АКТУЕЛНО

Радован Караџић осуђен на казну доживотног затвора (ВИДЕО)


Први предсједник Републике Српске Радован Караџић у другостепеном поступку пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу осуђен је на казну доживотног затвора.

Радован Караџић

Уз супротно мишљење двојице судија, Хосе Рикарда де Праде и Иве Росe, ово вијеће, Караџића је поново прогласило кривим за наводни геноцид на подручју Сребренице 1995. године, нападе на цивиле током опсаде Сарајева и узимање припадника мировних снага.

На другој страни, прихваћена је жалба Тужилаштва да је 40 година затвора првом предсједнику Српске неадекватна. Није прошао покушај Тужилаштва да преиначи одлуку претресног вијећа о непостојању геноцида у седам општина БиХ. 49 тачака Карџићеве жалбе је одбачено, а само једна дјелимично прихваћена. И то она у којој се Караџић жалио да је прекршено његово фундаментално право да испита свједоке против себе.

Међу одбаченим тачкама жалбе одбране и кључна – о наводном геноциду у Сребреници, за који је бивши предсједник Српске поново проглашен кривим. Сматрају да Караџић није показао да постоји грешка у дијелу првостепене пресуде која се односи на геноцидну намјеру, а у пресуди наводе и да је знао за злочине у мјесту Кравица.

Одбачена је и тачка Жалбе одбране која се односи на Сарајево. Жалбено вијеће утврдило је да нема грешке у одлуци Претресног вијећа, да је Караџић крив по овој тачки оптужнице.

Погледајте ток изрицања пресуде на сљедећем линку.

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за „геноцид на подручју Сребренице 1995. године“, док је ослобођен оптужби за „геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године“.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

ИЗВОР: РТРС

***

Фила: Најбитније да не буде прихваћена жалба тужиоца на једну тачку

Адвокат Тома Фила није оптимиста када је у питању другостепена пресуда Радовану Караџићу, али сматра да је основно питање у данашњој пресуди да ли ће Трибунал прихватити жалбу тужиоца која се односи на једину тачку у првостепеној пресуди по којој Караџић није проглашен кривим, а која се односи на наводни геноцид у више општина у БиХ.

– Битно је да не прихвате ту ствар, јер ако би то прихватили – могли би да ризикујемо и доживотну робију, као што је добио генерал Младић у првом степену. Ако то не буде, онда можда имамо неко зрнце шансе да се смањи или да се укине бар један дио те пресуде. Најважније би било, без обзира на судбину Караџића, да се склони са њега геноцид у Сребреници јер он заиста нема никакве везе с тим. Он је чак и рекао да би само луд човјек то урадио. А он није луд сигурно – рекао је Фила за РТРС.

Инцидент у Хагу: Нападнут мушкарац са српском заставом 

Пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу догодио се инцидент.

Како јавља репортер РТРС-а, пред зграду Хашког суда дошао је мушкарац са српском заставом, a њега је вербално вријеђао Нихад Аличковић вођа Антидејтонске групе.

Присутне присталице бошњачких удружења такође су га вријеђале и уз повике присилиле да напусти тај простор.

***

Петронијевић: Све можемо да прихватимо осим предаје

Један од правних заступника Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић, рекао је за РТРС да је одбрана спремна на било који сценарио у другостепеном поступку, али да је најбитније да правда буде задовољена.

– Све можемо да прихватимо осим предаје – поручио је Петронијевић.

Он је нагласио да суђење Караџићу није било фер, јер није имало задатак да утврди истину и није било мотивисано правдом, а налази се још увијек под великим политичким притиском.

– Данас ћемо видјети да ли је тај притисак ослабио. Наш став најбоље се очитује у ријечима једног америчког адвоката који је рекао да оваква пресуда не би могла ни да уђе у апелацију америчког суда – истакао је Петронијевић.

Он је навео да Караџићева одбрана има лоше искуства са радом Хашког трибунала, те да се од другостепене пресуде може очекивати све осим правде ако је такав непринципијелни став остао и у Међународном резидуалном механизму за кривичне судове.

Лука Караџић: Праведна само ослобађајућа пресуда

Брат Радована Караџића, Лука Караџић, очекује ослобађајућу пресуду првом предсједнику Републике Српске.

– На основу свега изнесеног у одбрани не видим да се може донијети другачија пресуда уколико се ради по праву и за правду – каже Лука Караџић.

Он истиче да постоји страх, али да је људски вјеровати у право и правду. Навео је да му је Радован Караџић синоћ рекао да очекује ослобађајућу пресуду, јер перовстепена пресуда не садржи ниједан релевантан доказ, те да је тужилаштво скрило доказе који њему иду у прилог.

***

КРАТКА БИОГРАФИЈА РАДОВАНА КАРАЏИЋА

Грешка
Овај видео запис не постоји

ИЗВОР: РТРС

———–

20.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Та срамна пресуда је ништавна ! Неправна, неправедна и и НЕБОЖИЈА !! Иако у злочиначком хашком казамату, Караџић је Слободан и Слободнији од свих њих !! Часни Србине Радоване, сваки Србин је уз Тебе !! С Тобом Бог !!

  Свиђа ми се

 2. Суд у Хагу је инструмент западне удружене злочиначке политике према Србима и као такав нелегалан, и сам одговоран за злочине које је починио над осуђенима. До сада је већ у неколико наврата доказано да у Сребреници није било геноцида и сведоци овога су и пуноправни и доступни јавности.

  Свиђа ми се

 3. ТУЖНА ЛИ ЈЕ ДАНАС РЕПУБЛИКА СРБСКА ХЕРЦЕГОВИНА И БОСНА СРБСКА СВЕТОГ САВЕ ЂЕДОВИНА ШТО ДАНАС ДОБИ ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ НАШ ПРЕДСЕДНИК И БРАТ РАДОВАН КАРАЏИЋ НИКОМ НИШТА НИЈЕ КРИВ НО ПО ТУЖБИ ТЗВ суда КРИВ ЈЕ ШТО ЈЕ СРБИН И ШТО ЈЕ ЖИВ ЕТО КРОЗ ПАР СТИХОВА САМ ОПИСАО КАКВУ НАЗОВИ ПРАВДУ ДЕЛИ ТЗВ хашки суд Е КАД ВИ ДОДЂЕ БОЖЈИ СУД америко израелу И западно јевропо ВИДЕЋЕШ БОЖЈУ ПРАВДУ КАД НА НЕБУ КРСТ ЗАСИЈА ЗАСИЈАЋЕ ТАД И НЕМАЊИЋА СРБИЈА АМИН СССС

  Свиђа ми се

 4. Нисам правник али ипак мислим да је све било погрешно. Тај „суд“ је судио Србима за злочине у бившим републикама и покрајинама као да су то биле државе на које смо извршили агресију. Прихватањем тога дали смо им легитимитет. Прихватањем тога „суда“ прихватили смо унапријед припремљену осуду. Сакривањем злочина над нашим народом на свим тим територијама помогли смо им да нас осуђују. Скривањем учешћа Њемачке , Ватикана , Америке и других (мање битних) помогли смо им да нас осуде. Све власти Србије , Р. С. као и РСК у прогонству су погнуле главу а политичари стали у ред како би били изабрани од стране непријатеља као добре слуге. Сада су се појавили нови који би служили за мање новаца и са мање образа.
  Да ли је неко очекивао блажу казну или можда ослобађајућу пресуду као : Готовини , Маркачу , Орићу , Харадинају , ….?

  Као неко ко је дубоко разочаран због издаје и предаје моје РСК и неко ко види да се слично спрема и КосМету размишљам да се одрекнем своје нације? Али , то сада и није могуће јер се иста претходно одрекла мене (нас Крајишника). Можда да у матичне књиге упишем да имам другу националност? Можда да упишем да сам „Небески Србин“ како би се разликовао од ових Вучићевих и Додикових који пузе по земљи и тек понекад малчице придигну главу и , реда ради , мало сикћу? У ствари малчице шиште само да одглуме да су опасни попут змија отровница а у ствари су обични сљепићи и блавори.

  Тужно шта нам се дешава али је још тужније ко нас води али и то је од Бога и по заслугама.

  Свиђа ми се

  • Брате, српска нација се није одрека Крајишника. Немој ни ти да се одричеш српске нације. Крајишника, Сарајевских Срба, Срба из западне Републике Српске (Купрес, Дрвар, Гламоч, Петровац, Грахово, Кључ, Сански Мост…), Срба из Црне Горе и са Космета, одрекли су се људи који су у изузетно тешким и опасним временима правили катастрофалне грешке и процјене вјерујући да ће ако се одрекну једног свога сачутави своје друго. Онај ко се одрекне свога једног да би сачувао своје друго, на крају губи оба! То је кроз историју увијек било и биће! Немој ради пролазних и смртни људи да се одричеш непролазне и бесмртне српске нације!

   Свиђа ми се