АКТУЕЛНО

Тужилац Србије за ратне злочине: „Насер Орић не може мирно да спава“


Тужилац Србије за ратне злочине Снежана Станојковић изјавила је да Насер Орић, упркос ослобођајућој пресуди у БиХ, не може мирно да спава, јер неће вјечито постојати услови за саботирање кривичног поступка за злочине над Србима у источној БиХ које су починиле снаге под његовом командом и у којима је он лично учествовао.

 

– Сматрам да не може мирно да спава. Не због тога што он и други који су заједно са њим учинили те злочине имају грижу савести, него због тога што морају да рачунају на чињеницу да неће вечито да постоје услови за саботирање кривичног поступка – рекла је Станојковићева за Политику.

Она је питала имају ли миран сан они који су чињењем или нечињењем допринијели таквом исходу суђења Орићу за злочине за које је био оптужен пред Судом БиХ?

Станојковићева је навела да је од оснивања српског Тужилаштва за ратне злочине покренуто 152 поступка, којим је обухваћено 550 особа.

– Национална стратегија за процесуирање ратних злочина предвиђа низ активности како Тужилаштва, тако и других државних органа, с циљем да се створе услови за значајно унапређење ефикасности истраге и процесуирања ратних злочина у Србији – рекла је она.

Станојковићева је додала да се посебна пажња посвећује заштити свједока и жртава, па Тужилаштво ради на томе и са осталим државним органима, који су посвећени истом циљу.

Она је додала да је једна од активности и сарадња са тужилаштвима из земаља у региону.

ИЗВОР: РТРС

——

11.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић