око језерске обале. „Цела Преспа је у ватри. Горело је код Отешева и Сирхана, прво трска око језера, а потом је ветар проширио пожар на шуму. Наставља се ка националном парку Галичица. Немамо струју, а запалио се и далековод“, каже један од власника виле у Сирхану. Градоначелник Ресена Живко Гошаревски каже да је сада ситуација стабилнија.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

30.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић