АКТУЕЛНО

ПЕТИЦИЈА: Спречимо продају Меморијалног комплекса „Бошко Буха“


ТЕКСТ ПЕТИЦИЈЕ:

Поштовани господине Мандићу, (испред Музеја у Пријепољу), поштовани председниче Општине Пријепоље, господине Зиндовићу, и поштована стечајна управо ПУТНИК ПРИЈЕПОЉЕ у чијем се власништву налази комплекс „Бошко Буха“, обраћамо вам се поводом оглашене продаје објеката и земљишта у склопу Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља.

Ми смо група људи која годинама ради са децом и младима, као и за децу и младе кроз различите програме, ми смо они који раде у образовању, просвети, култури, науци, привреди. Ми смо пре свега савесни грађани из Србије и региона. У више наврата водили смо децу из читавог данашњег региона, некадашње СФРЈ, у дечји дом „Боско Буха“ код Пријепоља. Као што знате, на овом месту реализовани су бројни едукативни и стваралачки програми кој су имали немерљив утицај на сазревање и развој бројних генерација.

Окружење у коме смо радили доприносило је стваралачкој и подржавајућој атмосфери и многа пријатељства између деце из различитих средина, развила су се и одржала захваљујући школама у природи и камповима који су се одржавали на Јабуци.

ИСТОРИЈСКИ ЗНАЧАЈ

Смрт најмлађих представљала је тешко наслеђе Другог светског рата. Према попису из 1948. године деца до 14 година старости чинила су скоро 33 % свих грађана Југославије. У годинама после Другог светског рата југословенска држава се интензивно служила представом детета жртве рата како би јасније позиционирала улогу најмлађег грађанина у новој држави. Једно од најприсутнијих лица детињства у првим годинама после рата било је лице детета борца. Са једне стране оно је припадало корпусу жртава свих узраста који су се борили за слободу јер је је једна од основних одлика антифашистичке културе сећања која је негована у Југославији и Европи после Другог светског рата било одавање почасти активним борцима у борби против фашизма.

Са друге стране, оно је експлицитно требало да афирмише дечију жртву која је пала као активан борац за слободу легитимишући на тај начин децу као друштвену групу која у годинама после рата морају имати активну улогу у процесу изградње новог друштва. Управо због тога најмлађи носилац Ордена народног хероја у Југославији је био Бошко Буха, седамнаестогодишњи дечак, учесник Народноослободилачке борбе који је погинуо на Јабуци код Пријепоља 1943. године баш на месту на ком се налази Меморијал.

Изградња меморијалног комплекса на Јабуци код Пријепоља почела је 1964. године. Меморијални комплекс „Бошко Буха“ кога сачињавају: камени белег са натписом: „Овде је 1943. године погинуо пионир, борац и народни херој Бошко Буха“, седамнаест борова који су посађени на месту његове погибије, бронзана фигура дечака-борца са пушком и књигом, осам бронзаних спомен биста југословенских пионира-партизана од којих је већина постхумно одликована Орденом народног хероја (Лепа Радић, Вера Мишчевић, Мате Блажина, Сава Јовановић Сирогојно), Дом културе, Дом пионира и омладине Југославије и Спомен дом „Бошко Буха“ јединствен је меморијал не само на подручју Републике Србије већ и на простору читаве бивше Југославије па и шире јер указује на значај који имају деца као друштвена група у изградњи читаве заједнице.

Меморијал „Бошко Буха“ јединствен је и по томе што су га изградила управо деца.
Средстава за изградњу Меморијала прикупљена су од тзв. „пионирског динара“. Споменик Бошку Бухи кој је откривен 27. септембра 1970. године, идејно је решење девојчице Јадранке Берић из Горњег Милановца која је заједно са шест хиљада шездесет девет пионира из целе Југославије учествовала на конкурсу: Како замишљам споменик Бошку Бухи.

На жалост, овај дом никада није стигао на ред за реновирање, и тако су његове активности временом угашене. Са друге стране, зграда се налази у лошем стању, али није девастирана и могла би да се обнови уз материјална улагања. Подсећамо вас и на оно сто је такође познато, да су финансирање објекта дословно сносила деца из некадашње СФРЈ шаљући прилоге, како би се подигао објекат где би се реализовале рекреативне наставе, школе у природи, летовања и зимовања. То је био такозвани пионирски динар.

Овај објекат, стога, намењен је деци и припада им. Ми наравно знамо да не можемо спречити и онемогућити продају и распродају свега што јесте (и није) за продају, најчешће у бесцење, али молимо вас и апелујемо на вас да искористите свој утицај и позицију и изузмете овај објекат и његову околину од продаје, како бисмо га заједничким снагама сачували, реновирали и оспособили да буде оно чему је намењен – простор за игру, учење, креативне и стваралачке активности, дружење и здраво одрастање наше деце којима је данас то, више него икада раније, неопходно.

Распродаја пионирског музеја и дома „Бошко Буха“ на Јабуци није само продаја физичког објекта – зграде, то би била распродаја племенитих идеја пацифизма, антифашизма и борбе за правду и једнакост.

Унапред вам најлепше захваљујемо што ћете прочитати и размотрити овај апел. Ивана Богићевић Леко, драмски педагог др Сања Петровић Тодосијевић, историчар, Институт за новију историју Србије, Центар за југословенске студије

Ивана Богићевић Леко Контактирајте аутора петиције

КЛИК И ОВДЕ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ ПЕТИЦИЈУ

 

ИЗВОР: peticije24.com

9.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић