АКТУЕЛНО

РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: „Рок за СТАВ ВКС“ – данас у 12 часова, протест ЦХФ Србија 7.дан


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, још увек ТРАЈЕ. Организатор протеста је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона.
Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 13 од 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана. Корисници кредита су испред зграде суда долазили са својом децом, подржала су их бројна удружења и појединци, многи су од првог дана са њима, иако немају кредите…
У понедељак су потпуно блокирали излазе из ВКС, адвокат Јелена Павловић је испред ЦХФ Србија, због пробијених рокова у прошлогодишњем обећању кад су протестовали, дала судијама „рок до среде у 12 часова да донесу став о кредитима“.
Удружење ЦХФ Србија поднело је и додатну документацију Врховном касационом суду, да им помогну у доношењу става – примере пресуда европских судова, меморандуме које су слали надлежним институцијама, рекламне материјале банака помоћу којих су их оне наговарале да се задужују у валути…

 ФБР КОМЕНТАР:

ОВДЕ је ствар ЈАСНА као дан – Корисници ЦХФ кредита за станове који протестују испред Врховног касационог суда траже да ДРЖАВА ДОНЕСЕ ОДЛУКУ, као што су то учиниле и остале европске државе – ДА СУ КРЕДИТИ НЕЗАКОНИТИ и ДА СУ КОРИСНИЦИ ТИХ ПРОИЗВОДА БАНАКА ПОКРАДЕНИ. Нико том одлуком неће бити оштећен, НИ ГРАЂАНИ НИ ДРЖАВА, само ће БАНКЕ МОРАТИ да се ОДРЕКНУ СВОГ ЕКСТРА ПРОФИТА који су противуставно стекле, јер ДЕВИЗНА КЛАУЗУЛА НИЈЕ УСТАВНА КАТЕГОРИЈА код нас.
Како рече банкар Бранко Драгаш, то може да се уради за три минута: „Задатак Владе Републике Србије је да ту одлуку донесе и проследи банкама, јер су банке из Србије, од 2001. до 2018. изнеле преко 29 милијарди евра, значи оне имају довољно новца, то је за њих потпуно безначајно, и ви се ту спашавате. Све остало је губљење времена и њихово замајавање“.

***

Породица Аксентијевић је јуче, упркос отплаћеном дугу више од 80% избачена из свог стана који је купљен из ЦХФ кредита. Колико још Аксентијевића ће да дозволи ова земља? Колико још поштених и честитих људи ће да оде на улицу?

***

СТАВ ИПАК У УТОРАК, 2.АПРИЛА – ДОК СЕ САСТАНЕ ГРАЂАНСКО ВЕЋЕ И ДОНЕСЕ ОДЛУКУ… 

Никад није касно, рекао би неко… али неко ко се не разуме у ову област… И правни, и економски, односно финансијски прекршај све време праве и држава, и банке, али и суд који уопште није реаговао на време… Банке већ доста дуго пљачкају кориснике кредита са непоштеним и небезбедним производима (кредитима), добијају профит који износе из државе Србије и на њега не плаћају порез, а држава још „плаћа“ нека банкарска потраживања – наравно из џепа пореских обвезника ове сиромашне Србије, из буџета… Има ту, рече један другар и кривице – ако разумете о чему је реч…

***

МИ СМО У НАЈГОРОЈ МОГУЋОЈ СИТУАЦИЈИ…
МИ ЖЕЛИМО ДА ЗАВРШИМО ОВАЈ ПРОБЛЕМ У НАШОЈ ДРЖАВИ НЕ У СТРАЗБУРУ. НЕМА РАЗЛОГА ДА СЕ ТО НЕ ДОГОДИ, МИ СМО ПРАВНА ДРЖАВА! ВКС треба да донесе СТАВ, а да се после да препорука банкама на даље поступање, с тим да се одмах да налог да се зауставе привремене мере према дужницима… Јуче је позвана делегација ЦХФ Србија на разговор са министром полиције Стефановићем…
Допис председнику ВКС Драгомиру Милојевићу под ознаком ХИТНО, у којем се наводе разлози хитног доношења став по питању кредита и у супротном позив „за подношење оставке на место председника суда“, прочитала је Сања Вујановић.

***

Јелена Павловић је позвала да нико не реагује, јер је добила информацију да је неко сипао воду из суда на окупљене грађане испред ВКС, а да су неке гађали и јајима…

***

 

***

***

 

***

 

***

Испред ВКС данас – на степеништу имена свих судија који треба да донесу СТАВ… и ПОМЕН жртвама банкарске ЦХФ преваре…

***

 

 

„Помоз Бог, браћо и децо светосавска!
Пред нашу нацију у ове дане судба је поново ставила питање: коме ће се приволети царству? Јутрос у зору на то питање дат је одговор: приволели смо се царству небеском, тојест царству Божијем истине и правде, народне слоге и слободе. Тај вечни идеал, ношен у срцима правих Срба и Српкиња, чуван и разгореван у светилиштима наших православних храмова и исписан на нашим народним крсташима барјацима, јутрос је освануо чист и светао као сунце, очишћен и опран од прашине, навејане на њ, и од сваке мрље.
Провиђење нас је управило на прави пут, који је Свети Сава давно и давно указао српском народу. Бог правде, ПРАВДЕ МИЛОЈЕВИЋУ, који нас је до сада чувао од пропасти, чуо је глас и молитве наше, А ЧУЈЕШ ЛИ ТИ МИЛОЈЕВИЋУ, и поново нас је спасао од стрампутица и скретања са нашег непроменљивог историјског пута. Слава и хвала Богу! – говор Гаврила Дожића 27.марта 1941.године, а данас је 27.март 2019.године“
– рекао је на крају подсећања на речи патријарха Дожића (прилагођеног за ову прилику), професор Ивица Стојановић испред ВКС. (Милојевић је председник ВКС, прим.приређ.)

***

КОМЕНТАР СА ФЕЈСБУКА:

***

***

Јовановић: Дужници у швајцарцима остављени на цедилу, извршитељи једини на добитку

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас испред Врховног касационог суда да је срамно да држава већ четири године обећава да ће решити проблем кредитних дужника у швајцарским францима, а да апсолутно ништа није урађено.

Никола Јовановић са грађанима задуженим у швајцарцима Фото: Народна странка

„Народна странка и Савез за Србију се залажу за системско решење овог проблема, као и за комплетно ревидирање система јавних извршитеља који су тренутно у блиској интересној спрези са владајућом партијом и преко којег се људи блиски власти неосновано богате, као што смо видели и у случају породице Аксентијевић“, рекао је Јовановић, а преноси Народна странка.

Јовановић је испред зграде Врховног касационог суда подржао протест Удружења „ЦХФ Србија“, чији чланови задужени у швајцарским францима захтевају да та институција заузме правни став и установи праксу која ће омогућити њихову бољу заштиту у судским споровима које су покренули против комерцијалних банака.

„Скоро 100 хиљада наших грађана је доведено на ивицу беде, јер су без своје кривице, вишом силом у виду промене монетарне политике швајцарске централне банке, доведени у неподношљиву ситуацију да морају да отплаћују дупло већи износ банкарског кредита од оног који су узели“, рекао је Јовановић.

(ДАНАС)

***

ВУЧИЋ РЕКАО ДА ЋЕ ДА ДОЂЕ испред ВКС…

Вучић би да банке награди за оно што су оне опљачкале од грађана Србије? Уместо да се проблем реши као што су то урадиле остале европске земље – због ништавих кредита су заштитиле своје грађане, не само кориснике кредита и већ и све остале који пуне буџет. А он би из буџета – „да узме паре и да банкама“!? Има ли неко у овој држави да се разуме у овакву „економију“? Па ово је ван памети… и још оптужује да ће „ако плати банкама“ Срби остати без путева, школа итд…

Грешка
Овај видео запис не постоји

Рекао је „да ће отићи и код оних који протестују због задужености у швајцарским францима, да их моли да престану са протестом, ако види да им је здравље угрожено“.
„Кажите људима да морамо 100 или 200 милиона да платимо, али да онда нећемо да имамо толико километара путева, толико школа, због свињарија које сте ви направили“, додао је председник.

***

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

Бранко Драгаш: Решење овог проблема за три минута – Уредбом Владе и слањем банкама на поступање

Бранко Драгаш

Задатак Владе Републике Србије је да ту одлуку донесе и проследи банкама, рекао је економиста и банкар Бранко Драгаш, на протесту корисника кредита удружења ЦХФ Србија.

Подршка моја свим људима који су страдали од несретне, криминалне, коруптивне државе која је дозволила банкарима да ураде ово што су урадили.
Ја се бавим 35 година банкама и нигде на свету ово нема – да су банке зеленашке, а да држава те зеленашке банке помаже да отимају нашим људима новац.

Према томе, овде је ствар потпуно јасна и ради се о томе да се врати на сам почетак. Понављао сам то и на самом старту, када су узимани ти кредити. Прво, девизна клаузула није уставна категорија код нас, никакве индексације нема.

Значи, решење овог проблема може да се уради за три минута са наредбом Владе, Уредбом и да се само то откуца и одмах спроведе према банкама.

1.УКИДАЊЕ ДЕВИЗНЕ КЛАУЗУЛЕ
Нигде на свету нема да ви везујете домаћу валуту за страну, а онда страну валуту за другу валуту. Ја сам банкар 35 година, какве везе имају ови људи са тим какав је однос евра и швајцарца, могли су после швајцарац да вежу за јен, па јен за јуан, и тако да им дође шест пута више да плаћају, примера ради.
Значи, то је недозвољена радња, само изузетно стручни људи у оквиру банкарства могу да предвиде, а то је врло мали број људи у свету који раде анализе шта ће се и како кретати. И намерно је то пуштено да би банке на тај начин ставиле омчу око врата.
2.ДАТУМ УЗИМАЊА КРЕДИТА
Кредит је узет у динарима.
3.ОТПЛАТА по месецима
4.САЛДО
Има људи који су преплатили кредит, то је најобичнија математика, њима ће се вратити назад по законској затезној камати (онако како се она кретала).
И скидање свих хипотека, овог и оног реда, ове будалаштине што су постављене, а онима (ако уопште има таквих) којима је остало још да се плати кредит да се наплати у неком периоду од наредне три године, рецимо.

На ТАЈ начин ви за три минута скидате потпуно омчу око врата ових људиодносно то је задатак државе да уради. То је Орбан у Мађарској урадио.
Ја сам од старта говорио да ће ово на лоше да изађе и подржавао сам све вас који сте изашли, Једино што ми се никад није свидела она прича да се „поново врати у евре“, ви ништа тиме не добијате ако се поново врати у евре, то су будалаштине.
Значи, само укидање девизне клаузуле, могућност да се направи стање пресека.
Ово сад што сам рекао, ово је јасно свакоме ко је неписмен. Ако је овим људима од протеста није јасно, ево ја долазим бесплатно потпуно да објасним стручно шта ту није јасно. Узећемо, било који пример ћемо им поставити и показати како то функционише.
Задатак Владе Републике Србије је да ту одлуку донесе и проследи банкама, јер су банке из Србије, од 2001. до 2018. изнеле преко 29 милијарди евра, значи оне имају довољно новца, то је за њих потпуно безначајно, и ви се ту спашавате. Све остало је губљење времена и њихово замајавање.

Е, сад, како доћи до тога и натерати их… ја сам уз вас и подржавам вас, али чувајте и животе, јер ја мислим да ова власт неће дуго… Ово мора да буде у програму било које нове Владе народног спаса – да се реши проблем који је настао због зеленашких каматних стопа од стране банака, а главни кривац за ово је држава.

То је једино стручно решењесве остало сматрам да је потпуно нестручно, и иде на вашу штету.“ (Испред ВКС, 23.3.2019.)

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

27.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић