АКТУЕЛНО

НОВА ЕКОНОМИЈА: Преко 40 свиња дневно угине на фарми ПКБ имеса


Свињски лешеви разбацани на све стране могу се видети на фарми у Фаркаждину код Зрењанина, чији је власник ПКБ имес. У овом бившем пољопривредном гиганту због лоших услова дневно угине преко 40 животиња.

Јавност су о овом проблему обавестили запослени јер је то, по њима, једини начин да се сазна о ономе с чиме се суочавају.

„Ситуација је била таква на фарми да нисмо имали хране за свиње. Налазили смо им кости у оборима“, каже Миладин Булатовић, радник на фарми.

Након откривања истине сазнало се за низ проблема с којима се суочавају, почев од тога да не примају плате, да се радницима искључује струја….

Из менаџмента су им рекли да немају новац да одржавају фарму.

„Једноставно, кажу нема новца, препуштени смо сами себи. Је л схватате, то није нормално?Јако је болно гледати ове животиње“, каже Нада Драгојлов, запослена на фарми.

Милосав Грбић, управник фарме, каже да је било канибализама-гриже репова.

„И оно што то подразумева, а односи се на метаболички поремећај у исхрани животиња-пре свега недостатку протеинских хранива“, каже он.

ПКБ имес је однедавно у стечају и питање је како још опстаје. Тај уништени комбинат више од 50 милиона динара дугује се само за плате запослених.

ИЗВОР: novaekonomija.rs

———

15.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић