АКТУЕЛНО

Међународна конференција 20 година од НАТО агресије: Мистерија – Шта су амерички војници на Косову имали, а италијански нису


Поводом 20 година агресије НАТО-а, у Београду се и данас у Дому војске одржава међународна конференција „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“, на којој учествује више од 200 гостију из 45 земаља.

© Sputnik / Радоје Пантовић

 • 17:04
  Патријарх Иринеј

  Патријарх Иринеј: Надамо се руској помоћи за Косово

  Надамо се да ће нам Русија помоћи да сачувамо Косово, које је српски Јерусалим, рекао је данас патријарх српски Иринеј, који је са представницима компаније „Гаспромњефт“ потписао споразум о наставку руског учешћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичкој декорацији Храма Светог Саве.

  ДАЉЕ

 • 15:58
  Британски авиони Торнадо

  Храбра Британка поручила: Сећамо се свега и кажемо — Срам вас било НАТО, ви сте убице!

  „Сећамо се свега и кажемо: Срам вас било НАТО — ви сте убице!“, поручила је Лиз Пејн из Британског савета за мир.

  ДАЉЕ

 • 15:33

  Не зна се шта је горе: токсичне супстанце или уранијум

  Председник Комисије за утврђивање последица бомбардовања коју је основала Скупштина Србије, Дарко Лакетић се посебно осврнуо на утицај коришћења муниције са осиромашеним уранијумом на здравље људи после НАТО агресије. Он је прецизирао да је изузетна контаминација забележена на 117 локација и указао на токсичну радиолошшку компоненту коју садржи осиромашени уранијум.

  Многе негативне ефекте је, како је напоменуо,  тешко научно доказати, али и додао да нису гађани само војни објекти већ и еколошки ризична постројења попут петрохемијскок комплекса. Не зна се да ли су гори дуготрајни ефекти токсичних супстанци који су тада ослобођени или осиримашеног уранијума.

  Лакетић је посебно указао на значајно истраживање које је спровела комисија италијанског парламента чији је комплетан материјал доставила Скупштини Србије. Мотив за њихову истрагу било је обољевање италијанских војника на КиМ који су се нашли у контаминираним зонама, где је доказано да је фактор средине у којој су се нашли утицао на боболевање од најтежих болести.

  Управо су нано честице и микро честице узрок обољевања италијанских  војника који су, за разлику од америчких војника, били без икакве заштите. Осим комплетне  документације талијанског парламента са изјавама 300 сведока, добили смо и потврду блиске сарадње, а њихови тужилачки тимови су нам на располагању, рекао је Лакетић.

 • 13:40
  Петер Ханке

  Петер Хандке: Терате ме да говорим енглески! (видео)

  Србија је трагична земља због положаја који има, практично једина прикљештена зона којој је Европа, али посебно САД учиниле велику неправду, рекао је велики аустријски и европски писац Петер Хандке у обраћању учесницима међународне конференције у Дому војске поводом две деценије НАТО агресије на СР Југославију.

  ДАЉЕ

 • 13:39
  Улица Београда након налета засипања бомбама НАТО-а 1999. године

  Русија: Бомбардовање Југославије ће остати заувек црна мрља на репутацији НАТО-а

  Министарство иностраних послова Русије назвало је агресију држава-чланица НАТО-а на Југославију 1999. године „црна мрља“ која ће заувек остати на репутацији северноатлантске Алијансе.

  ДАЉЕ

 • 13:23
  Ненад Поповић

  Поповић: Циљ НАТО агресије био да одвоји КиМ од Србије

  Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић положио је данас на Ташмајдану венац на споменик Милици Ракић, девојчици која је погинула у бомбардовању СРЈ 1999. године, и изјавио да је главни циљ НАТО агресије био само један — да одвоји КиМ од Србије, а да у томе нису успели и неће никад успети.

  ДАЉЕ

 • 12:19

  НАТО и САД морали би да имају већи осећај стида према Србији

  Циљ војна интервенције НАТО на СРЈ био је да се са међународне сцене уклони земља која се успротивила новом поретку, али и да се упозоре друге земље да би могло исто да им се догоди, што је касније довело до нове трке у нуклеарном наоружању и појаве нових нуклеарних сила, сматра Владислав Јовановић, у време интервенције НАТО амбасадор СРЈ при УН.

  Он додаје да је Србија при томе „додатно кажњења“ тако што јој је на силу отета покрајина и направљена квази-држава.
  „Идеја о бомбардовању била је у мислима међународне заједнице и 10 година раније и било ко да је био на челу Србије уколико је држао до суверентитета и незавсности имао је да буде кажњен“, рекао је Јовановић за Тањуг.
  Он подсећа у прилог овој тези да је почетком 1990-их први човек Конгерса Боб Дол у Приштини рекао „живело независно Косово“, након чега је с правом, како каже, био протеран из земље.

  Он сведочи и да је преко њега амерички амбасадор Ворен Зимерман у децембру 1991. послао ултиматум Милошевићу да ће Београд бити бомбардован ако на Косову избију сукоби, како је он рекао, кривицом српске стране.

  Седам година касније, амерички државни секретар Медлин Олбрајт, уочи доласка у Рамбује, каже Јовановић, изјавила је да Милошевићу лествицу морају поставити тако високо да не може да је прескочи.

  „Захтеви стављани пред руководство СРЈ током преговора у Рамбујеу и на конферернцији у Паризу, вођени да би се решила косовска криза, били су такви да их нико у свету, ко држи до суверенитета и независности никада не би испунио“, оцењује Јовановић.

 • 11:50

  На конференцији учествује више од 200 гостију из 45 земаља.

  © Sputnik / Дејан Симић
 • 11:42
  На конференцији учествује више од 200 гостију из 45 земаља.

  Мисија НАТО-а била је да се угаси мисао и глас нације

  Ако се неко 20 година опире неправди и то чини чврсто и постојано, то заиста јесте херојски, указао је италијански новинар и публициста Фулвио Грималди, учествујући на конференцији која је поводом 20 година од НАТО агресије организована у Дому војске у Београду.

  ДАЉЕ

 • 11:20
  Посланик руске Државне думе Јевгенијн Примаков на конференцији „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“

  Примаков: Злочиначку НАТО организацију треба казнити

  Посланик руске Државне думе Јевгенијн Примаков изјавио је да је главна претња светској безбедности Атлантски пакт, јер је то агресивна организација која крши међународно право, а све је почело са нападом на СР Југославију.

  ДАЉЕ

 • 10:51

  Други дан међународне конференције Мир и напредак уместо сиромаштва

  © Sputnik / Дејан Симић
 • 10:44
  НАТО бомбардовањеМонографија „Последице НАТО агресије на СРЈ 1999. године - две деценије послеСведочанство страшног злочинаМеђународна конференција „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва, поводом 20. годишњице од НАТО агресије

  Конференција: НАТО агресија на Југославију — илегални рат унутар Европе (видео, фото)

  Поводом 20 година агресије НАТО-а, у Београду се током данашњег и сутрашњег дана одржавају међународне конференције и бројне комеморативне активности. У Дому војске данас је отворена међународна конференција „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“, где ће у наредна два дана говорити више од 200 гостију из 45 земаља.

  ДАЉЕ

 • 10:43

  Чланице НАТО се скривају иза пакта и избегавају одговорност

  НАТО бомбардовањем СР Југославије 1999. године, без одобрења Савета безбедбности Уједињених нација, без дилеме је нарушено међународно право, али су се државе чланице НАТО заклониле иза субјективитета те међународне организације и тиме избегле одговорност, сматра професор међународног права Бојан Милисављевић.
  „Тада је 30 држава напало једну државу која није никога напала. Поред тога, у интервенцију су биле и друге државе које су помагале НАТО-у дајући му своју инфраструктуру. Такав случај није забележен у новијој историји“, рекао је Милисављевић за Тањуг.
  Додао је да је НАТО током бомбардовања починио велики број ратних злочина, директно се ставио на страну терористичких снага на Косову и Метохији и успоставио нови поредак, а Уједињене нације су по окончању интервенције, преко Савета безбедности, резолуцијама прихватиле затечено стање из јуна 1999. године.

 • 10:41

  Команданти РВ и ПВО о 1999. години: Нико није рекао „не“

  У бомбардовању Србије учествовало је 19 земаља НАТО, а упркос томе што је било очигледно да је реч о надмоћном противнику, српска војска је пружила завидан отпор, сви су били спремни да изврше задатке и нико није рекао „не“, рекао је за РТС командант Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране (РВ и ПВО) Тиосав Јанковић.

  Пуковник Тиосав Јанковић, командант 250. ракетне бригаде, један је од оних који су 2. маја 1999. оборили америчког ловца Ф-16.

  „Тог 2. маја смо тражили и пронашли циљ, лансиране су две ракете. Сви индикатори су показивали да је реч о успешном гађању, а касније смо од стране претпостављених сазнали да један непријатељски авион тражи помоћ и да је пао у рејону планине Цер. Спасилачки тимови НАТО-а су пронашли и евакуисали свог пилота са територије Србије, а делови обореног авиона и данас се налазе у нашем Музеју ваздухопловства“, испричао је пуковник Јанковић.

 • 09:57

  Вулин: Србија никада неће ући у НАТО

  Отварајући други дан међународне конференције „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“ српски министар одбране Александар Вулин констатовао је да се никада у историји није догодило да тако јака војна алијанса нападне један мали народ. “

  “ Однос снага на терену је био такав да је српски народ пре 20 година требало да нестане“, рекао је Вулин. Он је истакао да се данас Србија опоравила и уздигла, али да међународно право није.

  Вулин је овом приликом поновио да Србија никада неће признати НАТО, макар била и последња земља у Европи која тои није учинила.

ИЗВОР: СПУТЊИК

***

ПОВЕЗАНО:

*ИЗ МИНУТА У МИНУТ Агресија није трајала 78 дана, траје и данас (видео, фото)

*Гускова: Две деценије касније, показало се да је Србија 1999. бранила Русију

*Петер Хандке опет у Србији: Велики пријатељ Срба на коференцији поводом 20 година НАТО агресије на СРЈ (видео)

*„ИЗВИНИТЕ ЗА 1999.г.”: Немачки научник тражи опроштај од Срба

*Бранислав Матић: Епохална одговорност Русије

*Стокхолм и Отава: Обележавање 20 година од НАТО бомбардовања

*Дводневна конференција о НАТО агресији: Долазе – Петер Хандке, Жак Огар…

*Кршења међународног и домаћег права, обичаја рата, и други злочини НАТО-а, НАТО држава и званичника тзв. Запада,и осталих непријатеља Југославије, Србије и Срба

*

*Рицудис: Због храброг карактера српског народа осећао сам се веома поносан што га подржавам

*

——-

23.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. У славну историју Срба улази до краја времена ова надасве храброст наше војске. А НАТО улази у срамну историју пораза, неће сада признати јавно, но интерно они то добро знају.

  Свиђа ми се