АКТУЕЛНО

ЧЕШКА: Протест против „независности“ – Удружење грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii „KOSOVO JE SRBSKO!“ (фото, видео)


У Прагу је у недељу (17.2.2019) одржан десети, јубиларни годишњи протест због једностраног проглашења „косовске независности“ у организацији удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii, на којој су традиционално развили транспарент „KOSOVO JE SRBSKO!“.

 

У организацији удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii у Чешкој је, на Вацлавском тргу одржан десети по реду протест са јасном паролом „KOSOVO JE SRBSKO!“. Говорили су Јарослав Фолдина (Jaroslav Foldyna), посланик Социјалдемократије у чешком парламенту, Вацлав Дворжак (Václav Dvořák) режисер и  аутор документарног филма Uloupené Kosovo (Отето Косово), Карел Јанко шеф Националсоцијалиста и Ева Новотна пијар иницијативе NE ZÁKLADNÁM.

Сваке године се окупе Чеси и њихови пријатељи, у организацији чешког парламентарца Јарослава Фолдине и познатог режисера Вацлава Дворжака да подсете да је Косово и Метохија отета територија од државе Србије. Они су прошле године потписивали петицију коју су предали влади Чешке за укидање признања самопроглашеног Косова од стране Чешке Републике. 

17.2.2019. Václavské Náměstí , Hlavní Město Praha, Czech Republic

„Ми, доле потписани, апелујемо на чешку владу да повуче признање такозване Републике Косово. Признавање самопроглашене државе косовских Албанаца, које се догодило у мају 2008. године од стране тадашње Владе Чешке грубо је кршење међународног права. На тај начин, бивша чешка влада игнорисала је препоруке Скупштине Републике Чешке и невиђено прекршила међународно признате споразуме и своје међународне обавезе, као што су Повеља УН, Завршне хелсиншке одредбе Резолуције 1975, Резолуцију Савета безбедности УН 1244, велики број међународних конвенција. Јасно је да су на српској покрајини Косово и Метохија, лидери албанске мањине прогласили сами своју државу, а та територија је и даље саставни део Републике Србије. Стога, ми тражимо да садашња чешка влада исправи срамоту Topolánkovy владе, која нас је тиме ставила у ранг земаља које прихватају односе држава по закону џунгле. То је за нас, чешке грађане апсолутно неприхватљиво“. (17.2.2018.)

Protest proti ukradení Kosova Srbsku a uznání jeho nezávislosti vládou ČR
živě Raptor-TV.cz, kamera Jan Dolens

ФОТОГРАФИЈЕ: Milutin Misa Ilic

***

ПОВЕЗАНО: 

*„KOSOVO JE SRBSKO!“: Петиција и протест – Исправите срамоту, повуците „признање Косова“ (фото, видео)

*Петиција и протест у Чешкој: Исправите срамоту, повуците „признање Косова“

ЧЕШКА: Удружење грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii најавили протест „Uloupené Kosovo“ („Отето Косово“)

———

17.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Вучић нас убеђује а и сугерише да Србија тамо нема ништа !
    Питање је дана када ће нас издајничка власт Србије убеђивати како КиМ никада није био српски, како Срби никада тамо нису ни живели, да КиМ није колевка свих Срба и Србије … Ко зна можда ће нас Вучић хапсити и спроводити у неке нове конц-логоре за све оне који се изјашњавају да су Срби, да су Светосавски православци … ко зна !?

    Свиђа ми се