АКТУЕЛНО

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ: Обједињена расправа о 40 тачака, Савез за Србију бојкотује


Скупштина Србије почела је данас ванредно заседање на чијем дневном реду се налази 40 тачака, а заседању не присуствују посланици Савеза за Србију.

фото РТВ: СКУПШТИНА СРБИЈЕ

На дневном реду заседања налазе се закони из области образовања, затим измене Закона о Српској књижевној задрузи, измене Закона о оружју, као и измене Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, који је поднела председник Скупштине Маја Гојковић. Посланици треба да потврде и више међународних споразума.

На предлог шефа посланичке рупе Српске напредне странке Александра Мартиновића, парламент ће о свим тачкама дневног реда водити обједињену расправу.

СзС: У скупштини прес конференције,бојкот рада „у пленуму“

Странке Савеза за Србију и поједини самостални посланици саопштили су да од данас „активно“ бојкотују Народну скупштину, што значи, како су рекли новинарима, да ће бити присутни у згради парламента и држати конференције за медије, али неће учествовати у пленумској расправи.

На првој прес конференцији, а најавили су и следеће, на пола сата, развили су транспарент „1 од 5 милиона“ и позвали министра просвете Младена Шарчевића да поднесе оставку, јер је, како кажу, увредио и омаловажио професоре.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је, међутим, „све из власти“ да поднесу оставке јер, према његовим речима, крше законе и Устав.

Бошко Обрадовић је објаснио да је бојкот парламента примена документа који су објавили недавно под називом „Споразум с народом“.

„У Србији ништа не функционише, од Уставног суда до других институција. Ми ћемо на сваких пола сата држати конференције за новинаре и то ће бити наставак отвореног парламента из децембра“, рекао је Обрадовић, подсећајући на догађај када је опозиција остала целе ноћи у скупштинском здању.

Конференцију за новинаре су одржали Горан Ћирић (ДС), Бошко Обрадовић (Двери), Санда Рашковић Ивић (Народна странка), Мирослав Алексић (Народна странка) и самостални посланик Јован Јовановић.

Јерков: Оставила сам Шарчевићу имена, да их поново прочита – родитељи студената нису гласали да Шарчевић и муфтија Муамер Зукорлић воде образовање

Посланица ДС Александра Јерков рекла је данас новинарима да је министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу данас оставила петицију са више од 1.500 потписа професора и сарадника универзитета и факултета који су пружили подршку грађанским протестима.

Јерков је у Скупштини Србије казала да је петицију оставила симболично на вратима сале у којој се одржавала седница одбора за образовање.

„То су људи које је министар Шарчевић понизио, омаловажио говорећи како ту нема озбиљних имена. Оставила сам списак да га поново прочита, јер су ту имена пред којима би сваки министар просвете морао да буде мањи од ‘маковог зрна’. Министар је данас дошао да разговара о науци, а истовремено понижава оне који се тиме баве“, рекла је Јерков.

Посланица демократа је поручила да министар мора да зна да не може на такав начин да игнорише академску заједницу и да, како је рекла, родитељи студената нису гласали да Шарчевић и муфтија Муамер Зукорлић воде образовање у Србији.

Мартиновић: „Ђиласов пелцер“ – желимо новац, али да не радимо

Бојкот Скупштине Србије од посланика који припадају такозваном Савезу за Србију показује да они настављају са старом праксом да бојкотују своје обавезе, али не плату и све друге привилегије, рекао је данас шеф посланика СНС Александар Мартиновић и додао да ће напредњаци са коалиционим партнерима нормално наставити са радом.

Мартиновић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије казао да је пре неколико дана посланицима исплаћена плата и паушал, а да су „господа која бојкотују“ тај новац примила, а данас се, каже, нико од њих није појавио на седници.

Међу њима су, истиче, Мирослав Алексић (Народна странка), Балша Божовић (ДС), Драгољуб Мићуновић (ДС), Бошко Обрадовић (Двери), Санда Рашковић Ивић (Народна странка), Марко Ђуришић (СДС), Гордана Чомић (ДС)…

„Плата се не одричу, паушала се не одричу, они само неће да раде и види се да се тај Ђиласов пелцер добро примио. То их је он научио да узимају паре, а да не раде“, рекао је Мартиновић и закључио да је политика Савеза за Србију – дајте нам што више пара и привилегија, али без обавеза.

Како каже, они су постали толико грамзиви да су изгубили компас, а у прилог томе иде и то што су се данас поново уписали да су ушли у салу, а нису, а наплатили су и путне трошкове.

Он је рекао и да лидери такозваног Савеза за Србију сваког дана говоре о грађанима, како се смрзавају, како се солидаришу са њима, а да им се нико од њих на протестима није обратио, што је, каже, незабележено у политичкој пракси.

„Политичари који организују протесте се не обраћају, зато што се плаше да ће народ нешто да им добаци, као што се десило Ђиласу. Када су га питали одакле му паре, он их је опсовао. Пошто не смеју сами да се обрате народу онда подмећу увек исте глумце из суботе у суботу. И то је у реду ако ће глумци бити председници владе, министри, међутим, они се боре да буду министри, а глумци су само фасада, и то лоша“, рекао је Мартиновић.

Шеф посланика СНС истиче да политичари који су до 2012. године били на власти желе да се врате и подсетио да је реч о Драгану Ђиласу који је, каже, узео 500 милиона евра, или Вуку Јеремићу који је узимао стотине хиљаде евра дневнице за путовања, а да ништа за државу није урадио.

„Која држава је повукла признање за време Тадића и Јеремића. Ниједна. А за време Вучића 14 њих је повукло признање, и то без наплаћивања дневница“, рекао је он.

Мартиновић се осврнуо и на потез посланице ДС Александре Јерков која је позвала министра Младена Шарчевића да још једном погледа списак професора и сарадника факултета који подржавају протест.

Он је рекао да је реч о „фалсификату“ будући да је за кратко време пронашао 35 имена на списку која се понављају.

„Поштујемо свако име и свачије мишљење, и Косте Чавошког и Стевана Лилића који су се до јуче међусобно оптуживали да су националисти, односно издајници, али то је нешто друго. Поштујемо свачије мишљење. Ипак, списак који је окачила Јерков је фалсификован, јер се на њему имена понављају“, рекао је Мартиновић.

Истакао је и да је „такозвани писац“ Марко Видојковић увредио целокупну универзитетску и академску заједницу речима да је Правни факултет „легло пацова, криминала, корупције и да тамо седе ниткови и бандити“.

„Питам их је л’ то политика Савеза за Србију, да вређате људе, да их понижавате, да претите вешалима, да наплаћујете нерад, да бојкотујете седнице, али не и плату? Ни ресторан не бојкотујете, бојкотујете само рад. Због тога вас грађани неће јер су видели какви сте. Били сте такви до 2012. године, а сада сте гори него што сте били“, рекао је Мартиновић.

Он је истакао да СзС нема проблем са институцијама већ са народом, јер их народ неће, па им је, како каже, „Вучић за све крив“.

„Ако хоће изборе, нека кажу – услови исти 19 година“

Мартиновић је изјавио да је велика лаж да изборни услови нису фер, јер, како је објаснио, Закон о избору народних посланика је усвојен пре 19 година и није се мењао.

Мартиновић је рекао да су се под истим изборним условима формирале владе и 2000, 2004, 2007, 2008. године, а изборни услови су онима који данас желе да се врате на власт без избора, почели да не ваљају 2012. године, када нису могли да формирају власт.

Он је истакао и да су услови за појављивање у медијима остали исти, те да мисли да је данас чак СНС дискриминисана по том питању.

„Никад више медијског мрака није било него кад су они били на власти. И данас се врте једна иста лица на телевизијама која су освојила пет и шест одсто подршке бирача. Имате и недељнике на чијим се насловницама држава упоређује са Аушвицом. Је л’ се због тога десило неком нешто?“, упитао је Мартиновић.

Он је констатовао да је Србија земља у којој има више демократије него у неким земљама у Европи.

Мартиновић је поручио и да се власт добија и губи на изборима, а не на улицама.

„Ако хоће изборе, нека кажу јасно и верујем да ћемо им изаћи у сусрет. А ако неће, онда желе да добију власт на неки други начин, а ако вас интересује који је то начин, питајте њих. Да ли желе да понове крвави сценарио из неке друге државе? Ја мислим да то није будућност Србије и да су Србији потребни мир и стабилност“, рекао је Мартиновић.

Шешељ против изручења САД, накнадна кукњава је узалуд

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је данас да Скупштина Србије не би смела да усвоји Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, јер би он могао да има катастрофалне последице, а свака „накнадна кукњава би била узалудна“.

Шешељ је у парламенту казао да тај споразум предвиђа изручење људи из Србије које се сумњиче за кривична дела још од 1991. године, односно да има ретроактивно значење што је, према његовим речима, врста преседана у праву.

Додао је да је циљ споразума „потцењавање“ Србије правосудним властима САД и да се није водило рачуна о разликама између кривичноправних система две земље.

„Прво ће уследити захтев за изручење убица браће Битићи, али не оних за које српски органи утврде да су починиоци, већ оне за које Американци кажу да су осумњичени“, казао је Шешељ.

Према његовим речима, Вашингтон ће се тражити и изручење осумњичених за паљење америчке амбасаде у Београду а, како је додао на такав захтев требало би одговорити – испоручићемо их када САД казне одговорне за бомбардовање кинеске амбасаде.

Шешељ је критиковао то што је на дневном реду скупштине обједињено 40 тачака дневног реда који немају „везе једна с другом“ и додао да парламент „нема демократски дух“.

СПС: Новопечени петооктобарци желе „копи-пејст“

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић изјавио је да грађани Србије данас у пленумској сали могу да виде посвећене посланике који желе да доприносе својим стручним коментарима у вези са предложеним законима.

Јовановић је тако прокоментарисао бојкот дела опозиције у пленуму.

„Ова врата представљају улаз у храм демократије. Отворена су за све који желе да допринесу да грађани добију квалитетне законе“, рекао је Јовановић и приметио да се данас у сали пристојно коментарише, у складу са Пословником Народне скупштине, „онако како то грађани од посланика и траже“.

Он је оценио да је „све ван сале“ одраз популизма и демагогије алудирајући на посланике дела опозиције који бојктују седнице парламента, али држе конференције за новинаре на сваких пола сата.

Сматра да се опструкцијом и деструкцијом не може постиће ништа, као ни примитивним вређањем и позивањем на линч.

Јовановић верује да ће грађани имати прилику да такво понашање осуде јер, према његовој оцени, они неће прихватити лицемерје, обмане и заблуде.

„Новопечени петооктобарци принципом ‘копи-пејста’ покушавају да придобију грађане, али неће они насести на то“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, посланици власти ће наставити да раде посвећено и одговорно, те да доносе важне законе.

ИЗВОР: РТВ

***

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да опозиција неће учествовати у узурпаторском парламенту, јер тај парламент више нема никакав легитимитет, али да ће одржавати паралелни парламент у скупштинском холу и кренути у активне разговаре са грађанима широм Србије.

„Ми, потписници предлога Споразума са народом смо озбиљни људи. Ми стојимо иза својих речи, ми стојимо иза онога што смо потписали. Једна од тих тачака јасно каже напуштање свих скупштина, од републичког, преко покрајинског до локалног нивоа. Зашто то ми радимо? Зато што у Србији више ништа не функционише. Зато што у Србији не постојие више нормалне институције, од Уставног суда преко скупштина до других главних државних институција које не функционишу и којима руководи један човек. Ми желимо да покажемо да ови који овде управо започињу седницу Народне скупштине нису Народна скупштина, нису народ, нису држава Србија. ОНи су отети парламент, они су окупирани парламент, они владају без икакве нормалне ситуације у овој држави.“ – рекао је Обрадовић.

Обрадовић је истакао да је ово јединствена порука солидарности са грађанима који у више од 50 градова и места у Србији протестују сваке седмице од среде до недеље, а у Београду већ десет недеља. Такође је нагласио да ће опозиција бити на свим протестима са народом и да наставља своје посланичке дужности ван нелегалног парламента.

„Од сада и домаћа и међународна јавност нека зна да у Србији постоје два парламента. Један узурпаторски, насилнички који започиње ову ванредну и други демократски, слободни који ће се одвијати овде у холу Народне скупштине или на неком другом месту, увек када се одвија и овај узурпаторски, и расправљати о темама које су на дневном реду и о другим темама које никада не могу да се нађу на двеном реду овог лажног узурпаторског парламента.“ – закључио је Обрадовић.

Обрадовић је у име свих посланика опозиције затражио оставку министра Младена Шарчевића због увреде упућене универзитетским професорима који су подржали протест.

Инфо служба Двери

———

11.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Сасвим случајно, малтретирајући даљинац, допао сам на седницу Скупштине. Приморао сам себе да двадесетак минута слушам „скупштинску већину“ како посвећено ради јер јој „простачка опозиција“ не смета.

  Видео сам да министар Културе, … и информисања седи у сали. Џаба седи. Из иступања посвећених посланика никако нисам схватио о чему је седница Скупштине.

  Атмосфера је била као на колективној психотерапији. Пљување, лагање, извртање чињеница, … бес на опозицију која није у сали да све то чује.

  А дневни ред, дискусија по својим амандманима – ништа, ма ко ј**е Законе. Важно је осути паљбу и лажи на оне који нису ту.

  Боже ме сачувај, које стадо лудих крава!

  Свиђа ми се

 2. Бранко Драгаш, 11 Фебруара 2019:

  ТОЛЕРАНЦИЈА
  Невероватну острашћеност према мени показују Ђиласовци.
  На ове Вучићеве сам већ навикао.
  Драмосерови ботови су простачки глупи.
  Ђиласови ботови су перфидно покварени.
  Погодио их је мој слоган НИ КУРАТ НИ МУРТА.
  Који данас постаје слоган прави Србије.
  Која не припада ни Курти ни Мурти.
  И која је већинска Србија.
  Која не жели да буде поново преварена.
  Ни од Куртне нити од Мурте.
  Ђиласови ботови ме пљују, вређају и хоће да ме преваспитају.
  Преваспитавање спада у фашистичке методе промене свести насиљем.
  Вучићеви ботови су већ давно дигли руке од мене.
  Не могу да ми опросте што сам у лето 2012.године, када су велеиздајници доведени на власт, опоменуо јавност Србије да је Вучић опасан психопата и егоманијак, који је добио задатак да уништи Србију и сатре Србе.
  Ни један ни други немају никакве политичке идеје, нити конкретна решења како да Србију направе развијеном и богатом државом.
  Њихова владавина се заснива на пљачкањима и манипулацијама.
  Циљ Курте и Мурте је буду окупациони управници поробљене Србије.
  Намера им је да се смењују на власти, све док окупирана Србија не пропадне.
  Острашћеност Ђиласових ботова је једнака острашћености Вучићевих ботова.
  Суштина те острашћености потиче из тоталитарне политичке свести.
  Курта и Мурта су прави представници политичког тоталитаризма.

  Пошто владају или су некада владали на исти тоталитарни начин, пошто су опљачкали и уништили Србију, потпуно је природно да им грађани Србије више не верују.
  Али, Курта и Мурта су свесни да им највећа опасност долазе од оних грађана који траже укидање политичког система у коме је могућ такав политички тоталитаризам.
  Који траже да се демократизује друштво и да више немамо ни Курте ни Мурте.
  Зато се Курта и Мурта удружују, договарају и праве нову превару.
  Ботови Курте и Мурте служе да замагле права питања која поставља окупирани и опљакани народ.
  Ботови Курте и Мурте су добили задатак да муте.
  И да заведу народ да је одлука о подршци мањем Злу боља, него одлука о подршци већем Злу.
  Некада је мање зло био Курта, па је народ гласао за Курту у обарању Мурте са власти.
  Данас је мање зло Мурта, па народ треба да га подржи да би оборио Курту и поново преузео тоталитарну власт.
  Шта народ добија мењањем Курте и Мурте на власти?
  Ништа.
  Народ је губитник, све док Курта и Мурта владају.
  Суштина политике мора да буде у томе да више немамо у друштву НИ КУРТУ НИ МУРТУ.

  То се једино може остварити ПРОМЕНОМ ПОЛИТИЧКОГ СИСТЕМА.

  Нема другог начина.
  Морамо, господо другови, да променимо тоталитарни политички систем.
  Уместо лажне представничке, шпекулативне демократије, која је потпуно обесмислила Демократију и угрозила постојање Републике, понудио сам политички систем НЕПОСРЕДНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ у којој нема ни Курте ни Мурте.
  Моја идеја непосредне демократије негира политичке паразите и професионални политички олош.
  Моја идеја непосредне демократије је у интересу сваког грађанина Србије.
  Бирачко право ТРАЈНО остаје у рукама грађана.
  Никада више слободни грађани не преносе своје бирачко право на политичаре, него они директно и непосредно сами одлучују.

  Грађани одлучују о свим питањима везаним за заједницу.

  Јавним расправама и слободом медија се омогућава да сви грађани буду упознати са политичким идејама која им се нуде.
  О стручним питањима вођења државе одлучују искусни, проверени и доказани стручњаци, који добијају могућност да управљају свим државним ресурсима.
  Али, рад стручњака се строго контролише кроз њихове остварене резултате.
  Које анализирају и мере ослобођени грађани Србије.
  И који знају да процене да ли из тих остварених резултата имају интересе или немају интересе.
  О овоме новом политичком систему кога нудим грађанима Србије сам много писао и тумачио.
  На почетку, пре десетак година, мало га је људи у целости разумело.
  Наставио сам упорно да објашњавам.
  Данас почињу да га прихватају многи.
  Нисмо још већина, али мислим да ћемо успети да објаснимо већини грађана.
  Проблем ми представљају заробљени медији, који не смеју ове моје идеје да преносе.
  Забрањују им то и Курта и Мурта.
  Све што пишем и говорим у јавности, све политичке идеје које износим, јавно и отворено,више не припадају мени.

  То постаје власништво грађана Србије.
  Ако те идеје прихвате грађани, онда мој јавни рад има смисла.
  Ако те идеје не прихвате грађани, онда ми остаје морална сатисфакција да се, ипак, нисам предао и да сам све покушао, што је у мојој моћи, да помогнем грађанима Србије, Србима и Србији.
  Време ће, наравно, показати да ли су моје идеје биле добре или нису.
  Пошто немам никакве личне политичке амбиције,негирам политички тоталитаризам и залажем се за непосредну демократију без професионалних политичара, онда ми је много лакше да, сходно мом знању и моралној вертикали, нападам превазиђен систем представничке демократије.
  Мислим да остваривањем политичких идеја које предлажем добијају само грађани Србије.
  Губитници су и Курта и Мурта.
  И њихови ботови.
  Који лешинаре на остацима тоталитарне власти Курте и Мурте.
  Острашћеност коју показују ботови Мурте, само је доказ да сам погодио праву политику суштину.
  Ботови малограђанера, аутошовиниста и аутоколонијалних сатрапа, празноглаваца, скоројевића, јапијеваца, политичких идиота, професора фуснота,бриселских тезгароша и прдогуза, фрустрираних невладиних јахачица тираније, мржње, злобе и манипулације,које фантастичном брзином празне државне фондове, ботови читавог тог лажног и банкротираног света представничке демократије, изгубљених људских права и монополизованих слободних тржишта, нападају ме најстрашније јер су се престравили пред мојим политичким идејама о непосредној демократији у којој више нема паразитског политичког олоша и његових плаћених ботова.
  А толеранција?
  А право на изношење другог мишљења?
  Ма јебеш, бре, толеранцију!
  Нема толеранције за оне који не мисле као Мурта!

  Све које нападају Мурту треба протерати из друштва и забранити.

  Треба их – преваспитати!

  Сада је најважније да се Курта скине са власти.
  Сви који нападају зликовца Мурту су непријатељи народа у протестима.
  Сви такви раде за Курту.
  Дефетисти су, јер их Курта плаћа.
  Шире апатију, јер су ботови Курте.
  Сада је најважније да скинемо Курту.
  А после?
  Шта после?
  Када скинемо Курту?
  Није важно. Нека влада Мурта.
  Тако се круг Зла затвара.
  И наставља уништавање Србије.
  Износим своје политичке идеје на слободно тржиште политичких идеја.
  Намењених грађанима.
  Који треба да донесу коначно одлуку.
  Грађани су ти који одлучују.
  И настојим да ме што више грађана из Србије и расејања чује.
  Моје политичке идеје узгајам у својој политичкој башти.

  И објављујем на интернету.
  Свако може да убере цвет из моје баште и да га присвоји.
  Али, нема права да брутално гази башту.
  Никада нисам отишао у туђу башту.
  Нисам газио у туђој башти цвеће.
  Напротив, преносио сам са других сајтова и других портала, све ауторе чије сам ставове сматрао да су интересантни за јавност.

  Без обзира ко су аутори и да ли се слажем са тим њиховим ставовима.
  Заступам мишљење да треба да цвета хиљаде цветова.
  И тако се у пракси понашам.
  Грађани ће да препознају који цветови миришу, а који смрде.
  То право избора припада само грађанима.
  Овакав став о политичким идејама немају, нажалост, други актери јавне сцене.
  Већина њих је већ сврстана око Курте и око Мурте.
  Ту налазе уточиште за своје личне интересе.
  Заједница и интерес грађана за њих не постоје.
  Само уско страначки интереси и лични материјални интереси.
  Отуда потиче толика мржња према мени.
  Која се преноси на ботове авлијанере, који лају на све што не разумеју или што им је показано да нападају и уједју.
  Уопште се не поставља кључно питање – зашто се не отворе јавне дебате?
  Зашто се не обезбеди слобода говора и онима који другачије мисли?
  Нисам ја једини забрањен.
  Има много других, паметнијих и образованијих, које Србија не може да чује.
  Зашто?
  Чега се плашите?
  Спортски речено, сви морамо да трчимо у својим стазама.
  И свако трчи своју трку.
  Не можете у току трке, пред јавним мњењем, да ударате другог тркача.
  Зато што трчи брже од вас.
  И зато што ће вас сигурно да победи.
  Такође, не можемо да трчимо у трци где смо ми на старту, док се политички олош свих боја налази на неколико метара од циља.

  Нови изборни закон све учеснике трке мора да врати на старт.
  Понављам, слобода мора да буде увек за онога који другачије мисли.
  Толеранција је када се тим нашим мислећим људима обезбеди слобода говора.
  И поштена трка.

  Свиђа ми се