АКТУЕЛНО

Конструктор „роботске руке“, ученик из Остојићева, победник међународног такмичења


Ученик кикиндске Техничке школе Вања Миладинов бриљирао је на такмичењу „Фон Нојман“, где је представио свој пројекат „Роботска рука“. Прво место, у конкуренцији од 11 такмичара из држава региона, за овог шеснаестогодишњака мотив је више да настави да ствара, а како каже, наредни степеник је конструкција целог робота.

фото: РТВ

Стисак вештачке руке једнак је руковању са правом особом. Иза ове срдачности стоји Вања Миладинов, ученик другог разреда Техничке школе Кикинда. Идеју за стварање „Роботске руке“ овај младић добио је прошле године на такмичењу „Фон Нојман“. Њена примена зависи од самог контролера.

„Контролер који сам ја направио, за сад, базира се на покретима моје руке. Направио сам роботску рукавицу, која учитава покрете моје руке и онда роботска рука опонаша те покрете“, објашњава Вања.

Овај изум, који је заснован на „Ардуино платформи“, побрао је симпатије жирија и проглашен је за најбољи на овогодишњем такмичењу „Фон Нојман“ у мађарском граду Сексарду, где је уз Вању, учествовало још петоро ученика кикиндске Техничке школе.

„Ми им углавном дамо само неке савете, а за то је задужен професор Живић, који је искуснији у том пољу. У школи се већ пет година одвија Ардуино секција, тако да знања могу да стекну ту“, каже професорица електро групе предмета Загорка Пастор.

Вању успех није размазио и већ размишља о следећем кораку.

„То није место где ћу да станем, јер планирам да то постане цео робот, једног дана, по могућности до краја школовања“, истиче Вања.

А након тога, овај млади научник из Остојићева себе види на студијама мехатронике. Поред љубави према роботици, Вањи је једнако атрактиван и дизајн видео игрица, у којем жели да буде једнако успешан.

ИЗВОР: РТВ

——–

28.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић