АКТУЕЛНО

Ориано Матеи: Мило узимао кредите на име Црне Горе, а паре стављао на приватне рачуне


Ја до данас нисам исплаћен, и дуговање Владе Црне Горе према мени достигло је цифру од 60 милиона долара, истиче Матеи

Мило Ђукановић, Гаранција Владе за Ориана Матеиа, Зграда Societe Generale Montenegro – некадашња Подгоричка банка

Лажне гаранције, неиспоштовани договори, кредити узети у име грађана Црне Горе и њиховог наводног економског развоја, суме новца од којих се обичном грађанину заврти у глави, само су неки од скандала о којима јавност ништа не зна.

Афера „Коверта“ тек је загребала по површини криминал који је у име овог народа чинила Влада Црне Горе.

Како се кретала наша „спољна“ политика зна се само из пар „инцидената“ као што су оптужнице против Мила Ђукановића, Душанке ЈекнићВеселина Баровића у Барију, као и оне против Ђукановића у Швајцарској. Све је то, међутим, у Црној Гори стављано под тепих.

Дио истине о ономе што се дешавало девесетих година у Црној Гори, из којег се може видјети како су данашњи богаташи стварали свој први капитал, открио је редацији ИН4С италијански брокер Ориано Матеи.

Подсјетимо, Матеи је 1996. године има задатак да за Црну Гору обезбиједи инвестиције. Он је тада добио гаранцију од Владе Црне Горе односно Министарства спољних послова, на исплату чак девет милиона долара за своје услуге. Новац је требала да исплати тадашња Подгоричка банка, данашња Societe Generale Banka Montenegro.

Наиме, дате су три владине гаранције, које је потписао Јекнић за надокнаду брокера који је пратио трансакцију.

Влада је тада, у име економског развоја Црне Горе у Швајцарској подигла кредит од астрономских милијарду долара. Грађани наравно, од тог кредита нису видјели цента. Новац је отишао, сва је прилика, на приватне рачуне.

„Никада нећете сазнати на којим се иностраним приватним рачунима налази државни новац“, казао је министар финансија Предраг Горановић децембра 1996. у црногорском парламенту на прозивке опозиције да каже шта се десило са новцем.

Гаранције Подгоричке банке умјесто Владе Црне Горе

Влада није испоштовала ни оног који је посредовао у проналажењу инвестиција, а то је управо Матеи.

У документу, који носи назив Гаранција, стоји како је сума од девет милиона долара наплатива од 31. јула 1997. године.

Подгоричка банка потписник Гаранције, али никада није исплатила оно што је била обавезна. И нико никада за то није одговарао. На Гаранцији се у име банке потписала Радмила Савићевић, тадашњи генерални директор Подгоричке банке. Савићевић не само да није одговарала, већ је и напредовала, до члана Савјета Централне банке, коју ових дана такође потресају скандали.

Можда ће се читаоци питати зашто је била потребна гаранција? Гаранција се обично даје усљед склапања великог посла, и њом се осигурава да ће обавезе једне стране из уговорног односа бити испуњене. Другим ријечима, банка се путем банкарске гаранције обавезује да исплати одређени новчани износ другој страни (кориснику гаранције) из уговорног односа у случају да компанија (у овом случају Влада Црне Горе) не буде у стању да испуни своје обавезе у прописаном периоду. С обзиром да Влада није исплатила Матеиа, то је морала да учини Подгоричка банка.

фото: ИН4С

У Гаранцији, чију је копију нашој редакцији доставио Матеи, јасно се види да је 12. јула 1996. године Министарство спољних послова Црне Горе издало је гаранцију од 9 милиона америчких долара.

Гаранцију је потписао у име Владе Црне Горе министар спољних послова Јанко Јекнић.

Ја доље потписани, за и у име Владе Републике Црне Горе, као званично овлашћено лице овим неопозиво и безусловно, преузимам да платим у вези ове гаранције према наредби г. Ориана Матеиа, корисника овог документа, на дан доспјећа суму од 9 милона америчких долара у законитој валути САД након представљања и предаје у канцеларијама Подгоричке банке са сједиштем у Подгорици, у Републици Црној Гори“.

Како се наводи у гаранцији исплата је ослобођена било каквих додатних наплата, надокнада раније или касније наметнутих или процијењених од стране Владе Црне Горе или неког политичког тијела.

Гарацијом ће, наводи се у документу, бити управљано у складу са законом Уједињеног краљевства Велике Британије.

„У случају измирења гаранције прије датог рока ова гаранција мора бити одмах послата нама“, наводи се у документу.

До измирења никада није дошло. Новац од милијарду долара узели су званичници Владе и ставили на своје приватне рачуне. Грађане, у чије су име подигли астрономски кредит оставили до данас у сиротињи. Остаје отворено питање шта би било са Црном Гором да су новци заиста искориштени за економски развој државе. Остаје непознато и колико је других кредита подигнуто, и колико је других Ориана Матеиа остало неисплаћено.

Матеиу Влада Црне Горе дужна 60 милиона долара

Иако се данас званично тврди да Ђукановићево богатство износи око 150 милиона евра, према наводима Матеиа, он је само 1997. године зарадио десетине милиона. На дуговање Владе није заборавио, штавише, камата само расте.

Мило Ђукановић је 1997. године, захваљујући мом професионалном ангажману на мандату тадашњег фидуцијара Владе Црне Горе Ентонија Апап Болоње зарадио десетине милиона долараЈа до данас нисам исплаћен, а дуговање Владе Црне Горе према мени достигло је цифру од 60 милиона долара“, казао је редакцији ИН4С Ориано Матеи.

До дана данашњег још нико није одговарао за скандал око овог кредита, као уосталом око ниједног спорног пословања Владе Црне Горе.

повезано: Матеи: Мило и Душка добро да размисле о свему

ИЗВОР: ИН4С

——–

11.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. КЛЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА МАЛИСОРА МИЛА ЂУКАЈА И НА СВЕ погане рдђе несоји ТЗВ РЕФЕРЕНДУМ СРБИ НИЈЕСУ И НЕЋЕ НИКАДА ДА ПРИЗНАЈУ ПОГОТОВО ВАСОЈЕВИЋИ У БЕРАНЕ СЕ ВИЈОРИ НЕМАЊИЋА БАРЈАК СРБИЈА РАШКА НИКАДА монтенегро НИЈЕ ОВО монтенегро НО НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО СССС

    Свиђа ми се

  2. Мило одрадио посао. Уз помоћ лажираног референдума издвојио српску државу Црну Гору из заједничке државе са Србијом. Признао независност лажне нарко терориситчке државе Косове, увео Црну Гору у НАТО. И као што то увијек бива, вјерном слуги запада одбројани дани. Али, Милу их одбројаше нешто много брзо, узимајући у обзир количину посла коју је одрадио. Било је заочекивати да ће му дати бар мало да ужива у плодовима своје издаје, али изгледа од тог ништа. Афера за афером, напад за нападом…

    Свиђа ми се