АКТУЕЛНО

Историчар Ђорђе Бојанић: Мој одговор амбасадору Скоту, да је „Србија на погрешној страни историје“


фото: ВОСТОК

Он каже да је ,,Србија на погрешној страни историје“?
Као историчар се не слажем са том опаском, и зато морам одговорити.
Скот о погрешној страни… човек који представља младу, али заиста моћну и агресивну државу (није ту агресиван народ већ политика), ону која је сејала 1944. год на Васкрс смрт по Србији… они који су бомбардовали нашу децу и цивиле, школе, болнице, фабрике, споменике културе?
Да ли је исправна страна историје и оружани сукоб између савезничких снага, Црвене армије и америчке авијације, новембра 1944. год, када се убрзо по ослобођању Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије (Руске) и Народноослободилачке војске Југославије, када је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац… зар смо и тада били на погрешној страни?
Ви представљате државу која је после Другог светског рата, у разним земљама са војничком чизмом крочила или из ваздуха уништавала туђе територије, после тога ту просперитета и среће није било… од Кореје и Вијетнама, преко Авганистана до Ирака, Либије, Србије, Сирије ево сада и Венецуеле. Колико сте диктатора подржавали, сетите се само Пиночеа!
Ви сте једина земља у историји Света која је користила атомске бомбе и то кад је рат готово био завршен, засипали сте туђе територије уранијумом…!
Ко сте ви па да судите, ко је на погрешној страни историје… па зар на тој страни агресије и злочина да будемо?
Ми имамо своје Храмове које чувамо од вас и ваше државе… која је на страни оних који су вадили органе и чијом лажном творевином управљају данас терористи који су протерали 250.000 Срба са својих вековних огњишта, као и ваша држава Индијанце што је стрпали у жичане ограде. Да ли је то та исправна страна историје?
Ви говорите о народу који има само одбрамбене ратове од агресора, народ који није никога никада напао и разарао, народ који је бранио Европу од османлија, народ који је био стуб одбране, да ли сте чули за Војну крајину (где више нема Срба)? Ми смо народ који се борио и крварио у борби против фашиста и нациста, а у то време када смо гонили нацисте баш ваша земља нас је бомбардовала на Васкрс, више пута 1944. год… можда је и то погрешна старна историје?
Ипак, ми смо народ који има своје чврсте корене, народ који има своју античу историју… а ви имате нововековну историју, ту је можда и болна тачка, оно што се новцем не може купти, већ само вашим бомбама уништити… али темељи никада се уништити не могу.
И после се чудите што је српски народ свим срцем окренут према Русији… ево и једне чињенице, то је народ који никада није испалио ни један метак или бацио бомбу и ракету на наш народ… а о братским вековним везама сада не бих.
Где је ту ваша цивилизација, где култура, где хришћанство? Нека на то одговоре они који су то учинили а и даље чине исто, одговорите нам и ви господине Скоте!
Мој савет је да се упознате боље са Бечкком  конвенцијом  о дипломатским односима из 1961. године, то је међународни споразум који дефинише оквир за дипломатске односе између независних држава.
И поред свега ја вас и ваш народ поштујем… супротно ми не дозвољава моја вера, култура и традиција.
Ђорђе Бојанић, историчар
ИЗВОР: ВОСТОК
***

Скот: Србија је на погрешној страни историје

Србија је на погрешној страни историје, саопштио је амбасадор САД у Србији Кајл Скот, коментаришући став Србије о ситуацији у Венецуели.

„Народ Венецуеле гладује под нелегалном владавином диктаторског режима. Више од 50 држава Латинске Америке, Северне Америке и Западне Европе стале су уз народ Венецуеле и привременог председника Гваида. Србија је на погрешној страни историје“, саопштио је Скот.
Он је уз ово саопштење поставио вест о сусрету министра спољних послова Ивице Дачића и заменика министра спољних послова Венецуеле Ивана Хила.
Дачић се у разговору са Хилом захвалио на принципијелној позицији Венецуеле по питању Косова и Метохије, као и гласању против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол и Унеско.
Такође је навео да Србија води принципијелну политику засновану на поштовању међународног права, немешања у унутрашње ствари суверених држава и решавања спорова мирним путем.
Дачић је говорећи пред скупштинским Одбором за спољне послове, рекао да је званичан став Србије да је Венецуела пријатељска земља и да се не меша у унутрашње послове и односе у латиноамеричкој земљи.
„Код нас нема никаквих иницијатива за промену нашег става у смислу да не признајемо Мадура“, рекао је тада Дачић.

Криза у Венезуели, праћена хиперинфлацијом и економском нестабилншћу, углавном због америчких санкција, нагло се погоршала од краја јануара, када се Гваидо, председник Народне скупштине и лидер опозиције самопрогласио за „привременог председника“ земље. Гваидо је убрзо подржан од стране Вашингтона, који је позвао Мадура да се повуче како би омогућио земљи да прође кроз наводно „демократску транзицију“, коју предводи „новоизабрани председник“.

Председник САД Доналд Трамп је дао и ултиматум Војсци Венецуеле да подржи Гваида и пређе на његову страну, као и да пропусти „хуманитарни“ конвој, или ће „изгубити све“.

„Сматрамо да венецуеланска војска игра одлучујућу улогу у том процесу. Ако изаберете тај пут, помоћи ћете у стварању сигурне и перспективне будућности за читав народ Венецуеле. Ви можете изабрати други пут, настављајући да подржавате Гваида“, рекао је Трамп.

У супротном, наставио је он, „нећете наћи ни азил, нити ћете лако изаћи, неће бити никаквог пута назад. Изгубићете све!“.

Такође је позвао Војску Венецуеле да „искористи предлог“ лидера венецуеланске опозиције Хуана Гваида, да га подрже и добију амнестију како би „наставили да живе мирно са својим породицама“.

„Гваидо, као и ми, не тежимо освети. Међутим, ви не треба да извршавате наређења Мадура, блокирате хуманитарну помоћ, претите и вршите било коју форму насиља према мирним демонстрантима, лидерима опозиције, члановима Националне скупштине, председнику Гваиду“, нагласио је Трамп у свом говору.

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино је одбацио ултиматум Трампа, те га окаратерисао као „арогантним и бесмисленим„.

„Војска остаје лојална легитимном председнику земље, а онима који га желе сменити неће бити нимало лако. Они који покушавају да буду председници овде у Венецуели … мораће прећи преко наших мртвих тела“, нагласио је Падрино.
Огласио се и председник Венецуеле Николас Мадуро који је осудио ултиматум Трампа и, како је рекао, нацистичку реторику Беле куће.
Док је један број земаља такође подржао САД у њиховој политици према Венецуели, друге земље – укључујући велике силе као што су Кина и Русија дале су своју подршку изабраним властима у земљи.
ИЗВОР: ВОСТОК
———–
8.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Oni to iz svog ugla , zamenjuju teze , a znaju tačno kolika su govna ….trebamo osloboditi državu od sopstvene izdajničke bagre ( ima ih mnogo , ali je više kanapa i stabala ) …pa tek onda od.ebati sve strane skotove i okrenuti brod na suprotnu stranu , od ove propasti ….to samo možemo i moramo sami … sami

    Свиђа ми се

  2. ГОСПОДИНУ БОЈАНИЋУ ТРЕБАО СИ МУ РЕЋИ ДА СУ енглези БОМБОРДОВАЛИ СРБИЈУ НА ВАСКРС 1944 ПРИЧАО МИ ЈЕ ПОКОЈНИ ЂЕД СПРЕМАЛИ СМО ДА ПРОСЛАВИМО ВАСКРС КАД НАС ЗАСУШЕ ТЗВ саветници РЕЦУ МУ ДА СУ енглези КРОЗ ИСТОРИЈУ ИЗДАЛИ СВАКОГ СВОГ ПРИЈАТЕЉА КРАЉ ПЕТАР ДРУГИ КАРАДЂОРДЂЕВИЋ ЈЕ РЕКАО ДА НЕ БИ НИ ПАШЋЕ ДАО ДА ЖИВИ У енглеској НЕК ИМ БОГ СУДИ ТОЛИКО О ТИМ енглезима НАЈВЕЋИМ непријатеља СРБИЈЕ И СРБСКОГ РОДА БРАТСКИ ПОЗДРАВ И ОПИЗДРАВ ЗА НАШУ СРБСКУ СПАРТУ СВЕТИХ НЕМАЊИЋА РИБНИЦУ ПОДГОРИЦУ СССС

    Свиђа ми се