АКТУЕЛНО

Марилина Века: Италијани се стиде због признавања Косова


16,2.2019. Новости

Марилина Века

Петиција са потписима више хиљада Италијана, у којој се од Владе у Риму тражи поновно разматрање признања такозване државе Косово, односно поништавање дипломатског агремана амбасадору у Приштини, биће предата 16. фебруара италијанском парламенту. Идеја је потекла од Срба у Италији којима се са великим одушевљењем прикључила група италијанских интелектуалца међу којима су историчар Стефан Пилото, почасни конзул Србије у Венету Лорета Бађо, професор универзитета Леанардо Кјарели, архитекта и писац Алесандро ди Мео, блогер Федерико Роберти… – открива, за „Новости“, Марилина Века, италијанска списатељица и жена која је од 2000. године на Косову и Метохији боравила чак 50 пута.

Века се нада да ће 630 посланика Доњег дома парламента пажљиво проучити петицију и у њој изнети разлоге за укидање признавања. Потписи ће се прикупљати до 15. фебруара, дан касније биће предати посланицима, а очекује се да документ стигне на расправу до 20. фебруара, дана када је ова земља 2008. признала Косово.

– Хоћу да верујем да ће италијански парламентарци присилити Владу да повуче признање, јер је то страшна срамота на образу наше земље – каже Века. – Оно што део међународне заједнице признаје Косово као државу у ствари је бандитско гнездо где нема баш никаквог закона, нарочито за Србе. За ових 19 година, колико долазим на КиМ, разговарала сам са породицама великог броја ваших сународника и готово са свим породицама отетих. Они су пре свих позвани да говоре о државности донетој на НАТО бомбама.

Века је објавила четири књиге о судбинама Срба из покрајине: „Изгубљено Косово“, „Пејзаж душе“, „Затвор под отвореним небом“ и „Вучје срце“. У њих је сместила више од 100 потресних судбина наших сународника. Са Диком Мартијем, чувеним швајцарским политичарем, размењивала је податке за књигу „Вучје срце“, у којој говори о судбина четворице Срба, лекару, инжењеру, професору и сељаку, чији су органи завршили у другим људима. Тврди да су приче аутентичне.

Италијански парламент

РАСПРАВА

– Са Мартијем сам размењивала мејлове и чак сам му послала концепте мојих књижевних радова са детаљима из разговора са фамилијама несталих о чијим сам судбинама писала – говори Марилина. – Он је био љубазан, одговарао ми је, али није био у могућности да ми помогне на терену. Није ми помогла ни јединица Посткрајмс инвестигејшн (Американци који наводно истражују ратне злочине на КиМ). Њихове истраге су, кажу, „класификоване“. Ја сам убеђена да свет једино жели да сакрије страдање ваших сународника, а никако да га расветли. За неколико месеци биће 20 година од највеће НАТО срамоте у Европи – бомбардовања ваше земље.

Ова храбра Италијанка тврди да ће њихова петиција имати хиљаде потписа њених сународника којима је истина о Косову све доступнија. Додаје да стотине људи долазе на трибине и предавања о Косову, које она и њени пријатељи држе широм земље, али има и оних који желе да је пошаљу у Хаг. Јер, како каже, што је истина о Косову очигледнија, то је више плаћеника који желе да је зауставе!

ВЕЛИКА ХРАБРОСТ

О стравичним судбинама ваших сународника сам писала свих ових година, али оно због чега се највише дивим Србима јесте храброст каква не постоји код других људи на свету – сведочи Века. – Мајка Симе Спасића, на пример, човека који у Београду води Удружење несталих, сама живи у напуштеној школи у Обилићу на километар од своје некадашње куће и нико не може да је натера у избеглиштво. Сваког дана гледа оџак на својој кући којој не може да приђе.

ЖРТВЕ ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА

Века је прва новинарка која је 2000. године писала о жртвама осирамашеног уранијума на КиМ међу италијанским војницима. Она је и дошла у Пећ као сарадник адмирала Фалка Акамеа, који је открио аферу о смртности италијанских војника Кфора на КиМ.

– Постоје код нас три парламентарне комисије, на ову тему су вођене стотине парница у којима су војници доказивали узроке и последице оболевања. Међутим, све то је далеко од уређеног система, јер је НАТО у Италији веома моћан. Неко добије одштету неко не.

ПОВЕЗАНО:

ПЕТИЦИЈА: 5.000 потписа да италијанска влада повуче „признање Косова“

2 replies »