АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО директору Гимназије у Врању: Недопустиво је да војници агресора држе гимназијалцима у Србији предавање о „хуманитарном“ карактеру америчких војних мисија


Драган Мраовић

ГИМНАЗИЈА ВРАЊЕ
Сузана Мишић Станковић
директор

vrgimnazija@gmail.com

Београд, 10. март 2019.

 

Госпођо Сузана  Мишић Станковић

 

са неверицом сам прочитао да су Амерички НАТО војници Националне гарде Охаја одржали „предавање“ у гимназији у Врању, 5. марта о.г, током трајања редовне наставе. У вашем образложењу сте рекли и то да су „…ученици имали прилику да сазнају нешто више о хуманитарној мисији националне гарде Охаја и да воде конверзацију са изворним говорницима енглеског језика…“.

Молим вас да ми објасните о каквим хуманитарним акцијама може говорити нашим гимназијалцима војска која их је бомбардовала и убила у Врању и околини 63 цивила? По ком етичком, моралном или дидактичком параметру дозвољавате увођење политике, и то непријатељске, међу наше гимназијалце, дакле и малолетнике, и извођење лицемерних хуманитарних мелодрама у циљу американизације и милитаризације наших младих, док те исте униформе окупирају Космет?

Невероватне су ваше речи да је један од разлога њиховог милитаристичко-политичког перформанса била и прилика да гимназијалци разговарају са „изворним говорницима енглеског језика…“. Нарочито је невероватно да то каже један професор и још и директор школе. Јер, у лингвистици не постоји дефиниција „изворног говорника“. Поред тога Американци не говоре „изворни“ енглески језик, већ искварени сленг енглеског језика који се и на интернету води посебно (English United States), а тај сленг је далеко од језика Шекспира и Вајлда, какав се, верујем, предаје у вашој Гимназији. То је као када би неко говорио београдским гимназијалцима врањанским дијалектом, а тврдио да говори источнохерцеговачком варијантом српског језика. Дакле, гимназијалци су могли само чути како нe треба да се говори енглески језик. О дидактичком насиљу које сте омогућили над вашим ученицима довољно говоре речи старијег водника (зар на тај ниво „професора“ спуштате нашу децу?) Кајле Мички да су жене војници и кувари у војсци, јер „нема никаквих ограничења шта све жене могу да раде у Националној гарди Охаја“. Ако је будући домет нашим гимназијалкама да буду куварице у војсци, чему их ви учите на овим „предавањима“, онда то више није чак ни она „шуварица“ коју наше Министарство просвете перфидно назива „дуалним образовањем“.

Недопустиво је да војници агресора држе гимназијалцима у Србији предавање о „хуманитарном“ карактеру америчких војних мисија, које су све редом у свету агресорске и окупаторске. Тиме сте изложили принудном понижењу наше гимназијалце који су морали да слушају оно што знају да није тако. Али, они су и показали да се не слажу ни са америчким окупаторима, нити са вама, баш пред тим истим америчким војницима, када су громким аплаузом поздравили непланирано казивање господина Николе Стојиљковића, који се њима обратио на српском, а америчким окупаторима на енглеском језику. Они су тиме јасно показали да су изнад организатора ове срамне представе, да знају са ким имају посла. Зато вас молим да вашим гимназијалцима пренесете мој наклон и моје поштовање зато што су сачували светли образ Гимназије у Врању.

Госпођо Сузана  Мишић Станковић, подсећам вас на директора Гимназије у Крагујевцу Милоја Павловића који је одбио понуду немачких убица да изађе из строја за стрељање у коме су били и његови ученици и рекао: „Пуцајте, ја и сада држим час“. Ви сте изашли из строја. Побегли сте са часа. Зато, нисте достојни да будете директор Гимназије у Врању.

 

Са непоштовањем,

 

професор Драган Мраовић

књижевник и опуномоћени
министар МСП у пензији

 

———-

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

12 replies »

 1. Hrabroste se ne pokazuje pred 3 devojke koje nisu ni bile rodjene kad je NATO bombardovao Srbiju,vec na drugom mestu,ako ste zeleli da ispadnete hrabri i veliki „patriota“ to se ne radi na takav nacin… Ali ipak ste vi clan komunisticke partije na cije je celo bio Sloba koji je i isprovocirao napad i bio direktni uzrok za bombardovanje Srbije…

  Свиђа ми се

 2. ТО НИГДЕ У СВЕТУ НЕМА ДА ТИ ПРЕДАВАЊЕ ДРЖЕ фашисти КОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ОВО ОКУПАЦИЈА ОНДА НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ СА ЊИМ А СВИ КОЈИ БРАНЕ ПОСЕТУ агресора СРБИ СУ ИСТИ КА И ТИ КОЈИ СУ ОКУПУРАЛИ КОСОВО МЕТОХИЈУ САД СЕ ЧОЕК УПИТА НЕКО СПОМЕНУ ВАСКРШЊИ ПОСТ ТИ КОЈИ СУ ОКУПИРАЛИ СРБИЈУ НЕ ВЕРУЈУ У БОГА НИТИ У ВАСКРШЊИ ПОСТ ЛЕПО СЕ КАЖЕ НЕ УБИЈ НЕ КРАДИ НЕ ЛАЖИ НЕ ПОЖЕЛИ НИШТА ШТО НИЈЕ ТВОЈЕ А ТО И СВЕ ЈОП ГОРЕ РАДИ окупатор ЗВАНИ фашистички нато СВЕ ЈЕ ОПИСАО У НЕБЕСКОЈ ЛИТУРГИЈИ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ НА ЖАЛОСТ СВЕ СЕ ИСПУЊАВА НА МОЈУ ЖАЛОСТ ГОСПОДЕ СПАСИ ТИ СВОЈ НАРОД СВЕТОГ САВЕ И СИМЕОНА АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се

 3. Samo nekoliko rečenica istine radi. Nacionalna garda Ohaja nije operativna vojna formacija NATO pakta i nije pod komandom US army već je paralela našoj civilnoj zaštiti sa znatno boljom organizacijom. I pod komandom je guvernera Ohajo države. Njihov boravak u našem gradu je organizovan od strane gradske vlasti i trajao je nekoliko dana. Mislim da su u humanitarnoj akciji izgadnje vrtića u Bujanovcu i da učestvuju u još nekim akcijama na području Vranja i Bujanovca. Saradnja između Srbije i Nacionalne garde Ohajo uspostavljena je na nivou vlada još 2006, god. i intezivira se.

  Свиђа ми се

 4. Ово је хуманитарна организација и наша школа је имала посету и подршку и то никоме није сметало.
  Ако неко не разуме улогу жена које и њихов труд у изградњи и помагању многих школа у Србији .

  Свиђа ми се

  • ZA SVE ONE KOJI OVE PISU ONO CEMU SU IH NAUCILI NASI IZDAJNICI KADA SU IM DOVODILI OKUPATORA U VRANJANSKU GIMNAZIJU DA SU TO NEKI HUMANITARCI I NEKA CIVILNA ZASTITA EVO AMERICKE DEFINICIJE TIH „HUMANITARACA“:

   Национална гарда Сједињених Држава је
   војна сила која чини дeо америчких оружаних снага и повезана је са америчком војском и ваздухопловним снагама САД-а и стога је структурирана у две под-компоненте: „Војска Националне гарде САД-а“ и „Ваздухопловна национална гарда Сједињених Држава““за ваздухопловну грану УСАФ- а. НАЦИОНАЛНА ГАРДА ОХАЈА је чланица те америчке војне формације као национална гарда сваке државе чланице федерације и има важну улогу у одбрани САД-а. а подељена је у јединице распоређене у свакој од 50 америчких држава и и делује према директивама одговарајућих гувернера који могу затражити интервенцију Националне гарде чак и у случају катастрофа као што су урагани, поплаве и земљотреси.

   дАКЛЕ РЕЧ ЈЕ О КЛАСИЧНОЈ ВОЈНОЈ ФОРМАЦИЈИ КОЈА ИМА И РЕЗЕРВНИ КАРАКТЕР ЗА ПОПУНУ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИХ СНАГА КАДА У АГРЕСИЈАМА ПО СВЕТУ ТРЕБА ПОПУНИТИ ГУБИТКЕ ИЛИ ПОВЕЋАТИ БРОЈ.

   Свиђа ми се

 5. Никола Стојиљковић није борац и није ништа показао ученицима,можда немоћ да упадне и слика и није добио аплауз,побегао је … аплауз је дошао на крају једне едукативне посете.
  Мета никада не могу да буду они који желе да мир и слободу.

  Свиђа ми се

 6. Госпођa Сузана Мишић Станковић је колатерална штета Шутановца, Вучића, Вулина…. Није имала избора? Могла је само да побегне из школе, да да отказ, што није добро. Ђацима су представили окупаторе, које је тамо послао начелник врховног штаба или неко изнад њега.
  Свака част ђацима на држању пред окупатором. Није лако трпети домаћи нити страни терор здравог разума.
  Али – имамо ли алтернативу?
  Наравно да имамо. Неће ово да траје дуго. Пашће и агресори и њихови домаћи промотери и помагачи п’ред здравим језгром нашег народа.
  Данас је дан праштања пред Велики пост.
  Опростимо им данас – не знају шта раде!

  Liked by 1 person

  • Директорка гимназије носи историјско презиме и не припада лепљивим коментарима који не познају праву сврху једне посете која није нити ће бити агресија. Сведоци смо да мржња и зло иду заједно, ученицима треба објаснити да се историја не пише на нападима где није место да се неко ставља као агресор.

   Свиђа ми се