АКТУЕЛНО

Дачић: Грађани ће о предлогу за решење косовског питања одлучити на референдуму


НСПМ 21.2.2019.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да није изненађен тиме што је Косово била тема разговора аустријског канцелара Себастијана Курца и председника САД Доналда Трампа у Белој кући.

„Није ме изненадило зато што имамо чудну ситуацију. Зато што су САД више него неки други, па чак и европски партнери, заинтересовани да што пре дође до наставка дијалога и долажења до трајног решења. а то се везује с променом њиховог става“, рекао је Дачић за РТС.

Та промена се, додао је, огледа пре свега у томе да КиМ више није затворено питање, него је и даље отворено питање, да се тражи компромис и да би они подржали сваки компромис који би постигли Београд и Приштина.

То би и за њих био велики међународни политички плус и ту лежи та заинтересованост, рекао је Дачић.

С друге стране, како је навео, Аустрија се већ јавно изјаснила да подржава залагање за долажење до компромисног решења које би било прихватљиво за обе стране.

Дачић је рекао да упркос залагању и оштром противљењу САД, таксе Приштине на српску робу још нису укинуте, ни три месеца од њиховог увођења и указао на опструкцију неких европских земаља.

„Постоји опструкција неких европских земаља где једне нису заинтересоване да се укину до маја, јер их очекују европски избори, и других зато што они нису водећи у том дијалогу и на неки начин храбре (косовског премијера Рамуша) Харадинаја“, рекао је Дачић.

На новинарско питање да ли је реч о Великој Британији и Немачкој, Дачић је рекао да би могао да каже да је реч и о једним и о другима, али да има и још неких земаља које немају толики утицај.

Говорећи о идеји разграничења, министар је напоменуо да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Косово аутономија у оквиру Србије.

Додаје да се Приштина сада враћа на своју платформу која каже да промена косовског устава не долази у обзир, а то мисли и стотинак земаља које их признају.

Дачић поручује да би између те две позиције требало тражити простор за компромис и каже да су сви имали простор у оквиру унутрашњег дијалога да искажу своје идеје а он није чуо ни једну другу идеју осим те.

„Ове две опције нису прихватљиве за компромис, није изнета ниједна друга идеја“, навео је Дачић и додао да, када је председник Србије Александар Вучић изнео идеју о разграничењу, уследила је детонација негативних изјава.

Каже да су, и када је он прекјуче то поменуо, реаговали Вук Јеремић, Двери, Санда Рашковић Ивић, Ненад Поповић, али и Рамуш Харадинај, што значи да је та идеја нешто што Косову не одговара.

Говорећи о односу бивших власти према питању Космета, Дачић каже да је Устав донет 2006. године а да је две године касније проглашена тзв. косовска независност.

„А та су они предузели тада? Шта је остало иза те екипе власти (Бориса) Тадића и (Војислава) Коштунице“, упитао је Дачић.

Наводи да је Јеремић био министар спољних послова и да су тада 84 земље признале независност Косова, да је креирано питање Међународном суду правде и да је уследио катастрофалан одговор, да је дијалог пребачен из УН у ЕУ и да су остали гранични прелази на Јарињу.

„Оставили су нам ништа“, рекао је Дачић.

Упитао је шта би се догодило ако неко нападне Србе на КиМ, и поручује да је веома важан одговор на то питање. Сматра да не треба ширити лажне слике и да је потребно постићи компромис.

Подсетио је и да је о разграничењу говорио и некадашњи премијер Зоран Ђиндић, али да га нико не оптужује да је издајник.

„‘Ајде да се договоримо у складу с Резолуцијом 1244 (Савета безбедности УН). Ако не можемо, дајте да нађемо неки договор“, рекао је Дачић.

Указује да су раније постојали предлози за поделу Косова али да их Србија није прихватала и да то више нико не нуди. Каже да, ако отерају Србе, Србија неће имати ни север Косова и то људи треба да знају.

Још једном указује да ће народ, ако буде неког споразума, о томе да се изјасни на референдуму.

Дачић поручио Скоту – на којој сте ви страни историје?

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић одговорио је америчком амбасадору Кајлу Скоту, који сматра да је, по питању ситуације у Венецуели, Србија на погрешној страни историје.

„Баш су Американци на правој страни подржавајући Косово. Ми смо били на њиховој страни у оба светска рата, а они изабраше оне против којих су се борили у оба рата“, рекао је Дачић за „Новости“.

Скот је раније објавио на свом званичном Твитер налогу да је Србија по питању политичке кризе у Венецуели „на погрешној страни историје“.

„Народ Венецуеле гладује под нелегалном владавином диктаторског режима. Више од 50 држава Латинске Америке, Северне Америке и Западне Европе стало је уз народ Венецуеле и привременог председника (Хуана) Гваида. Србија је на погрешној страни историје“, поручио је Скот.

Дачић је раније рекао да Србија поштује сваки избор људи у Венецуели и да Србија није та која треба да одређује ко је председник.

„Србија води принципијелну политику засновану на поштовању међународног права, немешања у унутрашње ствари суверених држава и решавању спорова мирним путем“, казао је Дачић у разговору са замеником министра спољних послова Венецуеле Иваном Хилом.

Дачић: Питаћу Поповића зашто седи у Влади ако се не слаже са предлогом Вучића

Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је да ће се грађани о предлогу за решење косовског питања изјаснити на референдуму, као што је најавио председник Србије Александар Вучић, и навео да постоје неке идеје, али да „оне нису ни на столу јер нема ни дијалога“.

Он је за Радио телевизију Србије рекао да ће на седници Владе питати министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића зашто седи у њој „ако се не слаже са предлогом Вучића“, мислећи на Поповићеву реакцију на евентулано разграничење са Косовом.

„Питаћу га то на седници Владе“, рекао је Дачић, наводећи да је идеју о разграничењу, коју је поновио у среду, раније изнео и Вучић.

„Ако протерају Србе нећемо имати ни север Косова“, рекао је Дачић.

Он је нагласио да садашњим властима „није остављено ништа“ у преговорима са Приштином јер су се они који су раније преговарали „позивали да ће Устав Србије сам по себи све решити“.

„Ако желите компромис онда морате да понудите нешто што је компромис“, рекао је Дачић, наводећи да ни Дејтонски споразум није био у складу са Уставом Босне и Херецеговине, као ни Преспански договор, са Уставом Македоније.

Коментаришући оцену америчког амбасадора у Београду Кајла Ската да Србије није на правој страни историје у вези са Венецулеом, он је рекао да то није примерен начин да се разговара са Србијом и да њену спољни политику неће други одређивати.

„Америка је тиме што подржава Косово… баш су заиста на правој страни – злочина, лажи и свега осталог. Устолом у оба светска рата ми смо били на истој страни, на њиховој страни, а они подржаше оне против којих су се борили у оба светска рата – Албанце, толико о правој страни“, рекао је Дачић.

Говорећи о таксама на Косову на српску робу, он је рекао да укидање опстурирају неке европске земље.

На питање да ли је реч о Великој Британије и Немачкој, он је рекао да би могао да каже да је реч и о једнима и другима, али и још неким „које немају толики утицај“.

(Агенције)

5 replies »

 1. Građani će o KOsovu odlučiti na referendumu, koji se već dogodio u Vučićevoj glavi u kancelariji Donalda Trampa i Briselu. Biće to isti onakav referendum koji je Crnoj gori obezbedio ocepljenje od srbije i lažnu samostalnu državu. Na tom referendumu su glasali Mislimani iz Sanžaka i Šiptari i sa KOsova koji su u bili u gostima kopd svojih lažnih rođaka u Ulcinju , Baru i selima oko Ulcinja. Plus je ikradeno 79 hiljada glasova..Isti takav referendum je Vučić obavio sa svojom izdajničkom kamarilom.

  Свиђа ми се

 2. НЕМА БРЕ НИКАКВЕ ПОДЕЛЕ СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ ТО ЈЕ НАША СВЕТА ЗЕМЉА БЕЗ ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА НЕМА СРБИМА СПАСА ЈА САМ СЕ ЗАКЛЕО ОВИМ РЕЧИМА МИЛО МОЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈО АКО ТЕ ЈА НЕ ДАЈ БОЖЕ ЗАБОРАВИМ ТАКО МЕ БОГ ЗАБОРАВИЈО У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ ПОЗДРАВЉАМ ЕРП И КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ У ПРОГОНОНСТВУ И СВУ НАШУ СВЕТОСАВСКУ СРБАДИЈУ ДОК ЈЕ ЉУТИХ БРДЂАНА ЗАГОРАНА ПРАВИХ СРБА НЕМА ПОДЕЛЕ ТО НЕК ЗНАЈУ ОНИ ГОРЕ У БЕОГРАДУ И ОНИ окупатори ИЗ западне јевропе ЈЕР ЋЕ ЈОПЕТ ВАЖИТИ КРОЗ ХЕРЦЕГОВИНУ КРОЗ ВЈЕКОВЕ ОД КОСОВСКОГ ЉУТОГ БОЈА НАПАДЈУ НА ТЕБЕ СРБИЈО МОЈА АЛИ ТИ ДОЧЕКА СВАКОГ душманина У БРДМИМА ЂЕ душман ПЛАТИ ГЛАВОМ И БЈЕЖАНИЈОМ И СЛОМЉЕНОМ ВИЛИЦОМ И ЗУБИМА САМО ЗА ВОЈОДСТВО СВЕТОГ САВЕ ПОЗДРАВ НАПАЋЕНОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА НА КОСОВУ МЕТОХИЈИ ТО МИ ЈЕ РОД РОДЂЕЊИ ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ СССС

  Свиђа ми се

 3. То питање је решено Уставом Србије и Р 1244 СБ УН!
  Дакле, не постоји „питање Косова и Метохије – постоји само питање споразумевања са арнаутима о персоналној аутономији у оквиру Србије као државе!
  Знамо ми, тачићу, какав вам је бирачки списак и како добијате изборе и подршку на референдумима!
  НЕМА РЕФЕРЕНДУМА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!!!

  Свиђа ми се

 4. Dali su naši političari toliko ograničeni ili polupismeni.
  Kakvo priznavanje ili razgraničenje sa pokrajinom Kosovo i Metohije.
  Kosovu i metohiji dajte bilo kakvo ime, a u sastavu Srbije.
  Prekinimo svaki razgovor (dogovor) i čekajmo bolje dane.
  Oniće doći kad tad. Jedino da se borimo da sačuvamo preostale
  Srbe i njihov standard i slobodu na Kosovo. I tačka.

  Свиђа ми се