АКТУЕЛНО

КЉУЧНИ ДОКУМЕНТИ ГЕСТАПОА СУ У НОВОМ САДУ: Њима покопавамо усташку митоманију у Хрватској – Степинац знао за усташке злочине у време НДХ


У Архиву Војводине у Новом Саду од 2008. године налази се документ који потврђује да је загребачки надбискуп кардинал Алојзије Степинац био упознат са усташким злочинима у време НДХ.

фото: РТВ

У досијеу су детаљно описана зверства над Србима и Јеврејима почињена 1941. и 1942. године у логорима у Јасеновцу и Новој Градишки, али и у другим подручјима НДХ. Све је поткрепљено са 63 аутентичне и „немачком прецизношћу нумерисане“ фотографије, пишу „Вечерње новости“.

Реч је о сведочењу које је Степинцу 1942. године послао сведок усташких злочина. Он се потписао као „католик хришћанин, па тек онда Хрват“.

Сведочење на 300 страна преведено је на немачки језик и било је дeо досијеа Гестапоа. Деценијама је ова документација била дeо личног фонда Славка Одића, носиоца партизанске споменице, службеника СУП-а и генералног конзула у Торонту.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић рекао је да су ови документи откривени игром случаја у јеку покушаја хрватских екстремиста да ревидирају усташку историју и вишеструко умање број српских и јеврејских жртава у Јасеновцу и другим логорима НДХ.

Кузмановић је навео да ће документација бити преведена, публикована и дигитализована да би била доступна историчарима и истраживачима.

Он је напоменуо да све указује на то да је у питању досије који је састављао заповедник њемачке службе безбедности у тада окупираном Београду, а био је директно потчињен Гестапоу.

Кузмановић је нагласио да су та документа неоспорива, јер су их саставили представници немачке обавјештајне службе током рата.

Осим детаљних сведочанстава о злочинима, досије садржи дописе људи који су се обраћали вишим структурама Немачке или Комесаријату за избеглице да их заштите од дивљања усташа. Фотографије, које су приложене, снимане су током извршења злочина.

У досијеу о хиљадама жртава нашло се и име Милене Божинић којој је дете ножем истргнуто из утробе, као и наводи да су Срби били присиљивани да пију крв убијене браће, те да је велики број жена и девојака био силован – кћерке пред мајкама, мајке пред кћерима, те да су отпремане у усташке логоре да служе усташама као блуднице.

„Новости“ наводе да су силовања забележена чак и у српским црквама, као и да су од записа страшније фотографије жртава, на којим су често и њихови егзекутори.

Колико су подаци и фотографије усташких егзекуција и дивљања над жртвама сурови и неспојиви нормалном човеку сведочи да је Кузмановићева сарадница у Архиву Војводине, која је студирала немачки језик, након што је прочитала неколико страница рекла да нема снаге да то преводи, пишу „Вечерње новости“.

Ови документи оверени су немачким печатима и меморандумима и упућени заповедницима немачке службе безбедности у тадашњем Београду, од којих је један био Емануел Шефер који је у пролеће 1942. године надгледао ликвидацију Јевреја интернираних на Сајмишту, а потом саопштио Берлину да је Србија ‘’Judenfrei’’ (Без Јевреја).

Подсећамо да спор око признавања Алојзија Степинца за свеца у пимокатоличкој цркви траје годинама, а тај процес успорава Српска православна црква аргументима о умешаности загребачког надбискупа Степинца у ратне злочине.

ИЗВОР: ПРАВДА/НОВОСТИ

—————-

3.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НОРМАЛНО ДА ЈЕ ЗНАО И БЛИГОСИЉАО ЈЕ ТЕ зликовце БИЈО САМ МАЛИ АЛИ МОЈИ СУ ЗБОРИЛИ ДА ЈЕ ИМАО ТЗВ БОРАЧКУ ПЕНЗИЈУ И СЛОБОДНО ЖИВЕО ДОК СУ СРБСКЕ ЧЕДТИТЕ БЛАДИКЕ БИЛЕ УБИЈЕНЕ ОД курвата И партизана А УСПЕО ЈЕ ДА ИЗБЕГНЕ СИГУРНУ СМРТ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ ТО НЕ ПАМТИ ЧОВЕЧАНСТВО НЕК СРБСКИ ИСТОРИКИ ПРОНАДЂУ ДА ЛИ СУ курвати СА кавказа ИЛИ СУ иранци БИЛИ СУ аустроугарски коњушари А курватице СУ РАДИЛЕ У КУЋИ СА ЦРВЕНИМ ФЕЊЕРОМ ТО ИМ ЈЕ ЗАНАТ И ШКОЛА БИЛА ДА БОГ ИМ СЕ ПОРОД ЗАТРО И УГАСИЈО ЗБОГ РСК И ДЕЛА РС АМИН СССС

    Свиђа ми се