АКТУЕЛНО

КиМ – Протест #1од5милиона на Јарињу у минут до 12


Извор  КоССев 23. март 2019.

Наставља се са одржавањем протеста #1од5милона на северу Косова. Овог пута не у Косовској Митровици, већ на административном прелазу Јариње, у непосредној близини административног, односно, интегрисаног граничног прелаза, како се ови пунктови називају према споразуму из Брисела.

Управо је почео протест #1од5милона. Симболично, у минут до 12 (11:59) тридесетак грађана окупило се на Јарињу. Овог пута придружило им се неколико грађана Рашке. Саобраћај на Јарињу функционише нормално. Већ на самом доласку организатори протеста поздравили су се са полицајцима рекавши да данашњи протест неће ометати функционисање саобраћаја.

Међу окупљенима су лидери покрета „Отаџбина“ Марко Јакшић, Славиша Ристић и Небојша Радуловић, потпредседник овог покрета, као и организатори протеста 1 од 5 милиона у Косовској Митровици Марко Јакшић и Дејан Недељковић.

Протест је почео минутом ћутања жртвама НАТО бомбардовања након чега је уследила , како су организатори рекли „својверсна” конференција за штампу. Поручили су да је циљ данашњег окупљања да се јавност подсети ко је одговоран за успостављање административних прелаза 2012. године, директно оптужујући председника Србије, Александра Вучића за то.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Група полицајаца посматра окупљање са раздаљине.

Иначе активисти покрета „Отаџбина“ који су се пре две недеље придружили овим протестима у Косовској Митровици, и раније су објашњавали да је актуелна власт око Александра Вучића и Ивице Дачића, одговорна за постављање интегрисаних граничних прелаза 2012, а не 2011, како готово непрестано понављају највиши државни званичници у Београду, али и српски представници на КиМ-у, оптужујући власт како кажу, „Ђиласа и Јеремића“ за то.

Ово је девети #1од5милона на Косову и Метохији. Претходно су три протеста одржана у Митровици, четири у Грачаници, а један у Пасјану.