АКТУЕЛНО

Марко Радуловић: ПРИЛАГОЂАВАЊЕ


фото: Opusteno.rs

Најодвратнија мисао коју слушам годинама је – прилагодити се околностима. И то је као нека опасна мудрост.

Прилагоди се партији да би нашао посао, варај девојку да би био плејбој, наштиклај се у 15-ој да би била женска, прилагоди се политици која јаше народ, признај „Косово“ јер је то реалност, прилагоди се функцији која пљачка државу, прилагоди се неваспитаним вршњацима да би био прихваћен, прилагоди се помодарству да би био „модеран“, прилагоди се настранима да би био IN, попусти будали да би био паметан…

Прилагоди се, дакле, разним будалама, да те будале не би сматрале будалом.

Ако си чврст у ставу – тврдоглав си. Ако си доследан – искључив си. Ако си искрен – сумњив си. Ако си поштен – несналажљив си. Ако си веран – ненормалан си. Али ако си лопов или навучеш мушке хеланке на гузицу- успешан и модеран си. Издајници и педери нам прилагођавају државу, погубљени јутјубери нам прилагођавају децу и све само прилагођавање ђавољим работама и изасланицима.

Шта је, бре, ово више?
Хоћемо ли једном да раскрстимо шта су то неопходне цивилизацијске тековине 21. века и људске вредности које мора и треба да користимо, а шта малоумне вредности и „ауторитети“ који злоупотребама потурају неморал, настраност, неваспитање и разноразне луцифере…
Чему оправдања за такве појаве од стране трулих компромисера који своје личне интересе и неодговорност представљају као неку прагматичност… Прилагођавање мешању баба и жаба и заменама теза?
Има ли овде неког ко ће чврсто да стоји на бранику здравих вредности и да се за њих бори до краја, да не изда оне који крену за њим.
И све неки као фини и углађени нам сервирају ту сервилност. Сви као паметни и мудри. Паметни и мудри мењају накарадну реалност, постављају визије, чврсто их следе. Постављају стандарде и не прилагођавају се странпутици и клишеима.
Има ли неког ко ће да постави здраве околности и здраву реалност па да се њима прилагођавамо, уместо што прилагођавањем свакојаким глупостима истима дајемо легитимитет, доминантни утицај и тако неодговорни и неспособни перемо сопствену савест пред прошлим и будућим генерацијама.

Марко Радуловић

———–

28.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић