АКТУЕЛНО

РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, још увек ТРАЈЕ. Организатор протеста је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона. Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана. Корисници кредита су испред зграде суда долазили са својом децом, подржала су их бројна удружења и појединци, многи су од првог дана са њима иако немају кредите уопште. Јуче је била потпуна блокада излаза из ВКС, делегација ЦХФ Србија је била на разговору, дали су судијама „рок до среде у 12 часова да донесу став о кредитима“. 

Професору Ивици Стојановићу, који је јуче већ пети дан штрајковао глађу испред ВКСа, било је веома лоше и екипа Хитне помоћи га је одвезла у болницу. Адвокат Јелена Павловић рекла је да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита. Односно „док Србија не постане правна држава“. 

„Ми, најдуже што можемо чекати је среда, и то ћемо чекати овде“ – рекла је Јелена Павловић представници ВКС која је изашла да каже да ће „став добити 2.априла“.

***

Јуче је дата и једна интересантна изјава.
„Госпођа судија“, блокирана на излазу суда изјавила је
„Знате кад ћете да добијете правни став – никад, никад, никад“.

***

Корисници кредита из удружења ЦХФ Србија поручили су да не одустају, обележили су себе натписима БАНКА РАКА, И ЈА ХОЋУ КУЋИ, БОЉЕ ГРОБ НЕГО РОБ… Били су озбиљни када су блокирали излаз радницима суда, и тек негде око 16.30, а после разговора са надлежнима у суду – око рока за СТАВ, пустили су их да иду својим кућама.
Удружење ЦХФ Србија поднело је јуче и додатну документацију Врховном касационом суду, да им помогну у доношењу става – примере пресуда европских судова, меморандуме које су слали надлежним институцијама, рекламне материјале банака помоћу којих су их оне наговарале да се задужују у валути…

***

ИЗВРШИТЕЉИ НЕЗАКОНИТО, СА ОБЕЗБЕЂЕЊЕМ ИЗБАЦИЛО ПОРОДИЦУ АКСЕНТИЈЕВИЋ ИЗ ЊИХОВОГ СТАНА

Породица Аксентијевић је данас упркос отплаћеном дугу више од 80% избачена из свог стана који је купљен из ЦХФ кредита. Колико још Аксентијевића ће да дозволи ова земља? Колико још поштених и честитих људи ће да оде на улицу? Сутра у 12 сви испред ВКС-а идемо по СТАВ!

***

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

***

Радио „Слободна Европа“ и франкфуртске „Вести“ послале су своје новинаре испред ВКС-а.

Јутро 26.март 2019., уторак, ДЕЖУРНИ

Из удружења ЦХФ Србија позвали су све дужнике кредита у швајцарцима да и сутра, у среду у 12 часова буду испред Врховног касационог суда где ће сачекати СТАВ суда о кредитима. Позив за подршку протесту који траје 24 часа дневно, упутили свим грађанима и свим политичким партијама и захвалили онима који им се придружили свих ових шест дана протеста.

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

Београд, 23.03.2019.године

ПРЕДМЕТ: Саопштење за медије

Удружење грађана задужених фиктивним дуговима у швајцарским францима, који већ трећи дан протествују испред Врховног суда Србије у Немањиној 9, обавештава јавност да смо позив за подршку протесту који траје 24 часа дневно, упутили свим грађанима и свим политичким партијама.

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМА КОЈИ СУ ДОШЛИ ДА НАС ПОДРЖЕ И ОЧЕКУЈЕМО ДА НАС ПОДРЖЕ И СВИ ОСТАЛИ КОЈИ ТО ДО САДА НИСУ УЧИНИЛИ.

Сматрамо да нашу борбу за поштовање закона Републике Србије и ефикасан правни систем треба да подржи свака политичка партија!

Не можемо да се помиримо са чињеницом да било ко безбрижно посматра, подржава и подстиче уништавање и исељавање свог народа. Ово није протест само грађана задужених фиктивним дуговима у швајцарцима, већ народа који неће да живи као робље у својој држави.

Сматрамо да је једина стварна подела данас да ли си човек или ниси, да ли волиш своју земљу и свој народ или не.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

***

Саопштење за јавност поводом блокаде Врховног Касационог суда, Привредног Апелационог суда, Управног суда и Апелационог суда у Београду

Форум судија Србије оштро протествује поводом догађаја који су се одиграли дана 25.03.2019. године у периоду од 14.00 до 16.30 часова испред зграде суда у Немањиној број 9.

Већи број грађана, странака, адвоката, запослених у суду и судија није могао да напусти зграду суда, а због протеста који је организован од стране групе грађана ЦХФ Србија. Право на слободу окупљања, право на слободу мишљења и изражавања су Уставом загарантована права, али нико не може коришћењем својих права угрожавати права осталих грађана на слободу кретања, право на слободу и безбедност. Странке и грађани који су се затекли у 14.00 часова у згради суда у Немањиној били су спречени да зграду напусте, они који су покушали то да учине физички су били спречени, саплитани, шутирани, чупани. Након завршетка радног времена запосленима у сва четири суда чије је седиште у згради у Немањиној бр. 9 био је онемогућен излаз из суда и при том су им упућиване увреде и претње.

Сматрамо да је у конректном случају изостала адекватна реакција присутних полицијских службеника који нису омогућили грађанима Републике Србије несметано остваривање својих права на слободу кретања, на личну слободу и безбедност. Сви грађани, странке, адвокати и запослени који су се затекли у згради суда била им је противправно ограничена слобода кретања, а поједини од њих су били физички нападнути.

Такође, указујемо да и присутни медији на адекватан начин нису пренели сам ток целог догађаја, припадници медија којима је омогућено да изађу из зграде суда и онима који су се налазили испред суда нису веродостојно пренели шта се испред зграде суда дешавало и на који начин су грађани, странке, адвокати и запослени у суду били спречавани да напусте зграду суда.

Апелујемо Министарству унутрашњих послова да обезеди услове за несметано функционисање суда, на медије да веродостојно преносе све догађаје, а на организаторе протеста да се својим правом на слободу окупљања, изражавања мисли и говора не угрожавају права осталих грађана, странака, адвоката, судија и запослених у суду.

Можете нас контактирати на моб. 060/70-42-213.

САОПШТЕЊЕ – forumsudija.org.rs

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

26.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић