АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље


РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ је ПРОТЕСТ без прекида грађана задужених у швајцарским францима који траје од јуче, педесет људи штрајкује испред Врховног касационог суда. Позвали су све своје пријатеље, родбину и познанике преко друштвених мрежа да дођу и подрже их, око педесет људи штрајкује глађу.

***

МЕДЕНИЦА: Не миримо се са тим да деца наше деце буду робови мафије

И новинар Михаило Меденица је дошао да подржи учеснике протеста пред Врховним судом. Он је био видно потрешен, јер је управо тада полиција позвала хитну помоћ да дође по једног од учесника јер му није било добро…

„Не миримо се са тим да деца наше деце буду робови мафије. Под мафијом подразумевам банке и овај накарадни систем, који је тим банкама и омогућио да се понашају као бесна псета, да дословно кидају месо с костију, да прете, да понижавају, да психички и физички убијају људе. Није ово протест само задужених у швајцарцима, већ протест народа који неће да живи као робље у својој држави која је продата и распродата белосветској фукари. Да смо се задужили код најгорих зеленаша боље би прошли. И не можемо да се помиримо са чињеницом да држава односно ова накарадна и лоповска власт ћутке и безбрижно, посматра, подржава и подстиче да јој свака фукара понижава и кињи народ. Да држава хоће решила би овај проблем за мање од 24 сата, али државе нема.
Постоји само географски појам Србија. Постоји Србија у нашим срцима и нашој души. Мало ћу политизовати ову мисао, али шта ћу кад је све данас политика. Као држава нажалост не,  јер ако они не маре за нашу највећу светињу Косово и Метохију, ако су то спремни да издају, а шта је ово за њих. Није ни статистичка грешка, а камоли проблем, а камоли потреба да нешто учине за свој народ. Догодине у Призрену!“ – рекао је Михаило Меденица, новинар. 

Михаило Меденица и Драгиша Панић

***

Једном од учесника протеста, који од почетка штрајкује глађу, професору Ивици Стојановићу је позлило. Дошла је хитна служба по позиву полиције која дежура испред Касационог суда у Београду.

АКО ВАС ДО САДА НИЈЕ БИЛА СРАМОТА – НЕКА ВАС САДА БУДЕ, ПРОТЕСТ ДОЂИТЕ И ПОДРЖИТЕ АКО ЖЕЛИТЕ РЕШЕЊЕ!!! ЈАВИТЕ МЕДИЈИМА ДА СУ ЉУДИ ОВДЕ ОДЛУЧНИ ДА ОСТАВЕ СВОЈЕ ЖИВОТЕ! ДОЂИТЕ ДА БУДЕТЕ СА НАМА!

***

***

Штрајк глађу задужених у швајцарским францима

Грађани задужени у швајцарским францима, који од јуче протестују испред зграде Врховног касационог суда, почели су штрајк глађу.

Ивана Рондовић из Удружења грађана задужених у швајцарским францима ЦХФ Србија изјавила је да нису желели такву врсту радикализације протеста, али да су били принуђени да се одлуче за радикалнији потез.

„Одавде се нећемо разићи. Уколико не урадимо нешто радикалније очигледно нећемо ни доћи до правног става који очајнички чекамо већ четири године, тако да смо одлучили сви ми који смо испред Врховног касационог суда да ступимо у штрајк глађу“, рекла је Рондовић за Н1.

Додала је да им се од јуче нико од надлежних није обратио и навела да су спремни да испред Врховног касационог суда штрајкују глађу „до краја“.

Представници удружења ЦХФ Србија су јуче Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона.

Адвокат Јелена Павловић рекла је јуче да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита. 

***

САЧЕКАЛИ СУ ЈУТРО ИСПРЕД ВРХОВНОГ КАСАЦИОНОГ СУДА И ЕВО, ДОЧЕКАЛИ РАДНИКЕ СУДА КАД СУ ДОШЛИ НА ПОСАО… РЕШЕЊЕ ЧЕКАМО ОВДЕ – ПОРУЧИЛИ СУ!

*

Свака држава у Европи решила је овај проблем и наши су закони јасни и недвосмислени по овом питању. Ово је институционализована пљачка и уништавање преко 30.000 породица, преко 100.000 људи, који су у великом проблему.Ја позивам све људе који имају кредите, не само у швајцарским францима већ и у еврима, који су такође жртве на исти начин, али позивам и све људе који нису задужени да дођу овде, да се солидаришу са овим људима, да им пруже подршку, да заједно са њима стоје у овом протесту зато што – неправда учињена једноме директно погађа све нас индиректно. Овим речима је синоћ све грађане позвао испред ВКСа Срђан Ного, народни посланик.

Чланови удружења ЦХФ Србија сматрају да је главни посао Владе Србије, као и судства да штите уставни поредак земље.

„Наши ће захтеви још само кратко време бити испуњавање ових услова и тражење правих ставова. Након тога наши ће захтеви наставити само разрешењем. Ја захтевам и тражим, и знам да на то имам право и знам да је то могуће – да живим у уређеној држави срећних људи, а не у једном осећају јада, беде, и потпуне неслободе у свему.
Када човеку одузмете право на егзистенцију, као што је то питање код ових људи који имају кредите, тада долазимо у ситуацију да су њему сва права отета, практично добијате једног роба. Ми данас имамо велики број робова овде и то више нећемо трпети. Верујемо да је наш поредак озбиљно угрожен и зато позивамо све грађане да нам се придруже у борби за правни поредак. Желимо да свака Влада ради у интересу својих грађана“, рекла је Јелена Павловић, адвокат.

НОЋ, четвртак 21 – петак 22.3.2019.
ЦХФ Србија испред Врховног касационог суда

***

ПОДСЕТИЛИ СУ ПРЕДСЕДНИКА ВРХОВНОГ КАСАЦИОНОГ СУДА ДА СУ ТУ И ДА НЕЋЕ ОТИЋИ ДОК СЕ НЕ ДОНЕСЕ РЕШЕЊЕ!!!

***

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касционог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштјући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизју);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочита се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изајвили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

*КЗН: Најава протеста „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ – Нећемо дозволити даље уништавање наших судбина и породица

*ПОДРШКА НОВОГ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ (НУПС) УДРУЖЕЊУ ЦХФ СРБИЈА

*ПОДРШКА ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ УДРУЖЕЊУ ЦХФ СРБИЈА

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Агонија без краја – Кредити и дугови – Свака седма особа задужена (видео)

***

22.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић