АКТУЕЛНО

За џихад спремно 10.000 муџахедина (ВИДЕО)


На друштвеним мрежама објављен је видео који слави „вакат када ће доћи рат“ и позива „браћу муџахедине из Европе да се уједине и дигну када дође вријеме за џихад“.

Муџахедини, фото: AP

Контроверзни видео на свом „Фејсбук“ профилу објавио је извјесни Вахидин Делић и за само неколико дана имао је више од 75.000 прегледа.

У видеу који је за само неколико дана имао и око 700 дијељења непознато лице истиче да се када буде објављен позив на џихад неће одазвати само „10.000 мухаџида-светих ратника из БиХ, већ и сви из Европе“, пише данашњи „Глас Српске“.

У овом клипу се велича и злогласни одред „Ел муџахедин“, а оно што посебно забрињава јесу коментари на видео.

„Кад буде вакат дошао и брат иде“, „Алах те наградио и ја идем у те редове“, „На Алаховом путу за вјеру ислам не жалимо своје животе дати само да би Алахова ријеч била горња, а невјерничка доња“, „И ја се одмах одазивам позиву браћо, али и моје троје дјеце“, „Има нас машалах ако затреба“, само су неки од коментара који су објављивани на том „Фејсбук“ профилу.

Осим овог видеа Делић је на свом профилу, али и „Јутјуб“ каналу, поставио и клипове који се односе на „јуначке“ акције одреда „Ел муџахедин“, који је током протеклог рата на просторима Возуће починио неке од најсвирепијих убистава српских цивила и војника, али и подругљиве који се односе на прославу 9. јануара – Дана Републике Српске, Божића, те обиљежавање сјећања на страдање у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Према ријечима декана Факултета за безбједност и заштиту Универзитета у Бањалуци Слободана Жупљанина, друштвене мреже су већ одавно постале мјесто са којих се шири говор мржње, регрутују нови сљедбеници, али и све отвореније пропагира исламски радикализам и џихад.

Како је истакао, власти на нивоу БиХ већ годинама жмуре пред овим проблемом и говоре како на овим просторима нема муџахедина и параџемата.

„Овај примјер говори да баш и није тако. Безбједносне службе требало би хитно да реагују, а посебно Министарство безбједности. Носиоце оваквих активности требало би пронаћи и санкционисати, јер не треба дозволити ширење мржње, која на овим просторима не може донијети ништа добро“, констатовао је Жупљанин и додао да овакве и сличне ствари нормалне људе у БиХ плаше и чине неспокојним.

ИЗВОР: РТРС

——–

16.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић