АКТУЕЛНО

Горан Игић: ПОДРШКА ЕВРОПСКИХ СУВЕРЕНИСТА ТЕРИТОРИЈАЛНОЈ ЦЕЛОВИТОСТИ СРБИЈЕ


Основна порука, коју су упутили  интелектуалци и политичари из Руске Федерације, Италије, Чешке, Словеније, Босне и Херцеговине јесте да траже да поштовање међународног права и самим тим непризнање самопроглашеног Косова, речено је у Београду  на међународном скупу о Косову и Метохији, симболички отвореној 17. марта, на петнаестогодишњицу погрома над Србима, која је одржана у свечаној сали хотела “Москва” међународна конференција “Косово и Метохија у новој Европи”.

фото: Г.Игић

Непосредан повод за сазивање конференције је иницијатива италијанских, чешких и словеначких политичара и интелектуалаца за преиспитивање одлуке о признавању такозване „косовске независности“.  Непосредни повод сазивања конференције, била је подршка италијанским грађанима, који су предали петицију  за преиспитивање одлуке Италије о признању самопроглашеног Косова, италијанском парламенту.

Учесници конференције били су: др Срђан Перишић, саветник предсједавајућег Предсједништва БиХ, који је учесницима пренео поздраве Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ; Стефано Павези (Лига из Италије); Стефано Бонилаури, италијански историчар и члан италијанског Одбора за преиспитивање одлуке о признању такозваног Косова; др Александар Раковић, историчар из Београда; Јуриј Кривошејев, заменик председника партије Руски народни савез Сергеја Бабурина, Андреј Гетманов, председник Руске платформе за сарадњу европских прогресивних снага; Јани Ивануша, потпредседник Словеначке националне странке и посланик у словеначком парламенту, Горан Петронијевић, адвокат, Данијел Игрец, учесник из Словеније и други.

Писмо подршке учесницима конференције прочитано је у име више јавних личности из Чешке, међу којима су посланик Чешке социјалдемократске странке Јарослав Фолдина и режисер Вацлав Дворжак.

Конференцију је у име домаћина уводном речју отворио председник Српског сабора Заветници, Стефан Стаменковски. На скупу је изражен оптимизам да ће резултат предстојећих избора за Европски парламент резултовати „новом Европом“ која ће косовском питању приступити на другачији начин.

Стефано Павези је поручио да је Косово срце и Србије и Европе, а да борба која је у току „није само борба између Албаније и Србије већ и између хришћанског и исламског света, који не жели да Европа буде хришћанска“. Павези каже да се у Италији  чека да се о петицији са 6.000 потписа изјасни њихов парламент. „Могуће је  дође до поништења признања Косова, а, чак и ако не дође до поништавања одлуке о признању Косова, било би добро, да се види ко се како у италијанској политици се односи према међународном праву, које је у овом случају на страни Србије“, рекао је Павези.

Стефано Бонилаури је као пример хипокризије навео однос Запада према сецесеионистичким покретима.       

Јуриј Кривошејев је истакао да се на простору Косова и Метохије и данас одвија хуманитарна катастрофа над Србима и да нико није процесуиран за 17. март 2004.-е, што је недопустиво, при чему се осврнуо се на двоструке стандарде ЕУ у односу према расељеним и прогнаним лицима са Косова и Метохије.

Андреј Гетманов рекао је да је самопроглашено Косово глобални пројекат против словенског света и православља и контролисани конфликт, који треба да држи на узди српски народ, који је доказано државотворан народ на Балкану.

Др Александар Раковић је навео примере из историје Балкана, а своје излагање је завршио речима да на Балкану тренутно имамо две анти-државе мафијашког типа: сецесионистичко албанско самопроглашено Косово и Црну Гору под влашћу Мила Ђукановића. Он је истакао да је Косово и Метохија за Европу  важно питање као питање Јерусалима на Блиском истоку. Раковић је оценио да у овом моменту не постоји оквир да се правично реши проблем Косова и Метохије и закључио да је потребно задржати „статус кво“ до другог повољнијег временског оквира, када ће се моћи решити правично – на пример тако да се Косово и Метохија потпуно реинтегрише у уставно-правни оквир Србије.

Др Срђан Перишић је говорио о значају појма глобализације у решавању српског питања и о томе да је важно да се притисци издрже, јер “на прагу смо изградње нове Европе, Европе нација” – нагласио је.

Јани Ивануша из Словеније, истакао је паралеле између нарушавања територијаног суверенитета Србије на Косову, и нарушавања интегритета Словеније у Пиранском заливу, од стране Хрватске. Он сматра да је повлачење призања косовске независности могући процес у оквирима Европске уније, те додаје да ће ново руководство Уније, након избора у мају, поново преиспитати правце у том смеру.

Члан председништва  Заветника, гђа Милица Ђурђевић-Стаменковски је позвала “српски народ на јединство у одбрани суверенитета на целој територији, како и предвиђа Устав”. Она је завршила скуп речима да видимо талас повратка националном суверенитету у Европи, који уз вековно историјско право, и међународно право, оличено у Резолуцији 1244, даје наду да ће се након што је 13 земаља повукло признање ткз. Косова, тај талас наставити.

Важно је истаћи да је поред званичног списка учесника, и извештача, на конференцији је било и представника амбасаде Сирије и Азербејџана, као и других представника из света политике, дипломатије и сфере безбедности. Технички скуп је имао симултано превођење на више језика, не само за учеснике, већ и за публику, што је похвално.

Учесници су након излагања имали пригодан коктел, а након тога одржана је шетња учесника. Бројни медији су известили о скупу, и из земље, као и из иностранства.

Другог завршног дана конференције 18. марта, учесници су посетили Министарство спољних послова и Народну Скупштину Републике Србије, а конференција се завршава у посетом граду Аранђеловцу.

Министарство спољних послова Р. Србије добиће информацију са ове конференције, тако да ће моћи да има увид у томе да се клима и у европским оквирима мења, када је реч о међународном праву, а посебно се очекује промена након мајских европских избора, тако да је било каква журба у вези решавања косовско-метохијског чвора, са становишта српских државних интереса нецелисходна, оцењено је на маргинама скупа.

Горан Игић

———

ПОВЕЗАНО:

*Горан Игић: ЕВРОПА НАЦИЈА ЗА КОСМЕТ У СРБИЈИ!

———-

17.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић