АКТУЕЛНО

Јубиларни, десети Европски Фејсбук песнички фестивал 9-10. марта у Новом Саду


Европски Фејсбук песнички фестивал ће се по десети пут одржати 9. и 10. марта на Новосадском сајму, у оквиру Међународног сајма књига, у организацији Банатског културног центра и Новосадског сајма. Европски Фејсбук песнички фестивал окупља песнике који своје стваралаштво представљају на Фејсбуку са циљем да виртуелну песничку комуникацију претвори у стварну њиховим окупљањем на Новосадском сајму.

Банатски културни центар Ново Милошево

За учешће на 10. европском Фејсбук песничком фестивалу и за конкурс за награду пријавило се око 490 песника из 29 земља света (Србија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Македонија, БиХ, Аустрија, Немачка, Канада, САД, Русија, Бугарска, Ирак, Шведска, Велика Бртианија, Румунија, Грчка, Чешка, Венецуела, Шпанија, Данска, Пољска, Саудијска Арабија, Турска, Италија, Сирија, Аустралија, Азарбејџан, Швајцарска).

Око 130 учесника је потврдило свој лични долазак на Фестивал, док ће остали песници учествовати постављањем своје песме на зиду Фејсбук странице Фестивала која гласи: Европски Фејсбук песнички фестивал

Првостепени жири 10. европског Фејсбук песничког фестивала, који чине победници претходних девет Фестивала, одлучује о одабиру песама за ужи избор за награду. Другостепени жири, на челу са Симоном Грабовцем, одлучује о добитнику награде која је објављивање самосталне збирке песама, док ће песме које уђу у ужи избор бити објављене у посебној заједничкој књизи. Првостепени жири ће одлуку о ужем избору донети до 1. јуна, а другостепени ће своју одлуку прогласити на манифестацији Песничка република, која се одржава новембра месеца у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

Чланови првостепеног жирија: Бранка Кораћ (Амстер­дам, Холандија), Јелена Ћи­рић (Праг, Чешка), Митко Го­гов (Скопље, Ма­кедонија), Богданка Ракић (Бул, Не­ма­чка), Менсур Ћатић (Високо, БИХ), Борис Лазић (Ница, Француска), Игор Трпчески (Прилеп, Македонија), Тодора Шкоро (Београд, Србија), Александра Лутхандер (Шведска), Тони Пердић (Београд, Србија), Мариана Кунбар (Јерусалим, Израел), Катарина Моснак Багљаш (Очова, Словачка), Златко Краљић (Велење, Словенија), Ненад Трајковић (Врање, Србија).

Чланови другостепеног жирија: Симон Грабовац (председник), др Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер и Радован Влаховић.

Победници прошлогодишњег Фестивала проглашени су децембра 2018. године на манифестацији Песничка република у Новом Милошеву. Књиге победника Арвинда Јошија из Индије и Ненада Трајковића из Србије су у припреми за објављивање.

Зборник радова песама које су на прошлогодишњем конкурсу ушле у ужи озбор објављен је под називом Вишегласје: Зборник одабраних песама: 9. Европског Фејсбук песничког фестивала.

Сви учесници фестивала својим учешћем стичу право да постану држављани Песничке републике и добију пасош. Песничка република, основана 26. 11. 2016. године у Банатском културном центру у Новом Милошеву, проистекла је из Европског Фејсбук песничког фестивала.

ИЗВОР: РТВ

***

Честитам организаторима на јубилеју – десет година постојања Фестивала песама и стваралаца лепе писане речи. Поносна сам на то што је ова идеја опстала и постала веома препознатљива, и да не будем скромна – пре десет година отворила сам овај песнички Фејсбук фестивал својом песмом и била први водитељ програма који је трајао три дана.

8.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Учесници Првог фестивала могу се подсетити почетка ове дивне идеје… АЛБУМ ФОТОГРАФИЈА.