АКТУЕЛНО

Ново Брдо: У једној ноћи украдено пет говеда, штета преко 5.000 евра


Пет украдених говеда, биланс је најновијих крађа у општини Ново Брдо.

Фото: РТВ Пулс

Непознати починиоци су прексиноћ, око два часа по поноћи, осмочланој породици Николе Максимовића из Бољевца украли краву и јуницу, а њиховом комшији Игору Максимовићу још једну краву и теле сименталске расе. 

На мети лопова било је и газдинство албанске породице Јакупа Мустафе из оближњег новобрдског села Јасеновик којима је украдено теле.

Штета се процењује на више од пет хиљада евра.

Такозвана „Косовска полиција“ је обавила увиђај и саопштила да трага за крадљивцима.

У међувремену, пронађена је крава Николе Максимовића, која је угинула око 500 метара од домаћинства из којег је украдена.

Фото: РТВ Пулс

Ново Брдо је једна од најсиромашнијих општина на Kосову И Метохији у којој већина становништва живи од екстензивне пољопривредне производње, углавном сточарства. У последњих десетак година овде је украдено више од 150 грла крупне стоке, а оштећени су у више од 90 одсто случајева тамошњи Срби којима је производња млека и сира једини извор прихода.

Новинар: Јован Симић

Јуче је и новобрдском пољопривреднику Горану Стојановићу из Горњег Kусца украден бик, а савесни комшија је срећом спречио крађу још једног.

Пољопривреднику из новобрдског села Горње Kусце Горану Стојановићу (43) непознати извршиоци су украли бика тешког преко 400 килограма и вредног око хиљаду евра.

Лопови су покушали да украду и другог бика, али их је у томе спречио Стојановићев комшија који је упалио светло када је чуо сумњиву буку.

До крађе је дошло јутрос око три часа по поноћи. Такозвана „Kосовска полиција“ је изашла на лице места, обавила увиђај и саопштила да трага за починиоцима.

„Ово је превршило сваку меру. За сада краду стоку и аутомобиле, али се плашим да не пређу и на тежа кривична дела“, забринут је Горан који са двоје деце и незапосленом супругом живи искључиво од пољопривреде.

У општини Ново Брдо, само у последњих десетак година дана, непознати починиоци су украли више од 150 грла крупне стоке, углавном од српских пољопривредника, а нико није ухапшен и осуђен због тога.

Последњи случајеви крађе стоке и аутомобила у Горњем Kусцу, мешовитом селу надомак Гњилана, у којем живи око 400 српских породица, забележени су почетком године.

Због слабих резултата у борби против криминала, недавно је смењен командир полицијске станице у Новом Брду и постављен нови, али се ништа од тада није променило. Kрађе се настављају, а нико од лопова није откривен.

Новинар: Јован Симић

ИЗВОР: КМ НОВИНЕ

————–

14.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић